Streda, 25. november, 2020 | Meniny má KatarínaKrížovkyKrížovky

Od zajtra pri kúpe pomôže značenie pneumatík

Počas víkendu napadol na Slovensku prvý sneh. Ak ste zistili, že potrebujete vymeniť staré pneumatiky za nové, pomôže vám informačný štítok.

Od zajtra platí pre výrobcov pneumatík v celej Európskej únií povinné značenie pneumatík informačným štítkom. Ak ste si ešte nekúpili zimné pneumatiky, môže vám pomôcť s výberom. Získate tak vyššiu bezpečnosť a dokonca úsporu peňazí.

Pneumatiky sa svojou kvalitou dramaticky líšia. Lacné pneumatiky stoja síce menej peňazí, často však poskytujú horšie výkony z hľadiska bezpečnosti a hospodárnosti. Aby mohli spotrebitelia jednoduchšie identifikovať bezpečnejšie a hospodárnejšie pneumatiky, platí od zajtra v EÚ povinné značenie všetkých pneumatík pre motorové vozidlá informačným štítkom. Štítok obsahuje informácie o spotrebe paliva, hlučnosti pneumatiky a priľnavosti na mokrej vozovke. Na jednom mieste tak môžete identifikovať všetky dôležité parametre pneumatiky. S kvalitnejšími pneumatikami, ktoré sú síce drahšie, môžete získať vyššiu bezpečnosť a zároveň ušetriť peniaze.

Nižšia cena neznamená väčšiu úsporu

Potrebujete príklad? Ak prejdete s autom ročne 15 000 km s priemernou spotrebou 7 l/100 km pri cene paliva 1,60 EUR za liter, potom môžete používaním pneumatík B kategórie namiesto kategórie F ušetriť ročne až 135 EUR. Vyššia nákupná cena sa tak môže vrátiť v relatívne krátkej dobe. Napríklad pri nákupnej cene vyššej o 30 EUR sa vám vyššie nákupné náklady vrátia už za rok. Nehovoriac o tom, že pneumatiky vyšších kategórií sú bezpečnejšie, majú lepšiu priľnavosť na vozovku a aj nižší hluk. Navyše, vďaka nižšej spotrebe paliva produkuje auto menej emisii, a tým pádom je aj šetrnejšie k životnému prostrediu.

Vypočítajte si, koľko ušetríte

Ak uvažujete nad kúpou nových zimných pneumatík, vypočítajte si presne, koľko peňazí ušetríte pri voľbe kvalitnejších tzv. „zelených pneumatík“. LANXESS, vynálezca syntetického kaučuku, ktorý je potrebný pre výrobu zelených pneumatík, pripravil aplikáciu, s ktorou si viete úsporu presne vypočítať. Aplikácia bola vyvinutá v spolupráci s odborníkmi z Technickej univerzity v Mníchove a jednoducho umožňuje porovnávať úsporu rôznych kategórií pneumatík. Aplikácia Save fuel je dostupná zadarmo na internete aj mobilných zariadeniach.

Mobilnú aplikáciu pre úsporu paliva Save fuel môžete v anglickom jazyku stiahnuť na App Store. Internetovú verziu aplikácie nájdete na stránke app.green-mobility.com.

Ak sa chcete o problematike zelených pneumatík dočítať viac, navštívte stránku www.zelenepneu.sk.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Nová služba v Pezinku – bezplatný zber elektroodpadu

Staré spotrebiče vám zadarmo odvezieme z adresy vášho bydliska.

Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie

Rastie v stovkách percent ročne.

V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?

Kedysi sme mlieko vyvážali, teraz je to naopak.