Naše telo bez nich nedokáže správne pracovať, spracovávať vitamíny ani regenerovať. Ak chceme žiť zdravšie, mali by sme poznať kvalitné zdroje a vedieť, koľko ich vlastne potrebujeme.
Podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie by sme jej mali prijať maximálne 5 g za deň. Lenže toľko môže obsahovať sendvič, ktorý zjeme na desiatu. Bežnejšie je, že za deň skonzumujeme aj 12 gramov soli.
Mnohí ľudia si v presvedčení, že budú zdravší, nedosoľujú jedlo. Varenie a dosoľovanie však predstavuje iba 10 percent denného príjmu sodíka. Naopak, až tri štvrtiny soli v našom jedálničku pochádzajú z priemyselne spracovaných potravín. To sú rôzne mäsové výrobky, instantné polotovary, koreniace zmesi, údeniny, syry alebo majonéza.
To však neznamená, že sa ich musíme navždy zriecť, dôležité je nemať ich na tanieri pričasto. Nadmerná konzumácia soli môže byť životu nebezpečná - často stojí za vysokým krvným tlakom, hypertenziou, infarktom či cievnou mozgovou príhodou.
Dobrým tipom, ako znížiť jej obsah na tanieri, je variť si doma. Na dochucovanie môžeme použiť čerstvé bylinky a kvalitné korenie. A máme ešte jeden dobrý tip - čerstvé potraviny a celozrnné produkty obsahujú menej soli než produkty z bielej múky.
Zdravšie menu na párty podľa Olivera Oswalda
Občerstvenie s minimom soli, tuku a cukru, ale aj kopa zábavy, vás čaká v najnovšej epizóde úspešného Kaufland online seriálu o zdravej výžive. Odborné poradenstvo zabezpečil Milan „Docent“ Sedliak, chutné recepty prihodil profesionálny šéfkuchár Martin Záhumenský. Nakupujúcemu moderátorovi so zanietením sebe vlastným asistoval aj Strýco Filip, ktorý v jednej chvíli preveril odolnosť jeho srdca i nervov. Ešteže to Oliver s tou soľou príliš nepreháňa. Celý diel nájdete na youtube a webovej stránke www.kaufland.sk/zdrava-vyziva.
Náš mozog tuky potrebuje
Tuky, vrátane cholesterolu, sú pre ľudský organizmus nenahraditeľné. Nedostatok tuku v strave sa dáva do súvislosti s poruchami pamäte, koncentrácie a zhoršeným sústredením. Denný odporúčaný príjem by však nemal presiahnuť 300 mg, v opačnom prípade hrozí vznik a rozvoj aterosklerózy či kardiovaskulárnych ochorení.
Samozrejme, nie všetky tuky sú rovnaké. Nenasýtené mastné kyseliny v olivovom alebo repkovom oleji, semienka a orechy obsahujú veľa omega-3 mastných kyselín, ktoré majú silné protizápalové účinky. S orechmi to ale netreba preháňať, denná dávka pre ženy predstavuje približne 7 kusov mandlí, pre muža okolo 11. Prirodzene, tých nesolených. Kvalitné zdroje tukov nájdeme aj v mliečnych výrobkoch, vajíčkach a najmä v rybách. Tie sa odporúčajú pridávať na tanier častejšie než len na Vianoce.
Sacharidy dokážu zlepšiť náladu aj spánok
Hoci sú často označované za úhlavného nepriateľa chudnutia, bez nich nemáme dostatok síl na bežné činnosti, šport či regeneráciu. Za deň by sme mali prijať až 50 % energie práve z nich. Dostatok sacharidov nám pomáha nielen pri tréningu, ale tiež v prípade, že máme v práci náročný deň. Často sa odporúča konzumácia pomalých sacharidov pred spaním, čím dochádza k skvalitneniu odpočinku.
Ak vás táto téma zaujíma, nezabudnite sledovať ďalšie diely online seriálu od Kauflandu na sociálnych sieťach. Zabavíte sa a zároveň získate praktické tipy, ako udržať soľ, cukry i tuky pod kontrolou.
