Výroba vína sa na prvý pohľad zdá byť veľmi jednoduchá. Opak je však pravdou. Jedná sa o náročný proces, zložený z viacerých relatívne jednoduchých úkonov.
Každý vinár hovorí, že kvalitné víno sa rodí vo vinici, a tak najdôležitejšou zložkou pri výrobe vína je kvalitná surovina, čiže hrozno. Obraté hrozno sa čo najrýchlejšie dopraví na miesto spracovania. Nasleduje odstopkovanie a mletie hrozna. Z pomletého hrozna vyteká samotok - mušt, ktorý sa uvoľní z hrozna. Samotok je vlastne najkvalitnejšia časť muštu, ktorá obsahuje najviac cukrov a aromatických a chuťových látok. Potom hrozno putuje do lisu, kde za pomoci tlaku dochádza k oddeleniu muštu od rmutu. Čím je lisovanie šetrnejšie, tým sa získa kvalitnejší mušt, ktorý sa odkalí. Po tejto fáze nastupuje proces kvasenia, takzvaná fermentácia, počas ktorej kvasinky premieňajú jednoduché cukry na alkohol a oxid uhličitý (CO2), ktorý sa uvoľňuje do ovzdušia. Po ukončení fermentačného procesu prichádza na rad „školenie vína". Školenie začína stáčaním z kvasníc. Následne sa pridá oxid siričitý na zabránenie oxidácie vína. Ďalším krokom je čírenie vína. Počas tohto procesu sa z vína odstránia bielkoviny a iné nežiaduce látky. Následne do hry vstupuje filtrácia, počas ktorej sa za pomoci filtra odstránia z vína mikroorganizmy a iné nežiaduce častice. Po tomto procese je víno pripravené na zretie.
Výroba červeného vína je trochu odlišná od výroby bieleho vína. Hlavným rozdielom pri červených vínach je nakvášanie celých hrozien. To znamená, že po mletí mušt i šupky začínajú spolu kvasiť, vďaka čomu sa uvoľní do vína farbivo a triesloviny, ktoré sú obsiahnuté v šupke hrozna. Doba macerácie je rôzna. Môže trvať niekoľko hodín, ale i dní, v závislosti od požadovaného výsledku.
Ďalším rozdielom je, že po skončení hlavného kvasenia sa u bielych vín nechá naštartovať jablčno-mliečna fermentácia. Počas tohto procesu sa mení kyselina jablčná na jemnejšiu kyselinu mliečnu. Po tejto fáze nasledujú kroky, ktoré prebiehajú i u bieleho vína. To znamená, že na rad príde školenie vína, zrenie a následné fľaškovanie.
Ružové vína sa rozdeľujú na rosé a klarety. Rosé sa vyrába ako červené víno, no doba macerácie je podstatne kratšia - v závislosti od požadovaného farebného odtieňa. Klaret sa vyrába lisovaním modrého hrozna. Ružové farebné tóny víno získava z farbiva, ktoré sa počas lisovania uvoľní zo šupky.
Odporúčame:
Pavelka, Chardonnay, akostné, odrodové, suché, biele, 0.75L, r 2009
Slamovožltá, čistá farba vína s lahodným ovocným nástupom zrelých banánov podčiarknutých jemnou korenistosťou. Chuť vína je stredne intenzívna s príjemnými kyselinkami a strednou dochuťou.
Viac skvelých vín na vino.sme.sk
Nákupný portál vino.sme.sk Vám ponúka viac ako tisíc druhov vynikajúcich vín z najvýznamnejších svetových vinohradníckych oblastí vín z Európy, Severnej a Južnej Ameriky, Afriky, Austrálie a Nového Zélandu. Starostlivý výber vín do našej ponuky zaručuje, že produkt, ktorý si zvolíte je vždy výborným pomerom kvality a ceny a splní očakávania aj náročných milovníkov vína. E-shop vino.sme.sk je cestou, ako pohodlne nakúpiť výborné vína za vynikajúce ceny, cez vino.sme.sk tak ušetríte nielen čas, ale i peniaze. Do sortimentu zaraďujeme len vína, ktoré na základe kvalitatívneho hodnotenia tímu našich odborníkov dosahujú hranicu minimálne „dobré" a zároveň vyhovujú aj požiadavke výhodného pomeru kvality a ceny (viac o spôsobe hodnotenia nami ponúkaných vín nájdete tu). Zásoby viac ako 140 000 fliaš vína skladom nám umožňujú reagovať na Vaše požiadavky maximálne rýchlo, a zároveň poskytnúť vskutku exkluzívny sortiment. Náš tím obratom spracuje Vašu objednávku a pripraví ju na odoslanie tak, aby ste zásielku mohli dostať v rámci územia SR do 2 pracovných dní.
Nechajte sa viesť svetom vína prostredníctvom vino.sme.sk a zdegustujte ako chutí "život" a "terroir" nielen doma, ale i v iných končinách sveta.