BSK: Daň z motorových vozidiel na pretrase v Bruseli

Priamo v Bruseli na panelovej diskusii vo Výbore regiónov otvoril minulý týždeň predseda BSK Pavol Frešo problém zoštátňovania samospráv.

Priamo v Bruseli na panelovej diskusii vo Výbore regiónov otvoril  minulý týždeň predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo problém zoštátňovania samospráv, ktorému kraje na Slovensku čelia po prijatí novely zákona o Dani z motorových vozidiel. Týmto zákonom dochádza k výraznému naštrbeniu princípov, podľa ktorých od roku 2005 na Slovensku funguje samospráva.

„Nie je to vôbec malá vec, pretože to siaha po podstatnej časti samosprávnosti, nielen regiónov ale aj miestnej samosprávy. U nás mohli mestá a obce, rovnako ako regióny určovať výšku jednej konkrétnej dane. To znamená, že príslušné zastupiteľstvá rozhodli o výške dane. Bohužiaľ, vláda presadila po trojročnom úsilí, že jedna z daní, o ktorých rozhodovali regióny, už nie je v kompetencii krajov. Ale už len samotný fakt, že vám odoberú kompetenciu v daňovej oblasti a pritom ste mali príjem z jednej dane a boli ste nezávislejší na centrálnej dani, dáva veľmi zlý signál, že to bude pokračovať smerom k obciam a mestám,“ vysvetlil prísediacim na konferencii predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Všetky tieto výhrady zazneli v Bruseli na konferencii, kde župu zastupoval predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo. Spolu s ním sa panelovej diskusie zúčastnili aj Christophe Rouillon, zástupca francúzskeho mesta Coulaines, Anthony Zacharzewski, zakladateľ a riaditeľ Democratic Society z Veľkej Británie a Sophie Beernaerts z Európskej komisie.

Pavol Frešo otvoril túto tému na pôde Výboru regiónov priamo v Bruseli práve preto, že novelou Zákona o dani z motorových vozidiel sa priamo narúša nielen princíp fungovania a zmyslu samospráv, ale aj Európska charta miestnej samosprávy, ktorú Slovenská republika ratifikovala v roku 2007 a v ktorej sa jasne uvádza, že aspoň časť finančných zdrojov miestnych orgánov je odvodená z miestnych daní a poplatkov, výšku ktorých majú právo určovať v medziach zákona tieto miestne orgány.

Bratislavský samosprávny kraj už v zmysle uznesenia Zastupiteľstva BSK požiadal prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku, aby zákon po preštudovaní vrátil do parlamentu na opätovné prerokovanie.

brusel1-r391_res.jpg

brusel2-r880_res.jpg

SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy

Obľúbená služba z mobilnej aplikácie je odteraz dostupná pre všetkých už od 1€.

Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo

V Jarabinkách je už 80 % bytov je predaných! Popularitu projektu najlepšie vystihujú tri slová: výnimočne dobré susedstvo.

Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť

Jeden z importovaných sviatkov som si s vnúčatami natoľko obľúbil, že za ním už po tretí raz vycestujeme. Opät do Tatralandie.

Brieždenie pod lomenicou

Úspešný workshop ARCHTVOR má už druhý ročník za sebou.