BSK: Daň z motorových vozidiel na pretrase v Bruseli

Priamo v Bruseli na panelovej diskusii vo Výbore regiónov otvoril minulý týždeň predseda BSK Pavol Frešo problém zoštátňovania samospráv.

Priamo v Bruseli na panelovej diskusii vo Výbore regiónov otvoril  minulý týždeň predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo problém zoštátňovania samospráv, ktorému kraje na Slovensku čelia po prijatí novely zákona o Dani z motorových vozidiel. Týmto zákonom dochádza k výraznému naštrbeniu princípov, podľa ktorých od roku 2005 na Slovensku funguje samospráva.

„Nie je to vôbec malá vec, pretože to siaha po podstatnej časti samosprávnosti, nielen regiónov ale aj miestnej samosprávy. U nás mohli mestá a obce, rovnako ako regióny určovať výšku jednej konkrétnej dane. To znamená, že príslušné zastupiteľstvá rozhodli o výške dane. Bohužiaľ, vláda presadila po trojročnom úsilí, že jedna z daní, o ktorých rozhodovali regióny, už nie je v kompetencii krajov. Ale už len samotný fakt, že vám odoberú kompetenciu v daňovej oblasti a pritom ste mali príjem z jednej dane a boli ste nezávislejší na centrálnej dani, dáva veľmi zlý signál, že to bude pokračovať smerom k obciam a mestám,“ vysvetlil prísediacim na konferencii predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Všetky tieto výhrady zazneli v Bruseli na konferencii, kde župu zastupoval predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo. Spolu s ním sa panelovej diskusie zúčastnili aj Christophe Rouillon, zástupca francúzskeho mesta Coulaines, Anthony Zacharzewski, zakladateľ a riaditeľ Democratic Society z Veľkej Británie a Sophie Beernaerts z Európskej komisie.

Pavol Frešo otvoril túto tému na pôde Výboru regiónov priamo v Bruseli práve preto, že novelou Zákona o dani z motorových vozidiel sa priamo narúša nielen princíp fungovania a zmyslu samospráv, ale aj Európska charta miestnej samosprávy, ktorú Slovenská republika ratifikovala v roku 2007 a v ktorej sa jasne uvádza, že aspoň časť finančných zdrojov miestnych orgánov je odvodená z miestnych daní a poplatkov, výšku ktorých majú právo určovať v medziach zákona tieto miestne orgány.

Bratislavský samosprávny kraj už v zmysle uznesenia Zastupiteľstva BSK požiadal prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku, aby zákon po preštudovaní vrátil do parlamentu na opätovné prerokovanie.

brusel1-r391_res.jpg

brusel2-r880_res.jpg

Spomaľovači internetu v mobile – 5 tipov ako s nimi zatočíte

Ušetriť čas vo svojom živote sa vám podarí aj zrýchlením činností, ktoré práve vykonávate.

Create your own map in a new museum

What would it look like if the powers that created our planet had modern computer technologies at their disposal?

Ako bojovať proti plesniam v interiéri

Príčinou vzniku plesní býva nadmerná vlhkosť stien, odkiaľ sa tam však nabrala? Bojovať proti nim môžete, až keď to zistíte.

S dobrým pivom leto chutí

Veci majú byť jasné a pivo má byť horké.