Zázrak menom arnika horská

Počuli ste už niekedy o tejto rastline? Ak nie, určite čítajte ďalej a dozviete sa, že v tomto skromne vyzerajúcom oranžovožltom kvietku sa skrýva omnoho väčšia sila, než si možno myslíte.

Na Slovensku ju momentálne ani nenájdete a u našich českých susedov je zákonom chránená, keďže patrí k ohrozeným druhom rastlín. Jej výnimočnosť spočíva v skutočne širokospektrálnom využití v lekárnictve.

Výťažky z arniky horskej sa tradične používajú do prípravkov zmierňujúcich bolesti svalov a kĺbov. Okrem toho arnika prekrvuje dolné končatiny, zlepšuje priechod ciev, čím odstraňuje opuchy a napomáha pri kŕčových žilách. Vyznačuje sa tiež výbornými protizápalovými a antiseptickými účinkami. Využíva sa na natieranie a obklady na ťažko sa hojace rany, odreniny, opuchliny, ako aj pri bolestiach pohybového ústrojenstva.

Prvá pomoc pri podvrtnutiach i pomliaždeninách

Vysoký podiel výťažku z arniky horskej obsahuje aj Allga San Arnikový roztok, 100 ml/ 4,95 eur. Jeho využitie je rovnako široké, ako využitie samotnej bylinky. Nemal by chýbať v žiadnej lekárničke- využijete ho ako prvú pomoc v prípade úrazov spôsobených tupými nárazmi, obklady pomôžu zlepšiť stav pri krvných výronoch, podliatinách i podvrtnutiach. Pokiaľ ste precenili svoje sily pri športovaní, natieranie postihnutých miest arnikovým roztokom vám tiež pomôže zmierniť nepríjemné príznaky svalovej horúčky.

allareifl100czskhhrbg-r981_res.jpgallareifs100czsk-r191_res.jpg

Nepekné modriny i poštípania ustupujú rýchlejšie

Trápia vás nepekné modriny, ktoré sa veľmi dlho vstrebávajú? Tu opäť môže pomôcť arnika. Do postihnutých miest jemne vmasírujte malé množstvo Allga San Arnikového gélu 100 ml/ 6,35 ml a nechajte vstrebať do kože. Rovnako môžete gél aplikovať na rôzne štípance od komárov a iného bodavého hmyzu. Arnikový gél účinne urýchli liečbu zapálených a opuchnutých miest na koži. Gél je rovnako ako arnikový roztok vhodný na masáž pred aj po svalovej záťaži.

arnikagel1-r114_res.jpgarnikagelkrabica1-r658_res.jpg

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov spomedzi ostatných krajín

Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?

Atos pripravil úspešnú online platformu pre dobrovoľníkov, ktorí sa chcú podieľať na organizácii OH 2020 v Tokiu.

Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.

Proxenta vydáva nové emisie, k dispozícii budú o niekoľko dní

Štefánka by Pulitzer

Čo spája legendárnu bratislavskú kaviareň s Pulitzerom.