Na Veľkú noc sa v slovenských domácnostiach jedlom nešetrí. Či už preferujete tradičné alebo moderné veľkonočné recepty, bez oleja sa v kuchyni nezaobídete. Dôležitou otázkou však je, čo s ním urobíte po použití. Že ho vylejete do drezu alebo toalety? Možno vás to prekvapí, no už jeden liter oleja dokáže znečistiť niekoľko tisíc litrov vody, a to nielen na povrchu. Zasiahnuť môže aj podzemnú vodu alebo pôdu.
No nepríjemnosti hrozia tiež vašej kuchyni. Len čo sa olej dostane do kanalizácie, je veľmi ťažké sa ho zbaviť. Nie je rozpustný vo vode, takže ho len tak „nespláchnete“, ako sa veľa ľudí mylne domnieva. Naopak, olejová hmota sa drží nad ňou, postupne sa usádza v potrubí a upcháva ho. Mastné zvyšky navyše lákajú hlodavce. Vyčistenie odpadových vôd sa tak môže značne predražiť, olejové usadeniny totiž treba odstraňovať aj niekoľkokrát ročne. Ďalší dobrý dôvod, pre ktorý sa oplatí naučiť sa zlikvidovať zvyšky z vyprážania, pečenia či varenia správne.
Urobte to radšej takto
Olej, ktorý ostane na panvici po vyprážaní, nechajte najprv vychladnúť. Väčšie nečistoty z jedla z neho vyberte, menšie kúsky nevadia. Zvyšok oleja prelejte do pripravenej plastovej fľaše, vytlačte z nej prebytočný vzduch a dôkladne ju uzavrite.
Potom je to naozaj už len o zvyku – plnú fľašu s použitým kuchynským olejom zoberte so sebou, keď pôjdete na nákup do Kauflandu, a vhoďte ju do označenej zbernej nádoby pri predajni. V roku 2023 sa takto vyzbieralo viac ako 108 000 kilogramov oleja.
„Ochrana prírody je nám veľmi blízka, aj preto neustále hľadáme spôsoby, ako našim zákazníkom pomôcť osvojiť si ekologické návyky v ich každodennom živote,“ hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland Slovensko a dodáva: „Zberné nádoby na použitý kuchynský olej sú umiestnené pri každej predajni Kaufland a tento štandard sa automaticky dodržiava aj pri výstavbe nových predajní na Slovensku.“
Nevyliať, odovzdať, zrecyklovať
Okrem zvyškov oleja z vyprážania z panvice alebo fritézy do výlevky nepatria ani rôzne olejové zálievky z rybacích konzerv, nakladanej zeleniny, sušených rajčín, olív alebo syrov, živočíšne tuky či precedený výpek z mäsa. Správnym separovaním aj z obyčajného kuchynského oleja môžete pomôcť vytvoriť surovinu, ktorá nájde svoj druhý život v doprave, logistike, energetike či iných odvetviach.
