Nedeľa, 5. júl, 2020 | Meniny má Cyril, MetodKrížovkyKrížovky

TIPOS poskytne prostriedky nemocniciam na nákup nebulizérov

Národná lotériová spoločnosť TIPOS a.s. pomôže zdravotníckym zariadeniam.

(Zdroj: TIPOS a.s.)

Slovensko sa už niekoľko týždňov nachádza v komplikovanej situácii pandémie, ktorá ovplyvňuje náš každodenný život. Národná lotériová spoločnosť TIPOS a.s. pomôže zdravotníckym zariadeniam, ktoré denne bojujú s novými prípadmi ochorenia Covid-19, nákupom prístrojov na na efektívne podávanie liekov.

Predstavenstvo spoločnosti schválilo darovacie zmluvy, ktorých predmetom sú finančné dary na nákup medicínskych prístrojov – nebulizérov. Tieto sú považované za súčasných okolností za jedny z najdôležitejších zariadení pre nemocnice. Nebulizéry sú využívané pre ventilovaných, tak aj pre spontánne dýchajúcich pacientov. Nebulizéry sú od írskeho výrobcu Aerogen.

Nové vybavenie pomôže pacientom s ochorením Covid-19, ktorí sú v kritickom stave a prispeje k zlepšeniu starostlivosti o pacientov a ľahšiemu prekonaniu náročného ochorenia. Prístroj sa využíva na efektívne podávanie liečiv priamo do pľúc. Liečivo je rozprášené na najjemnejší aerosól a dopravené do najmenších častí pľúc. Vďaka tomu je to najefektívnejší spôsob podávania liekov pri respiračných ochoreniach. Liek sa dostane rýchlo a efektívne tam, kde je potrebný. Ďalšou možnosťou je intravenózne podanie (do žily), kedy však dochádza k zaťaženiu pečene a obličiek pacienta, a takto aplikované liečivo nemá dostatočný účinok ako v prípade nebulizačnej terapie.

Nebulizácia Aerogen zabezpečuje liečbu pacientov s COVID-19 a aj vo svete sa ukazuje ako jedna z najdôležitejších, najefektívnejších a najbezpečnejších foriem podávania liečiv pacientom v rámci pandémie.

Vďaka spoločnosti Tipos získajú nemocnice užitočné nebulizéry v hodnote viac ako 50 000 €.

Nebulizéry dostanú tieto zdravotné zariadenia: Detská klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny BA, Klinika detskej pneumológie a ftizeológie BA, Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny BA, Klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny, Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny, II. klinika pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny SZU v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou, Klinika infektológie, UVN Ružomberok Klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny, NsP Poprad, Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny Trstená, Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny, I. klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny Košice, Detské oddelenie s JIS a JIRSN Nemocnica Poprad.

Výhody aerosólovej nebulizácie Aerogen spočívajú vo viacerých aspektoch:

• Pri použití sa liečivo naleje do špeciálneho SOLO nebulizéru, ktorý vďaka patentovanej vibračnej membráne kmitá 128-tisickrát za sekundu. Membrána má priemer 5 mm a v nej sa nachádza tisíc navlas rovnako veľkých otvorov. Vďaka nim je garantovaná stabilita veľkosti častice, ktorá do pacienta prejde. Vibrovaním sa mení skupenstvo liečiva z kvapalného na plynné. Špeciálny nebulizér vytvára paru, ktorá je následne bez nutnosti dodatočného prietoku vzduchu odoberaná z komôrky nebulizéra do dýchacieho okruhu.
  • Použitím nebulizácie AEROGEN je použité úplne celé liečivo, čo výrazne zlepšuje ekonomický aspekt Aerogenu.
  • Najdôležitejšou výhodou je, že AEROGEN je v prípade COVID-19 v podstate jediným možným spôsobom nebulizácie, keďže pri jeho použití netreba otvárať dýchací okruh pacienta. Zamedziť jeho otváraniu je v týchto podmienkach obzvlášť dôležité kvôli eliminácii kontaminácie z dýchacieho okruhu. V ňom sú vždy všetky možné vírusy a baktérie, ktoré pacient v sebe má, pretože ventilátor a pacient sú uzavretý okruh. Spomínaný systém je do okruhu vsadený na začiatku ventilácie a je tam počas celej doby až do dĺžky 28 dní. Eliminácia možnej nákazy zdravotníckeho obsluhujúceho personálu je dnes naozaj zásadná.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac

Vďaka príjemnému počasiu je Malta atraktívnou destináciou až do neskorej jesene.

Terasa upratovala s Kositom. Čistili Borovicový háj i Pľuvátko

Dobrovoľníkov a zanietencov neodradilo ani blato a lejak.

Štart sezóny F1 je za dverami

Štart odloženej sezóny je na spadnutie. Prečítajte si príbeh asi najväčšej osobnosti F1 - Enza Ferrariho.