BSK: Daň z motorových vozidiel na pretrase v Bruseli

Priamo v Bruseli na panelovej diskusii vo Výbore regiónov otvoril minulý týždeň predseda BSK Pavol Frešo problém zoštátňovania samospráv.

Priamo v Bruseli na panelovej diskusii vo Výbore regiónov otvoril  minulý týždeň predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo problém zoštátňovania samospráv, ktorému kraje na Slovensku čelia po prijatí novely zákona o Dani z motorových vozidiel. Týmto zákonom dochádza k výraznému naštrbeniu princípov, podľa ktorých od roku 2005 na Slovensku funguje samospráva.

„Nie je to vôbec malá vec, pretože to siaha po podstatnej časti samosprávnosti, nielen regiónov ale aj miestnej samosprávy. U nás mohli mestá a obce, rovnako ako regióny určovať výšku jednej konkrétnej dane. To znamená, že príslušné zastupiteľstvá rozhodli o výške dane. Bohužiaľ, vláda presadila po trojročnom úsilí, že jedna z daní, o ktorých rozhodovali regióny, už nie je v kompetencii krajov. Ale už len samotný fakt, že vám odoberú kompetenciu v daňovej oblasti a pritom ste mali príjem z jednej dane a boli ste nezávislejší na centrálnej dani, dáva veľmi zlý signál, že to bude pokračovať smerom k obciam a mestám,“ vysvetlil prísediacim na konferencii predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Všetky tieto výhrady zazneli v Bruseli na konferencii, kde župu zastupoval predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo. Spolu s ním sa panelovej diskusie zúčastnili aj Christophe Rouillon, zástupca francúzskeho mesta Coulaines, Anthony Zacharzewski, zakladateľ a riaditeľ Democratic Society z Veľkej Británie a Sophie Beernaerts z Európskej komisie.

Pavol Frešo otvoril túto tému na pôde Výboru regiónov priamo v Bruseli práve preto, že novelou Zákona o dani z motorových vozidiel sa priamo narúša nielen princíp fungovania a zmyslu samospráv, ale aj Európska charta miestnej samosprávy, ktorú Slovenská republika ratifikovala v roku 2007 a v ktorej sa jasne uvádza, že aspoň časť finančných zdrojov miestnych orgánov je odvodená z miestnych daní a poplatkov, výšku ktorých majú právo určovať v medziach zákona tieto miestne orgány.

Bratislavský samosprávny kraj už v zmysle uznesenia Zastupiteľstva BSK požiadal prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku, aby zákon po preštudovaní vrátil do parlamentu na opätovné prerokovanie.

brusel1-r391_res.jpg

brusel2-r880_res.jpg

4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania

Financovať svoju firmu nemusíte len z vlastného.

Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?

O vývoji cien hovorí Marián Ponechal, vedúci propozícií a analýz ZSE Energia.

Manažment a svet v pohybe, výzvy, príležitosti a hrozby

Opäť vyše 150 odborníkov zo 4 svetadielov z 20 štátov sa zišlo na ďalšej pravidelnej vedeckej konferencii Fakulty manažmentu PU.

Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!

O2 ďakuje ľuďom, ktorí pre nás v Novembri 89 vybojovali slobodu.