Rozšírené cievky - vopred prehratý boj?

Niektorých ľudí rozšírené žilky nepostretnú vôbec, iným „spríjemňujú“ život už v mladosti.

Objavili sa u vás rozšírené cievky? Toto nepríjemné prekvapenie v podobe  červených „pavučiniek“ na koži ste mohli dostať do vienka, alebo si ho spôsobiť svojím životným štýlom. Každopádne, aj napriek tomu, že nebolia, neradno ich ignorovať. Ich vznik totiž môže signalizovať aj závažnejšie ochorenie. Poďme sa pozrieť, ako by sme mali postupovať pri prevencii vzniku rozšírených cievok a pri riešení tých už vzniknutých.

Niektorých ľudí rozšírené žilky nepostretnú vôbec, iným „spríjemňujú“ život už v mladosti. Nepríjemnosťou je, že plochy s rozšírenými žilkami sa zvyknú časom zväčšovať. Neľakajte sa však, hoci to bude chcieť od vás nejaké ústupky v životnom štýle, tou správnou prevenciou sa dajú dosiahnuť vynikajúce výsledky.

Kto je ohrozený

Pokiaľ sa rozšírené cievky objavili u vašich najbližších, ste bohužiaľ nádejným adeptom na ich vznik. Takisto ak máte sedavé zamestnanie spojené s minimom pohybových aktivít, fajčíte, konzumujete alkohol niekoľkokrát týždenne, alebo často nosíte vysoké podpätky. K oslabovaniu žilových stien a následnému vzniku rozšírených cievok tiež prirodzene dochádza vo vyššom veku. Ohrození sú teda všeobecne aj ľudia po päťdesiatke.

Pravidlá prevencie

Ideálnou prevenciou sú cviky na podporenie krvného obehu, špeciálne takzvaná cievna gymnastika. Ide o sériu cvikov dolných končatín, ktoré napomáhajú pravidelnému posilňovaniu žilových stien. Vybrať si môžete cvičenia v sede, alebo v ľahu, prípadne vo vode – vtedy sú dolné končatiny odľahčené od tlaku, ktorý je na ne vyvíjaný pri státí a chôdzi. Najjednoduchšie je striedavé napínanie a uvoľňovanie špičiek, krúženie členkami a vystieranie dolných končatín. Veľmi prospešné je vykladanie nôh nad úroveň srdca vždy, keď je to možné. Kompresívne podkolienky a pančuchy tiež dokážu zázraky. Do jedálnička zaraďte rutín, ktorý sa postará o pružnosť ciev. Nachádza sa v cibuli a pohánke.

Možné riešenia

Prvé príznaky rozšírených cievok na tvári a nohách riešime neinvazívne. Starostlivosť o pleť by mala pozostávať z ošetrovania za pomoci výlučne lekárenskej kozmetiky. Tá by nemala obsahovať žiadne parafínové a silikónové oleje, ani alergizujúce vonné látky. Vyskúšajte kozmetické prípravky Skin in Balance Coupeliac. Na rozsiahlejšie postihnuté plochy pokožky je vhodné uvažovať nad laserovým ošetrením. Výsledky sa objavia po opakovanej aplikácii laseru. Po tomto ošetrení nesmie byť pokožka vystavená slnečnému žiareniu, preto  sú jesenné a zimné mesiace ideálnym časom na jeho absolvovanie. Cievky síce zmiznú, no nie je vylúčené, že sa časom neobjavia ďalšie. Pokožku náchylnú na ich vznik je aj naďalej potrebné ošetrovať špeciálnou lekárenskou kozmetikou.

coupeliac gelcoupeliac krémcoupeliac krém

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov spomedzi ostatných krajín

Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?

Atos pripravil úspešnú online platformu pre dobrovoľníkov, ktorí sa chcú podieľať na organizácii OH 2020 v Tokiu.

Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.

Proxenta vydáva nové emisie, k dispozícii budú o niekoľko dní

Štefánka by Pulitzer

Čo spája legendárnu bratislavskú kaviareň s Pulitzerom.