Aby nás telo nebolelo

Náš svalový systém zodpovedá za každodenné pohyby, akými sú chôdza, zdvíhanie predmetov, či držanie tela. To je hneď niekoľko nezanedbateľných dôvodov, pre ktoré by sme ho mali udržiavať v kondícii.

Na jednej strane je náš vzhľad a snaha vyzerať čo najdlhšie sviežo a mladistvo, na strane druhej by sme mali brať do úvahy tiež zdravotné dôsledky, ktoré ochabnuté svalstvo prináša. Patrí medzi ne napríklad skolióza, či chronická bolesť krčnej chrbtice.

Hýbte sa zdravo

Určite netreba zvlášť zdôrazňovať, že pohyb je neodmysliteľnou súčasťou správnej starostlivosti o svalstvo. Výsledkom jeho nedostatku svaly postupne atrofujú, čiže ochabujú a postupne ubúda zo svalovej hmoty. Najlepšie si to môžete všimnúť napríklad u dlhodobo ležiacich pacientov, či na dolných končatinách ľudí ktorí ostali odkázaní na invalidný vozík.

• Pokiaľ máte sedavé zamestnanie, dbajte na to, aby ste sa aspoň jedenkrát za hodinu postavili a prešli sa napríklad z kancelárie do kuchynky. Výrazne tak znížite riziko obehových problémov a následných nepríjemností akými sú kŕčové žily či trombóza.
  • Skúste tiež vymeniť kancelárske kreslo za fit loptu. Na začiatok stačí, pokiaľ na lopte vydržíte „úradovať“ dve až tri hodinky denne, neskôr už môžete kreslo z kancelárie odstrániť úplne. Výsledky v podobe zlepšenia držania tela uvidíte už po niekoľkých týždňoch.
  • Vymeňte auto za bicykel. Aspoň počas víkendov dajte prednosť bicyklovaniu pred jazdou autom. Uvidíte, že telu prospeje táto zmena. Dajte si však pozor, aby ste to na začiatok neprehnali a pohyb rozumne dávkujte - vyhnete sa tak nepríjemnej svalovej horúčke.
  • Pokiaľ by ste však nechtiac precenili svoje sily, bolestivé miesta natrite prípravkom Allga San Mobil Gel Intensiv, ktorý okamžite uľaví od bolesti a podporí regeneráciu svalstva. 100 ml / 9,95 eur
  • Pri svalovej horúčke si doprajte viac spánku než obvykle, svaly sa totiž regenerujú počas spánkového cyklu.

allga san mobil gel intensiv

Masáž ako liek

Dopriať si masáž raz či dvakrát za mesiac, už nie je luxus, ako sa možno domnievate, ale pri sedavom štýle života, ktorý je dnes tak rozšírený, priam nutnosť. Dajte si záležať na dôslednom výbere maséra či masérky a uprednostnite certifikované zariadenia. Správne vykonaná masáž, by vám nemala byť v nijakom prípade nepríjemná, čo však zároveň nevylučuje, že rozmasírovanie niektorých miest na tele neprebehne úplne bezbolestne. Výsledkom však bude celkové uvoľnenie svalov a podporenie správneho prúdenia lymfy a krvného obehu. Ak si však potrebujete pomôcť od bolesti akútne, nemusíte čakať na termín u maséra a môžete si pomôcť i v domácich podmienkach. Boľavé miesta rozmasírujte jemnými krúživými pohybmi, s použitím prípravku Allga San Mobil Fluid proaktiv, s obsahom liečivej kosodrevinovej silice, ktorý zmierňuje bolesti kĺbov a nepríjemné svalové napätie. 250 ml/ 9,95

allga san mobil fluid

Akútne verzus chronické

Pri bolestiach svalov by sme mali rozlišovať, či ide o bolesť chronickú, ktorú pociťujeme v pravidelných intervaloch, či už vplyvom zmien počasia, dlhodobým sedením či státím, alebo sa jedná o akútny bolestivý stav spôsobený nadmernou záťažou, kedy sme neodhadli svoje sily a prehnali to so športovaním či pohybom. Vtedy sa snažíme boľavé miesta rýchlo schladiť a spôsobiť tak lokálne znecitlivenie postihnutých partií. Vyskúšajte Allga San Kosodrevinový gél, ktorý príjemne chladí, rýchlo sa vstrebáva a nemastí. 200 ml / 10,95 eur.

Naopak, pokiaľ trpíme skôr chronickou bolestivosťou svalov, napríklad šije, chrbta, alebo nôh, je potrebné tieto miesta prehriať a prekrviť, aby sa svalové napätie uvoľnilo. Vhodný je napríklad Allga San Mobil Creme s obsahom kosodrevinovej a rozmarínovej silice s olejom z čili papričiek. 50 ml/ 6,96 eur.

allga san mobil krem

Spoločnosť Naturprodukt bola založená v roku 1993. Jej najväčším dodávateľom je firma Dr. Theiss Naturwaren, ktorá vyrába prípravky na báze extraktov liečivých bylín a kozmetiku s obsahom jedinečných látok získaných z rastlín. V sortimente nájdeme fytofarmaká, doplnky výživy, prípravky na starostlivosť o pokožku a vlasy, ako aj špeciálnu lekárenskú kozmetiku. Viac informácií o spoločnosti a produktoch sa dozviete na www.naturprodukt.sk

4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania

Financovať svoju firmu nemusíte len z vlastného.

Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?

O vývoji cien hovorí Marián Ponechal, vedúci propozícií a analýz ZSE Energia.

Manažment a svet v pohybe, výzvy, príležitosti a hrozby

Opäť vyše 150 odborníkov zo 4 svetadielov z 20 štátov sa zišlo na ďalšej pravidelnej vedeckej konferencii Fakulty manažmentu PU.

Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!

O2 ďakuje ľuďom, ktorí pre nás v Novembri 89 vybojovali slobodu.