SME

Klobásky prevoňali študentský domov. Zvíťazil tím Excalibur

Na chodbe Študentského domova A. Bernoláka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sa 2. marca šírila vôňa klobás.

Na chodbe Študentského domova A. Bernoláka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sa 2. marca šírila vôňa klobás.

 

Pričinili sa o to súťažné tímy v rámci odborno-zábavného podujatia s názvom Klobásovica, ktorú organizovali študenti z Akademického senátu SPU. Organizačný tím úspešne nadviazal na dlhoročnú tradíciu festivalu krajových klobás, ktorú založila Fakulta biotechnológie a potravinárstva (FBP). Princípom bolo pripraviť klobásky podľa vlastnej originálnej receptúry. Súťažné tímy mali na to k dispozícii laboratórium na Katedre  hodnotenia a spracovania živočíšnych produktov FBP.

O prvenstvo na Klobásovici, spojenej s ochutnávkou klobás, bojovalo deväť tímov s originálnymi názvami a ešte originálnejšími receptúrami, vďaka ktorým sa im podarilo pripraviť chutné produkty - divoké klobásky so štipkou chilli, ktoré strážil vtipný aranžmán s konskou hlavou, poľovnícku klobásu servírovanú na stole ozdobenom vetvičkami z ihličnatých stromov, ESN klobásu z dielne Erasmákov. Súťažil aj tím Naj poľno študent/študentka, ktorý  vsadil na labužníkov a dôvtipne ich lákal na klobásky s medom – medovým prekvapením však bol len vedúci tímu -  víťaz súťaže Najpoľno študent/študentka SPU a včelár Matúš Krajčí z Fakulty ekonomiky a manažmentu. Tím Excalibur z Technickej fakulty (TF) zaujal už na prvý pohľad svojím originálnym kartónovým brnením a výzbrojou. Myšlienku podujatia uvítali aj zahraniční študenti zo Srbska, ktorí sa tiež zapojili do súťaže s vlastnými tímom. Na margo originálnej receptúry vyzdvihli  to, že do klobások použili iba kvalitné suroviny a doma vyrobenú papriku. Zato tím študentiek Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov (FAPZ) s názvom Klobásová veselica sa netajil, že chuť klobás sa im podarilo vylepšiť vďaka pridanému syru.

Hodnotiaca komisia udelila 1. miesto tímu Excalibur z TF. Víťazi prezradili, že pri výrobe klobások siahli po recepte starej mamy Jakuba Strmeňa, jedného z členov mužstva. Ďalší členovia - Pavol Rajnič a Tomáš Ševčík podotkli, že základom receptu na víťaznú klobásu bolo veľa cesnaku, dobrá domáca paprika a to, že ju robili s láskou, nie z povinnosti. Druhé miesto získal tím Klobásová veselica. Na našu otázku: „Prečo vaše klobásy chutili porote?“, odpovedali  „strieborné“ študentky FAPZ  bez zaváhania: „Lebo sme zvýšili ich výživovú hodnotu, študujeme totiž program výživa ľudí. Pridali sme do nich tajnú ingredienciu, a tou bol tvrdý syr.“ Osvedčilo sa!

Na treťom mieste bodoval tím z FBP – s názvom Rigor mortis. Ako povedali  „bronzové“ členky tímu, pochádzajúce z rôznych kútov Slovenska,  rozhodli sa skĺbiť to najlepšie zo svojich tradičných receptov. „Použili sme štandardné prísady: cesnak, čierne korenie, štipľavú papriku, muškátový orech a pridali tajnú ingredienciu, ktorú neprezradíme. Študujeme program bezpečnosť a kontrola potravín a preto naším heslom je: hlavne bezpečne!“

Cenu za najlepšiu prezentáciu si odniesol tím Vychodňarsky parobci, Cenu diváka získal Erasmus tím.

„Týmto  podujatím sme chceli nadviazať na predchádzajúce úspešné ročníky a ukázať, že študenti našej univerzity majú vzťah k poľnohospodárstvu“ povedala za organizátorov  Kristína Candráková z FAPZ.  Dodala, že v naštartovanej tradícii organizovania tejto súťaže plánujú pokračovať.

Fotogalériu z podujatia nájdete na: www.uniag.sk/sk/aktualne-informacie/items/klobasky-prevonali-bernolak-zvitazil-tim-excalibur/

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis
  2. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou
  3. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  4. Bratislava Design Week 2025: Internát sa mení na kreatívny hub
  5. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  6. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  7. TOP exotické destinácie na dosah: Ktorú si vyberiete?
  8. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  1. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  2. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis
  3. Bratislava Design Week 2025: Internát sa mení na kreatívny hub
  4. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou
  5. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe
  6. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  7. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  8. TOP exotické destinácie na dosah: Ktorú si vyberiete?
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 29 212
  2. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 25 569
  3. Ľuboš Fellner otvorene 8 087
  4. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 7 760
  5. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 6 359
  6. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 4 133
  7. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 3 981
  8. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 3 971
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

BUBO sľubuje 50% zľavy na cesty do exotiky. Reálne sú zľavy oveľa vyššie.


INZERCIA 4 h

Významná časť rozvoja bola dosiahnutá vďaka zintenzívneniu partnerstva v oblasti poľnohospodárstva.


INZERCIA 4 h

Festival prinesie premeny dizajnu aj mesta.


INZERCIA 4 h

Dnes sa Twistovo obzerá aj po rodičoch.


INZERCIA 4 h
SkryťZatvoriť reklamu