EnviroDay 2016 alebo dajme veciam druhú šancu

Na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre 26. apríla odštartovalo dvojdňové podujatie EnviroDay 2016.

Na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre 26. apríla odštartovalo dvojdňové podujatie EnviroDay 2016.

Kľúč k zelenej planéte je v našich rukách. Separujem, lebo mi záleží na tom, ako bude vyzerať naša planéta. V zmysle týchto myšlienok otvorila podujatie, na ktorom nechýbali ani žiaci nitrianskych základných škôl, Roberta Štěpánková, prorektorka pre informatizáciu a rozvoj univerzity. Následne si návštevníci prezreli v parku pod aulou rôzne stanovištia, kde na nich čakalo množstvo užitočných informácií, ale najmä zábavy.

dsc092901-r333_res.jpg

„Triedenie odpadu by malo byť každodennou súčasťou nášho života, pretože len správne vytriedený odpad na jednotlivé zložky možno recyklovať, teda vrátiť späť do obehu v inej alebo aj rovnakej podobe,“ povedala žiakom Lucia Sporinová v informačnom stánku Katedry výživy ľudí Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov. Zároveň ich informovala ako separovať odpady, čo robiť s obalmi od klasických i neklasických potravín, so šupkami od ovocia, zeleniny a i. Deti triedili odpad do pripravených prepraviek, na ktorých bolo napísané, kde odpad skončí. L. Sporinová im napríklad vysvetlila, že fľaše od oleja treba pred vyhodením umyť a zo sklených fliaš zase odstrániť hliníkové uzávery. Hravou formou – čistením ovocia a zeleniny rôznymi spôsobmi – sa žiaci učili, ako potraviny šetrne čistiť. Tiež sa dozvedeli, že v našich domácnostiach je polovica odpadu biologicky rozložiteľná.

dsc095301-r427_res.jpg

„Recyklácia prináša  úspory prírodných zdrojov a energie. Až 80 % z toho, čo dnes na Slovensku končí na skládkach alebo v spaľovniach odpadov sú hodnotné suroviny. Možno ich vytriediť  a následne recyklovať alebo kompostovať. Aj napriek tomu väčšina z nás hádže do jedného koša všetko, čo sa nám zdá nepotrebné. Budúcnosť je možná bez zbytočných skládok a spaľovní, bez poškodzovania nášho zdravia. Teraz je na každom z nás, či sa to stane realitou,“ zdôraznila L. Sporinová.

dsc102501-r539_res.jpg

Ako povedala Mária Rusovská, učiteľka zo ZŠ kniežaťa Pribinu v Nitre, žiaci sa s tematikou separovania oboznamujú v škole v rámci rôznych predmetov, napr. biológie či občianskej náuky, pravidelne sa zapájajú do zberu papiera, batérií a pet fliaš. „Takéto podujatie ako EnviroDay je však veľmi dôležité, lebo najmladšiu generáciu treba neustále oboznamovať s možnosťami separovania, s tým, čo je to recyklácia, elektroodpady, čo medzi ne patrí, ako prebieha zber, separácia a recyklácia odpadu a čo možno urobiť, aby sme spoločne prispeli k ochrane prírody,“ povedala M. Rusovská.

dsc1535-r980_res.jpg

Žiakov zaujal aj informačný stánok poľovníckeho krúžku Buteo, v ktorom ich mladí poľovníci z SPU v Nitre učili, ako chrániť prírodu a starať sa o zver. Deťom prezentovali ako vyzerajú stopy divej zveri, zmenšeniny rôznych kŕmnych zariadení pre zvieratká, ale aj parožie, ktorého sa malí zvedavci mohli aj dotýkať. Tiež si mohli vyskúšať ako funguje vábnička na srnčiu zver a zajace. „Žiakom chceme priblížiť činnosť poľovníkov a vysvetliť im, že jej  hlavným zmyslom je celoročná starostlivosť o zvieratá, ale aj selekcia či likvidácia chorých jedincov,“ povedal Ján Kútny, člen PK Buteo.

dsc1541-r842_res.jpg

Klub sokoliarov, ktorý mal svoje stanovište v blízkosti Botanickej záhrady SPU, umožnil záujemcom uvidieť zblízka dravcov a prechádzka botanickou záhradou im zase poskytla šancu dozvedieť sa, čo v nej rastie.

Počas podujatia si účastníci EnviroDay v eko kine pod aulou pozreli film Zachráňme včely a výstavu fotografií na tému Recyklujem, recykluješ – recyklujme! umiestnenú vo foyeri pod aulou. V rámci nej prezentoval svoje fotografie Viktor Šulák, Tatiana Svetlanská, Kristína Candráková a Boris Školák. Zaujali aj myšlienky, ktoré dopĺňali zmysel vystavených fotografií a tiež mohli byť mottom celého podujatia, napr.: Najväčšia hrozba pre našu planétu je viera v to, že ju zachráni niekto iný. Alebo ďalšia – Až keď zomrie posledný strom, otrávi sa posledná rieka a uloví sa posledná ryba, až vtedy si uvedomíme, že peniaze sa jesť nedajú.

Viac na http://www.uniag.sk/sk/aktualne-informacie/items/d-enviroday-2016-alebo-dajme-veciam-druhu-sancu/

Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku

Spoločnosť BILLA otvorila vo štvrtok 20. septembra novú predajňu v Obchodnom centre v Želiezovciach na Mierovej ulici.

Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku

Výrobné družstvo Javorina otvorilo nový showroom v Košiciach a to už necelé dva mesiace po úspešnom vstupe na český trh.

Arabská exotika: Top hotely v Ománe

Omán láka relaxom na plážach, dobrodružstvom aj luxusom skvelých hotelov.

Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?

Pýtali sme sa ľudí z neziskového sektora.