Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Mladí dostali šancu zmeniť slovenské obce a mestá

Plány byť viac smart aj pri riadení samospráv naberajú teraz reálne kontúry.

Slovensko patrí v recyklácii medzi krajiny, ktoré sú v rebríčku krajín EÚ na chvoste. Nejeden starosta sa snaží svojich občanov k separácii odpadu motivovať, avšak nie vždy je to jednoduchá cesta.

„Chceme viac separovať. To je problém snáď každej samosprávy. Chceme ľudí viac motivovať, aby zodpovedne a správne separovali. Na Slovensku máme 2 500 obcí a 500 miest a tie potrebujú inteligentné riešenia aj na takéto praktické problémy. Chceme totiž, aby sme boli atraktívnou obcou na život aj do budúcnosti - pre naše deti a vnúčatá,“ hovorí Michal Vráb, ktorý je poslancom v podhorskej obci Podkonice v Banskobystrickom kraji.

Obce budú vedieť, kto separuje a kto nie

Michal Vráb prihlásil Podkonice do súťaže MADhack, ktorej zmyslom je vyvíjať plne funkčné mobilné a online riešenia, ktoré do života prinášajú reálny úžitok. Študenti, ktorí postúpili do semifinále, budú riešiť aj tento konkrétny problém v Podkoniciach. Hneď niekoľko tímov naraz má ambíciu vyvinúť smart riešenie, ktoré bude schopné presne určiť, kto a ako v obci separuje a kto nie. Keďže to, ako obec separuje, má aj priamy dopad na jej rozpočet, funkčné riešenie, hoc aj technologického charakteru bude veľmi vítané.

„Zo skúseností z minulých ročníkov súťaže vieme, že naši mladí programátori vedia byť naozaj invenční. Teraz ich kreativita bude musieť ísť ruka v ruke s praktickým vyriešením nepríjemných a častých problémov našich samospráv,“ hovorí Juraj Mojík zo spoločnosti Resco, ktorá súťaž organizuje.

Pálčivá je aj nelegálna ťažba dreva či obecné osvetlenie

Častým problémom v slovenských obciach je aj pouličné osvetlenie. Buď má obec stále staré lampy alebo ich vymieňa za nové postupne. Každopádne, to je oblasť, v ktorej obce tiež potrebujú pomoc. Je veľa takých, ktoré by chceli svietenie v obci správne optimalizovať. Aj to je zadanie, ktorému sa študenti venujú a vyvíjajú platformu, ktorá umožní lampy centrálne prepojiť a ovládať intenzitu a čas svietenia, kedy je to naozaj nutné.

Od apríla 2018 má Slovensko v platnosti zákon, ktorý postihuje nelegálnu ťažbu dreva. Aj to je niečo, čo trápi obce či urbariáty, ktoré vlastnia lesy. Tento obzvlášť závažný problém je tretím zadaním, na prevencii ktorého pracujú mladí programátori. Aj tu bude mať na konci dňa hlavné slovo technológia, ktorej zmyslom bude smart monitoring lesa a toho, čo sa v ňom v reálnom čase deje.

O víťazoch tých najlepších riešení pre obce sa rozhodne na finále súťaže, ktoré je plánované na február 2019.

Resco podporí obce zadarmo svojou technológiou

Technologická spoločnosť Resco organizuje už štvrtý ročník svojej súťaže MADhack. Teraz s podtitulom „IoT pre Lepšiu obec“. Tento rok predstavilo Resco na Slovensku unikátne technologické riešenie Lepšia obec, ktoré pomáha byť slovenským obciam a mestám viac smart. Práve táto agenda je predmetom súťaže v tomto ročníku, do ktorého sa okrem študentov prihlasovali aj samosprávy so svojimi reálnymi problémami.

Na margo dôvodov, prečo sa Resco rozhodlo venovať tematicky agende smart cities na Slovensku hovorí Radomír Vozár, CEO a spoluzakladateľ spoločnosti Resco: „Naša spoločnosť už takmer dvadsať rokov pomáha firmám byť viac smart v ich biznis prostredí. Na báze našej CRM platformy pre komerčné firmy vzniklo riešenie pre samosprávy, ktoré na Slovensku prezentujeme pod názvom Lepšia obec. Máme za to, že aj samospráva môže vďaka účelne vyvinutým technológiám a ich správnej implementácii fungovať lepšie, jednoduchšie a efektívnejšie. Dovolím si tvrdiť, že slovenské samosprávy sú v smart agende ešte stále na pomyselnej štartovacej čiare. Súťaž MADhack 2018 IoT pre Lepšiu obec je jednou z tých príležitostí, ktorá ich môže v tomto smere posunúť viac dopredu.“

Odmeny pre víťazné tímy budú finančné, a to v celkovej výške 10 000 eur. Zapojené obce a mestá dostanú k dispozícii plne aplikovateľné riešenia, ktoré budú môcť hneď implementovať.

Viac informácii o súťaži a riešení Lepšia obec: www.lepsiaobec.sk

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody

Téma posilňovania zdravia je v dnešnej dobe veľmi populárna. Avšak, dosiahnutie perfektného zdravia vôbec nemusí byť tak náročné.

Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo

Platíte odvody a dúfate, že ak ochoriete, zaplatia vám potrebnú liečbu? Pandémia a zlý návrh štátneho rozpočtu môžu veľa zmeniť.

1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?

Komunita alebo Bookmakeri?