O pár týždňov sa totiž začne zber prvej úrody jahôd v skleníkoch na farme Beri. Záhradkárov asi neprekvapí, že nové sadenice tu sadia uprostred zimy, presnejšie na prelome starého a nového roka. Dokonale zrelé plody zbierajú zvyčajne od konca marca približne do konca decembra a v rovnakom čase ich spoločnosť VitaZel pravidelne dodáva do obchodného reťazca.
PRVÁ ÚRODA ZO SKLENÍKOV
„Slahôdky, ako sme naše jahody pomenovali, pestujeme v žľaboch na stoloch, aby sme prácu čo možno najviac uľahčili, zefektívnili a aby sa tiež ľahko oberali. Po ukončení posledného zberu všetko vyčistíme a nasadíme nové rastliny. Odrody obmieňame tak, aby sme mohli zbierať úrodu počas deviatich až desiatich mesiacov. V zime ich pestujeme len v skleníkoch, tie sú vykurované obnoviteľnými zdrojmi. V teplejších mesiacoch využívame aj fóliovníky,“ vysvetľuje Peter Kelemen z farmy Beri. A pretože na farme pri pestovaní ovocia a zeleniny myslia na trvalú udržateľnosť, na zavlažovanie využívajú aj dažďovú vodu, ktorú zachytávajú v rezervoároch.
Hoci pestovanie jahôd si vyžaduje veľké množstvo ručnej práce najmä pri sadení a zbere, o vhodnú teplotu, zavlažovanie a vetranie v skleníku sa stará softvér. Pestovanie týmto spôsobom má výhodu v tom, že rastliny nie sú vystavené nepriazni počasia ako sú horúčavy, rozdiely medzi dennou a nočnou teplotou, dažde či krupobitie. Pred škodcami ich v skleníku nechránia chemické postreky, ale využívajú bio ochranu. Jednoducho povedané, dobré chrobáčiky a mušky zlikvidujú škodlivé chrobáčiky. Príroda sa o ochranu postará.
DO REŤAZCA KVALITNÉ A ČERSTVÉ
„Jahody majú výbornú chuť a vôňu, pretože ich na farme oberajú až vtedy, keď dozrejú. Robia to veľmi pozorne, aby sa plody nepoškodili, zároveň sa triedia a ukladajú priamo do vaničiek, v ktorých sa vážia. Potom sa rýchlo vychladia a hneď ich dodávame do logistického skladu Kauflandu v Ilave,“ popisuje celý proces Andrej Koščo, manažér spoločnosti VitaZel, ktorej dodáva ovocie farma Beri. Ani v sklade sa dlho nezdržia, takže do regálov v predajniach ich vykladajú veľmi krátko po zbere. „Pretože sú dokonale zrelé, nevydržia tak dlho a treba ich spotrebovať čím skôr,“ dodáva manažér.
To znamená, že ani po nákupe by sme ich nemali doma dlhšie skladovať, ale zjesť ich čerstvé, keď chutia najlepšie a sú plné vitamínov, minerálov a iných prospešných látok.
„Spolupracujeme s viacerými slovenskými dodávateľmi čerstvého ovocia a zeleniny a teší nás, že jahody môžeme v našom sortimente ponúkať až desať mesiacov v roku. U zákazníkov sú veľmi obľúbené, takže pestovateľom vieme zabezpečiť stabilný odbyt,“ potvrdzuje Ľuba Barošová, vedúca oddelenia nákupu Ovocia a zeleniny spoločnosti Kaufland Slovensko .
DOPRAJME SI ICH ČASTEJŠIE
Nielen pre ich lahodnú chuť, ale aj preto, že prospievajú zdraviu. Je známe, že jahody nám dodajú vitamíny C, A, B, E a tiež minerály ako napríklad draslík, zinok, horčík, vápnik či fluór. Obsahujú aj vlákninu, ktorá napomáha prirodzenému tráveniu a vylučovaniu, čím prečisťujú celý organizmus. Sú tiež výborným zdrojom kyseliny listovej, ktorá prospieva (nielen) tehotným ženám.
O ich pozitívnych účinkoch by sa dalo napísať ešte oveľa viac. Najlepšie však bude, keď si ich overíme sami tak, že ich častejšie zaradíme do svojho jedálneho lístka. Možností a receptov ako si ich vychutnať, je naozaj mnoho. Možno máte radi klasiku ako sú jahody so šľahačkou, alebo v zdravšej obmene s bielym jogurtom. Skvelé je jahodové smoothie, koktail, pena, smotanová či tvarohová torta s jahodami , palacinky alebo lievance s tvarohom a jahodami, jahodová bublanina, jahodový koláč s posýpkou alebo aj šalát s grilovanými kúskami mäsa a jahodami... Inšpirovať sa môžete aj receptami v Kaufland online kuchárke .