Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Novinky, ktoré môžu pomôcť každej rodine

Bolieva vás chrbát? Trápi nadváha? Ušetrite pre rodinu až 1400 eur ročne!

(Zdroj: Shutterstock )

Vyššiu kvalitu života, menej návštev u lekára, menej liekov a menej bolesti. Aj takýto efekt by mali priniesť nové zdravotné benefity, ktoré ponúka Všeobecná zdravotná poisťovňa pre svojich poistencov.

Prvým je príspevok na dentálnu hygienu dieťaťa vo výške 50 percent z platby (max. 30 eur) raz ročne. Ak dieťa už v útlom veku naučíme správne sa starať o chrup, urobíme mu užitočnú službu na celý život a ani v dospelosti nemusí byť preň zubárske kreslo strašiakom.

Ďalšie dva benefity sa týkajú kúpeľnej starostlivosti. Kopírujú moderné trendy vo vyspelých krajinách sveta. Špeciálne 10-dňové liečebno-preventívne programy Obezita a Zdravý chrbát nemajú na Slovensku konkurenciu. Benefity sú výsledkom unikátneho spojenectva Všeobecnej zdravotnej poisťovne a Asociácie slovenských kúpeľov.

Cieľom oboch programov je nastavenie nefarmakologickej liečby pre dospelých poistencov s bolesťami chrbta alebo obezitou, ktorí nespĺňajú podmienky na úhradu kúpeľnej liečby z verejného zdravotného poistenia.

Do programu Obezita sa môžu zapojiť ľudia s BMI ≥ 30 alebo s BMI ˃ 28 v kombinácii s vysokým krvným tlakom a poruchou metabolizmu tukov alebo cukrov. Súčasťou programu je komplexné vyšetrenie lekárom, zostavenie jedálneho lístka na mieru, individuálneho pohybového plánu, psychologické tréningy na zvládanie stresu a problémov s prejedaním. Účastník programu sa tiež veľa naučí o potravinách a ich energetickej hodnote, ako má vyzerať vyvážený príjem stravy, ako rozlišovať správne a nesprávne kalórie, aký má byť pomer bielkovín, sacharidov a tukov vzhľadom na jeho výdaj energie. A samozrejme, ako a koľko by mal cvičiť, respektíve upraviť svoje každodenné aktivity tak, aby maximálne zvýšil výdaj energie. Pokiaľ ľudia s nadváhou znížia svoju hmotnosť zhruba o desať kilogramov, je veľmi pravdepodobné, že sa im upraví aj hypertenzia a metabolizmus, zlepší sa celkovo ich zdravotný stav.

Program Zdravý chrbát je určený ľuďom s opakujúcimi sa bolesťami vyvolanými funkčnými ochoreniami chrbtice, ktoré obmedzujú ich každodenné aktivity. Aj tu možno zmenou nesprávnych pohybových stereotypov dosiahnuť veľký pokrok a zbaviť ich bolesti. Vo vekovej štruktúre nad štyridsať rokov pomaly niet človeka, ktorý by nemal väčšie alebo menšie ťažkosti s chrbticou. Počas pobytu lekár účastníka vyšetrí a zanalyzuje jeho zdravotný stav. Súčasťou programu sú rôzne cvičenia v malých skupinách pod dohľadom fyzioterapeuta na zmiernenie bolesti chrbtice, plávanie, nordic walking, dve procedúry denne z oblasti balneoterapie a fyziatrie, racionálna strava. Takzvaná Škola chrbta napríklad naučí poistencov správne ležať, vstávať, sedieť, dvíhať bremená, aby mohli v cvičení pokračovať aj doma. Množstvo ľudí trpí práve preto, že neovláda tieto základné zásady.

Pri oboch kúpeľných programoch Všeobecná zdravotná poisťovňa preplatí samoplatcom až tretinu nákladov za zdravotnú starostlivosť v kúpeľnom zariadení a kúpele poskytnú ďalšiu 12-percentnú zľavu na ubytovanie a stravu.

Od júla sa môžu tešiť aj všetci, ktorí radi cestujú. Len poistenci VšZP získavajú zľavy od ČSOB Poisťovne na dlhodobé cestovné poistenie až do výšky 60 percent. Ide o najvýhodnejší benefit tohto druhu na trhu s cestovným poistením.

Všeobecná zdravotná poisťovňa ponúka množstvo rôznych benefitov, pri ktorých priemerná rodina môže ušetriť až 1 400 eur ročne. Viac sa dozviete na https://www.vszp.sk/parkzdravia/ a www.preventivne.sk.

Načítavam video...

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie

Chladné jesenné dni a hrozba infekcie nás zaháňajú dovnútra, kde by malo byť teplo a bezpečne.

Bezbariérové vozidlo

Bezbariérové vozidlo je ideálnym riešením pre rodiny, taxislužby, rôzne združenia, ktoré potrebujú prevážať vozičkára.

Bezbariérové vozidlo – Citroën Berlingo

Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19

O tejto ponuke dnes ráno NFŠ, a.s. informovala listom ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

Ilustračná vizualizácia.