Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Slováci chodia k zubárovi v priemere dva razy ročne

Podľa údajov zdravotnej poisťovne Union navštívia Slováci svojho zubára priemerne dvakrát do roka.

(Zdroj: Foto: Union)

Podľa údajov zdravotnej poisťovne Union navštívia Slováci svojho zubára priemerne dvakrát do roka – raz na prevenciu a raz na ošetrenie. Najviac chodia malé deti a ľudia okolo päťdesiatky. Vo veku okolo dvadsiatky si v zubárskom kresle posedíme najmenej a v dôchodkovom veku sa už k zubárovi chodí len sporadicky. "Podľa údajov z minulého roka sme viac ako za samotné výkony, zaplatili za preventívne prehliadky. Na tie chodí poctivo asi polovica populácie," hovorí Beáta Dupaľová Ksenzsighová, hovorkyňa Unionu. Celkové náklady na ošetrenia a prevenciu sa vyšplhali na viac ako 15 miliónov eur.

Okrem toho má poisťovňa vo svojej ponuke výhod aj dentálny benefit, ktorý už využilo viac ako 80 000 klientov. "Každý poistenec, aj jednotlivec, má u nás 100 eur na zuby. Nemusí tu mať ani poistenú celú rodinu, ani mu túto sumu nedelíme na viacero návštev u zubára, ani ju neposielame na cudzí účet raz za čas. Jednoducho, ak doplatí v ordinácii 100 eur a pošle nám žiadosť s účtenkou, tak mu peniaze pošleme naraz a na ním zadaný účet," vysvetľuje riaditeľka sekcie zdravotného poistenia Union, Elena Májeková.

Rekordérom je v roku 2019 muž, ktorého liečba u zubára stála okolo 14 000 eur. Nešlo však o bežné ošetrenie zubného kazu, ale o vážny nádor ústnej dutiny. Takéto ochorenia sa už liečia aj v nemocniciach. Z celkového počtu návštev u zubára, tvorilo 56% žien – zo štatistického hľadiska tak môžeme povedať, že aj muži, aj ženy sa o svoj chrup starajú približne rovnako. "Priemerné náklady na pacienta v krajoch sú veľmi podobné, najvyššie sú však v Žilinskom kraji. Najviac návštev u zubára evidujeme v Košickom a Prešovskom kraji," dopĺňa Dupaľová Ksenzsighová.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky

Stojí za ňou brandingová agentúra GALTON Brands

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon pre Slovensko a Českú republiku v segmente dioptrických skiel.

Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie

Nečakané rozšírenie koronavírusu postavilo populáciu a taktiež rôzne priemyselné odvetvia pred výzvy v mnohých oblastiach života.