Aby pohyb nebolel

Dali ste si predsavzatie, že si zlepšíte formu a začnete opäť cvičiť? Pravidelný pohyb zlepšuje náladu, pomáha čeliť chronickým ochoreniam a samozrejme, vďaka nemu zhodíte aj prebytočné kilogramy.

Dali ste si predsavzatie, že si zlepšíte formu a začnete opäť cvičiť? Pravidelný pohyb zlepšuje náladu, pomáha čeliť chronickým ochoreniam    a samozrejme, vďaka nemu zhodíte aj prebytočné kilogramy. Pokiaľ ste sa už dlhšie nevenovali športovým aktivitám, mali by ste začať pomaly a záťaž postupne zvyšovať, aby ste sa vyhli úrazom šliach a kĺbov. S MUDr. Štefanom Petriščákom PhD., sme sa porozprávali o pozitívnych účinkoch pohybových aktivít na naše zdravie, ako aj o produktoch Allga San, ktoré priaznivo pôsobia pri bolestiach pohybového ústrojenstva.

Liečivé účinky kosodreviny a arniky

Pohyb robí s našim telom doslova divy. Udržuje nás vo forme, vďaka nemu sme pozornejší a vplyvom vyplavovania endorfínov pri telesnej námahe aj šťastnejší.  „Jeho nedostatok vedie k tomu, že telo začína chátrať a jeho telesné funkcie sa pomaly, ale isto začnú zhoršovať,“ hovorí MUDr. Štefan Petriščák, PhD. „Dôležité je vybrať si takú športovú aktivitu, ktorá vás bude dlhodobo baviť, je úmerná vášmu aktuálnemu stavu, veku a kondícii,“ dodáva odborník. Každé začiatky bývajú ťažké a platí to najmä pri športe. Organizmus, ktorý nie je zvyknutý na záťaž, reaguje jednoznačne – „ svalovicou“.  Od svalovej horúčky nám účinne pomôže špeciálny gél na masáž svalov a kĺbov ALLGA SAN MOBIL GEL INTENSIV (100 ml/9,95€). Bolesť a hybnosť budeme mať pod kontrolou s ARNIKOVÝM GÉLOM (100 ml/6,35€). Arnika sa s úspechom využíva ako prostriedok zmierňujúci priebeh zápalových procesov a znižujúci prah vnímania bolesti. Pomáha predchádzať svalovej horúčke, natiahnutiu svalov a šliach. Gél je vhodný na masáž pred a po svalovej záťaži a možno ho použiť i na zlepšenie stavu pri krvných výronoch, podliatinách či podvrtnutiach. V športovej taške sa oplatí mať aj KOSODREVINOVÝ ROZTOK NA KĹBY A SVALY (100 ml/4,95€; 250 ml/9,95€ ). Je výborným pomocníkom pri športových poraneniach, alebo zvýšenom napätí svalov.

allga san arnikovy gel.jpg

Ktoré športové aktivity vás dostanú do formy?

Niektoré druhy cvičení sú obzvlášť vhodné pri predchádzaní kardiovaskulárnych ochorení. Je ním napr. aerobik, ktorý patrí k vytrvalostným športom, čiže si ním zdokonaľujete fyzickú kondíciu a zlepšujete krvný obeh. Za hodinu aeróbneho cvičenia spálite cca 2 452 kJ.  Výborným a v poslednom čase veľmi obľúbeným je beh. Zapájate pri ňom takmer všetky svaly a súmerne si formujete celú postavu.  „Zadovážte si  však kvalitnú obuv a vyhýbajte sa tréningu na betóne a asfalte. Otrasy na tomto povrchu môžu negatívne pôsobiť na kolená a iné kĺby,“ upozorňuje lekár. Ak už trpíte problémami pohybového aparátu, dajte prednosť plávaniu.  Keďže voda nadnáša, kĺby netrpia a oddýchne si aj chrbtica. Jedným z najvhodnejších športov z hľadiska spaľovania tukov je jednoznačne spinning. Za hodinu spálite 3972 kJ. Jeho výhodou je, že si individuálne nastavujete záťaž, takže je ideálny aj pre športovcov - začiatočníkov. Počas zimných mesiacov je skvelou outdoorovou činnosťou lyžovanie. Krásne si potrénujete a spevníte svaly na nohách, či už hovoríme o alpskom lyžovaní, bežkovaní, snowboardingu alebo freeride.

allga san kosodrevinovy roztok.jpg

Ako správne cvičiť?

Či už ste sa rozhodli pre aerobik, bodystyling, alebo indoor cycling, skôr ako sa pustíte do cvičenia, mali by ste sa v prípade vážnejšieho ochorenia poradiť so svojim lekárom o vhodnosti zvolenej športovej aktivity. Pre udržanie zdravia, dobrej kondície a štíhlej línie je ideálne cvičiť 2 až 4-krát týždenne. Dĺžka plynulej pohybovej aktivity by nemala byť kratšia ako 20 minút, nakoľko až po tomto čase dochádza ku spaľovaniu tukov. Aby ste sa vyhli zbytočným zraneniam, nezabudnite do svojho programu zahrnúť na úvod rozcvičku v trvaní cca 5-10 minút, ktorá pripraví vaše telo na výkon. Vyhnite sa nárazovým cvičeniam a náročnosť športových aktivít zvyšujte postupne. Predídete tak pretrénovaniu. V závere každej cvičebnej jednotky si doprajte strečing, aby svalstvo ostalo pružné a rýchlejšie sa zregenerovalo. Pri úprave telesnej hmotnosti je významným faktorom pomer príjmu a výdaja energie. Pestrú stravu si rozdeľte počas dňa do 5 menších porcií, čím podporíte zrýchlenie metabolizmu. Vyplavovanie toxických látok z tela podporíte pitným režimom. Odporúča sa denne vypiť minimálne 2 litre tekutín.

allga san mobil gel intensiv.jpg

Allga San, kozmetická starostlivosť z lekárne, obsahuje produkty vhodné na ošetrenie unavených nôh a chodidiel, bolesť svalov a kĺbov, podvrtnutia a pomliaždeniny. Základom zloženia produktov je kosodrevina, z ktorej sa získava kosodrevinová silica najvyššej kvality, zmes 60 komponentov. Vďaka vynikajúcej znášanlivosti sú produkty vhodné pre každého – ženy, mužov, mladých aj starých, športovcov i pracujúcich v kancelárii. Allga San vyrába výrobky na báze extraktov z liečivých bylín, či už na liečebné účely alebo ako kozmetické prípravky s obsahom jedinečných látok získaných z rastlín. Viac informácií nájdete na www.allgasan.sk

Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku

Spoločnosť BILLA otvorila vo štvrtok 20. septembra novú predajňu v Obchodnom centre v Želiezovciach na Mierovej ulici.

Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku

Výrobné družstvo Javorina otvorilo nový showroom v Košiciach a to už necelé dva mesiace po úspešnom vstupe na český trh.

Arabská exotika: Top hotely v Ománe

Omán láka relaxom na plážach, dobrodružstvom aj luxusom skvelých hotelov.

Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?

Pýtali sme sa ľudí z neziskového sektora.