Prieskum časopisu Golf Course Architecture má svojho víťaza!

Uznávaný svetový časopis Golf Course Architecture, uskutočnil veľký prieskum medzi profesionálnymi architektami s cieľom vytvoriť jedinečný pohľad na to najlepšie z dizajnu golfového ihriska.

Uznávaný svetový časopis Golf Course Architecture, ktorý sa venuje architektúre golfových ihrísk, uskutočnil veľký prieskum  medzi profesionálnymi architektami  s cieľom vytvoriť  jedinečný pohľad na to najlepšie z dizajnu golfového ihriska.

Editor GCA Adam Lawrence: "Väčšina profesionálnych architektov navštívila skutočne veľký počet golfových ihrísk po celom svete a má veľmi špecifický pohľad na kvalitu.  Veríme, že tento rebríček bude reálnym ohodnotením ihrísk profesionálmi na základe profesionálnych kritérií a bude to najkvalitnejší ranking kvalitných golfových ihrísk aký tu kedy bol. "

Architekti vybrali svoje vlastné kritériá ako celkový dizajn, strategickú hodnotu, vizuálnu atraktivitu, kvalitu hry, históriu atď. a týmto kritériám priradili váhy podľa dôležitosti. Kombináciou výsledkov bolo vyhodnotených desať najlepších ihrísk a vytvorený rebríček Top 100 v celosvetovom meradle.

Lawrence dodáva: "Všetky údaje, ktoré sme týmto spôsobom získali, nám poskytli  reálnejší pohľad na hodnotenie profesionálov, na ich názory na lokality, typy golfových ihrísk, na rovnováhu medzi pôvodnou a modernou architektúrou atď."

Do prieskumu sa zapojilo 250 architektov, čo ďaleko prevýšilo očakávania GCA. „Naše očakávania boli  zo začiatku opatrné, mysleli sme, že sa zapojí cca 100 architektov. Za mimoriadny úspech by sme považovali 200. Ale to, že sa nám podarilo získať viac ako 240 hlasov z 28 krajín, vrátane takmer všetkých najväčších mien v dizajne golfového ihriska, to prekonalo, úprimne povedané, aj naše najdivokejšie sny."

A KTORÉ IHRISKÁ BOLI  VYHODNOTENÉ AKO TRI NAJLEPŠIE?

3.miesto - PINE VALLEY, NEW JERSEY, USA

Architekti: George Crump, Harry Colt, 1919

Po získanie pozemkov a založení golfového klubu v roku 1913, bol návrh golfového ihriska výsledkom posadnutosti hoteliéra Georga Crumpa. Konzultoval ho s Harry Coltom a mnohými ďalšími staviteľmi. Výsledkom bol jeden a jedinečný dizajn. 14 jamiek bolo dokončených v čase jeho smrti v roku 1918, jamka 12. až 15. boli dokončené nasledujúci rok, kedy sa otvorilo kompletné 18 jamkové ihrisko.

Brandon Johnson,  Arnold Palmer Design Company hovorí: "Pine Valley ihrisko potvrdzuje moje presvedčenie o tom, čo môže byť výsledkom skvelej golfovej architektúry. Je to pôvodné, naturálne a krásne golfové ihrisko, kombinácia skvelého rozloženia jamiek, miesta, atraktivity, dizajnu, rozmanitosti, stratégie, výziev a zábavy."

2.miesto - CYPRESS POINT, KALIFORNIA, USA

Architekti: Alister MacKenzie, Robert Hunter, 1928

Mike Benkusky hovorí: "Cypress Point Club je úžasné golfové ihrisko na nádhernom mieste. Nikde inde nenájdete takú úžasnú kombináciu piesočných dún, oceánu a lesov. MacKenzie porušil všetky pravidlá architektúry. Dve PAR5 jamky za sebou (a dokonca PAR5 jamky medzi prvými šiestimi jamkami), dve PAR3 jamky za sebou. Absolútne rešpektoval pôvodný terén, nechal prírodu aby „nadiktovala“ rozloženie jamiek a výsledkom je jedno z najlepších ihrísk na svete. Je to skvost – jednoducho najlepšie ihrisko!“

"Cypress Point je pre mňa bezkonkurenčne najlepšou kombináciou krásy, jedinečného dizajnu a zábavy“,  hovorí Todd Eckenrode.

"MacKenzie a Hunter vytvorili brilantné ihrisko na pobreží Tichého oceánu, ktoré hráča vezme na lákavú cestu cez borovicové lesy, piesočné duny späť medzi borovice, potom opäť do dún a nakoniec na nádherné jamky na pobreží s výhľadmi, z ktorých sa zatají dych, "hovorí Neil Crafter.

Ken Moodie, Creative Golf Design dodáva: "Ako skutočný obdivovateľ Alistera MacKenzie som musel zaradiť toto ihrisko. Verím, že práve tu ukázal vrchol svojich dizajnérskych schopností. Úžasné  rozmiestnenie bunkerov a greenov, ktoré len zdôrazňuje nádheru krajiny poloostrova Monterey."

A KTORÉ IHRISKO VYHRALO? Čítajte TU:

Viac článkov z oblasti golfovej architektúry nájdete na www.golfonline.sk

ANATóMIA GOLFOVÉHO IHRISKA - ODPALISKÁ
ANATÓMIA GOLFOVÉHO IHRISKA - GREENY
ANATÓMIA GOLFOVÉHO IHRISKA - BUNKRE

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu