Počas sviatkov si osamelí viac uvedomujú svoju samotu

Portál stretni.sk je určený všetkým, ktorí hľadajú profesionálne, záujmové aj partnerské zoznámenie.

Portál stretni.sk je určený všetkým, ktorí hľadajú profesné, záujmové aj partnerské zoznámenie.

Počas vianočných sviatkov osamelí ľudia pociťujú intenzívnejšie svoju samotu. Svoju osamotenosť prežívajú rôzne. Väčšinou je to melanchólia, inokedy sklony k sebaľútosti, ktoré môžu zaháňať aj požívaním alkoholu či drog, niekedy sa môže objaviť depresia.

Prežívanie samoty

Podľa psychologičky Zuzany Drgoňovej môže samota vyústiť aj do depresívnej poruchy, ktorá sa už považuje za patologickú. „Prejavy môžu byť rôzne - samovražedné sklony, pesimizmus, úzkosť či strata schopnosti prežívať radosť. Podľa štatistických zistení sa závislosti aj samovraždy vyskytujú viac u ľudí slobodných, než u tých, ktorí žijú v manželskom či partnerskom živote,“ hovorí Zuzana Drgoňová.

Zoznamka

Portál stretni.sk využíva profil, ktorý vypracovala Zuzana Drgoňová v spolupráci s ďalšími slovenskými psychológmi. Osobnostný profil môže vhodne pomôcť pri zoznámení sa a pri výbere vhodného partnera. Podľa psychologičky je prirodzenou túžbou každého človeka, aby mal pri sebe niekoho, kto by ho miloval a koho by aj on miloval. „Je to jedna z univerzálnych túžob. Vianoce sú sviatky, kedy sa tradične schádza celá rodina pri jednom stole. Aj preto osamelí ľudia pociťujú svoju samotu práve v týchto dňoch intenzívnejšie ako v bežných dňoch."

Ako nájsť partnera

Zoznámenie a voľba správneho životného partnera sú veľmi náročné. „Partneri by mali brať do úvahy súbor vlastností, psychických dispozícií, názorov a záujmov, ktoré by zodpovedali ich predstavám a potrebám partnera. Na začiatku vzťahu sú to väčšinou vzájomné sympatie, ktoré sa nedajú presne definovať a dôležitú úlohu zohráva vzájomná príťažlivosť vzhľadu a správania.

Dôležitú oblasť zohrávajú osobnostné rysy partnerov, intelektuálna úroveň, povahová stránka partnerov a ich celková zrelosť. Túto mozaiku dopĺňa podobnosť v oblasti záujmov, postojov a uznávaných hodnôt. Poslednú rovinu predpokladov optimálnej partnerskej voľby predstavujú skutočnosti týkajúce sa vzorcov fungovania pôvodnej rodiny partnerov, sústava praktických životných postojov a návykov, vzdelanie, pracovná stabilita či vek,“ uviedla psychologička Zuzana Drgoňová. „Potvrdzuje sa, že najsilnejším putom je láska, oddanosť partnera a súlad v intímnom živote,“ povedala spoluautorka osobnostného profilu pre portál stretni.sk.

obrazokpod-r454.jpg

Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu

Spoločnosť Penta Real Estate odovzdala Stavebnej fakulte STUv Bratislave 3D tlačiarne a zariadenia virtuálnej reality

Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?

Každé zastavenie výroby spôsobuje stratu. Ako predísť nečakaným výpadkom na výrobných linkách? Riešenie = prediktívna údržba.

Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea

Košice sú o krok bližšie k vízii smart city vďaka aplikácii Sám v múzeu.

Slovensko spieva koledy

Týždenníky MY pripravujú druhé pokračovanie predvianočnej kampane v desiatkach mestách a obciach na Slovensku.