Počas sviatkov si osamelí viac uvedomujú svoju samotu

Portál stretni.sk je určený všetkým, ktorí hľadajú profesionálne, záujmové aj partnerské zoznámenie.

Portál stretni.sk je určený všetkým, ktorí hľadajú profesné, záujmové aj partnerské zoznámenie.

Počas vianočných sviatkov osamelí ľudia pociťujú intenzívnejšie svoju samotu. Svoju osamotenosť prežívajú rôzne. Väčšinou je to melanchólia, inokedy sklony k sebaľútosti, ktoré môžu zaháňať aj požívaním alkoholu či drog, niekedy sa môže objaviť depresia.

Prežívanie samoty

Podľa psychologičky Zuzany Drgoňovej môže samota vyústiť aj do depresívnej poruchy, ktorá sa už považuje za patologickú. „Prejavy môžu byť rôzne - samovražedné sklony, pesimizmus, úzkosť či strata schopnosti prežívať radosť. Podľa štatistických zistení sa závislosti aj samovraždy vyskytujú viac u ľudí slobodných, než u tých, ktorí žijú v manželskom či partnerskom živote,“ hovorí Zuzana Drgoňová.

Zoznamka

Portál stretni.sk využíva profil, ktorý vypracovala Zuzana Drgoňová v spolupráci s ďalšími slovenskými psychológmi. Osobnostný profil môže vhodne pomôcť pri zoznámení sa a pri výbere vhodného partnera. Podľa psychologičky je prirodzenou túžbou každého človeka, aby mal pri sebe niekoho, kto by ho miloval a koho by aj on miloval. „Je to jedna z univerzálnych túžob. Vianoce sú sviatky, kedy sa tradične schádza celá rodina pri jednom stole. Aj preto osamelí ľudia pociťujú svoju samotu práve v týchto dňoch intenzívnejšie ako v bežných dňoch."

Ako nájsť partnera

Zoznámenie a voľba správneho životného partnera sú veľmi náročné. „Partneri by mali brať do úvahy súbor vlastností, psychických dispozícií, názorov a záujmov, ktoré by zodpovedali ich predstavám a potrebám partnera. Na začiatku vzťahu sú to väčšinou vzájomné sympatie, ktoré sa nedajú presne definovať a dôležitú úlohu zohráva vzájomná príťažlivosť vzhľadu a správania.

Dôležitú oblasť zohrávajú osobnostné rysy partnerov, intelektuálna úroveň, povahová stránka partnerov a ich celková zrelosť. Túto mozaiku dopĺňa podobnosť v oblasti záujmov, postojov a uznávaných hodnôt. Poslednú rovinu predpokladov optimálnej partnerskej voľby predstavujú skutočnosti týkajúce sa vzorcov fungovania pôvodnej rodiny partnerov, sústava praktických životných postojov a návykov, vzdelanie, pracovná stabilita či vek,“ uviedla psychologička Zuzana Drgoňová. „Potvrdzuje sa, že najsilnejším putom je láska, oddanosť partnera a súlad v intímnom živote,“ povedala spoluautorka osobnostného profilu pre portál stretni.sk.

obrazokpod-r454.jpg

Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku

Spoločnosť BILLA otvorila vo štvrtok 20. septembra novú predajňu v Obchodnom centre v Želiezovciach na Mierovej ulici.

Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku

Výrobné družstvo Javorina otvorilo nový showroom v Košiciach a to už necelé dva mesiace po úspešnom vstupe na český trh.

Arabská exotika: Top hotely v Ománe

Omán láka relaxom na plážach, dobrodružstvom aj luxusom skvelých hotelov.

Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?

Pýtali sme sa ľudí z neziskového sektora.