Klobásky prevoňali študentský domov. Zvíťazil tím Excalibur

Na chodbe Študentského domova A. Bernoláka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sa 2. marca šírila vôňa klobás.

Na chodbe Študentského domova A. Bernoláka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sa 2. marca šírila vôňa klobás.

Pričinili sa o to súťažné tímy v rámci odborno-zábavného podujatia s názvom Klobásovica, ktorú organizovali študenti z Akademického senátu SPU. Organizačný tím úspešne nadviazal na dlhoročnú tradíciu festivalu krajových klobás, ktorú založila Fakulta biotechnológie a potravinárstva (FBP). Princípom bolo pripraviť klobásky podľa vlastnej originálnej receptúry. Súťažné tímy mali na to k dispozícii laboratórium na Katedre  hodnotenia a spracovania živočíšnych produktov FBP.

O prvenstvo na Klobásovici, spojenej s ochutnávkou klobás, bojovalo deväť tímov s originálnymi názvami a ešte originálnejšími receptúrami, vďaka ktorým sa im podarilo pripraviť chutné produkty - divoké klobásky so štipkou chilli, ktoré strážil vtipný aranžmán s konskou hlavou, poľovnícku klobásu servírovanú na stole ozdobenom vetvičkami z ihličnatých stromov, ESN klobásu z dielne Erasmákov. Súťažil aj tím Naj poľno študent/študentka, ktorý  vsadil na labužníkov a dôvtipne ich lákal na klobásky s medom – medovým prekvapením však bol len vedúci tímu -  víťaz súťaže Najpoľno študent/študentka SPU a včelár Matúš Krajčí z Fakulty ekonomiky a manažmentu. Tím Excalibur z Technickej fakulty (TF) zaujal už na prvý pohľad svojím originálnym kartónovým brnením a výzbrojou. Myšlienku podujatia uvítali aj zahraniční študenti zo Srbska, ktorí sa tiež zapojili do súťaže s vlastnými tímom. Na margo originálnej receptúry vyzdvihli  to, že do klobások použili iba kvalitné suroviny a doma vyrobenú papriku. Zato tím študentiek Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov (FAPZ) s názvom Klobásová veselica sa netajil, že chuť klobás sa im podarilo vylepšiť vďaka pridanému syru.

Hodnotiaca komisia udelila 1. miesto tímu Excalibur z TF. Víťazi prezradili, že pri výrobe klobások siahli po recepte starej mamy Jakuba Strmeňa, jedného z členov mužstva. Ďalší členovia - Pavol Rajnič a Tomáš Ševčík podotkli, že základom receptu na víťaznú klobásu bolo veľa cesnaku, dobrá domáca paprika a to, že ju robili s láskou, nie z povinnosti. Druhé miesto získal tím Klobásová veselica. Na našu otázku: „Prečo vaše klobásy chutili porote?“, odpovedali  „strieborné“ študentky FAPZ  bez zaváhania: „Lebo sme zvýšili ich výživovú hodnotu, študujeme totiž program výživa ľudí. Pridali sme do nich tajnú ingredienciu, a tou bol tvrdý syr.“ Osvedčilo sa!

Na treťom mieste bodoval tím z FBP – s názvom Rigor mortis. Ako povedali  „bronzové“ členky tímu, pochádzajúce z rôznych kútov Slovenska,  rozhodli sa skĺbiť to najlepšie zo svojich tradičných receptov. „Použili sme štandardné prísady: cesnak, čierne korenie, štipľavú papriku, muškátový orech a pridali tajnú ingredienciu, ktorú neprezradíme. Študujeme program bezpečnosť a kontrola potravín a preto naším heslom je: hlavne bezpečne!“

Cenu za najlepšiu prezentáciu si odniesol tím Vychodňarsky parobci, Cenu diváka získal Erasmus tím.

„Týmto  podujatím sme chceli nadviazať na predchádzajúce úspešné ročníky a ukázať, že študenti našej univerzity majú vzťah k poľnohospodárstvu“ povedala za organizátorov  Kristína Candráková z FAPZ.  Dodala, že v naštartovanej tradícii organizovania tejto súťaže plánujú pokračovať.

Fotogalériu z podujatia nájdete na: www.uniag.sk/sk/aktualne-informacie/items/klobasky-prevonali-bernolak-zvitazil-tim-excalibur/

Virtuálne sídlo v Bratislave

Cenové porovnanie virtuálneho sídla a prenájmu kancelárií a analýza výhod a benefitov. Upozornenie na riziká a nevýhody.

Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA

BILLA tento rok oslavuje svoje 25-ročné pôsobenie na Slovensku, svojim zákazníkom sa rozhodla venovať ceny v hodnote 1 milión EUR.

Bardejov by mal byť konečne nezávislý

Nikdy som sa nemiešal do politiky viac, ako bolo nutné.

Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom

Luxusné európske a zaoceánske plavby sú oveľa dostupnejšie vďaka letenke v cene.