Technológia Fibresand - rozbahnené ihrisko je minulosťou

Problém s rozbahneným, podmáčaným či nerovným ihriskom, ktoré často komplikuje hru pri nepriaznivom počasí, môže vyriešiť špičková technológia Fibresand.

Ide o zmes kremičitého piesku, organického materiálu a polymérových vlákien, ktorá sa použije v hornej vrstve trávniku.

Korene trávnika sa spoja s umelými vláknami  a trávnik tak bude odolný a stabilný za každého počasia.  Nebude dochádzať k vykopnutiu trsov trávy, nebude na ňom zostávať stojatá voda a to ani po silných dažďoch.  Takisto je možné skrátiť čas potrebný medzi výsevom a prvým zápasom.

Ideálne riešenie pre športové trávniky s vysokou záťažou (futbalové ihriská, dostihové dráhy) ale aj pre verejné priestranstvá a municipálne povrchy (parkoviská apod.)

Ako fungujú jednotlivé zložky?

Piesok  umožňuje voľný prienik vody do drenážneho systému.
Organický materiál, tj. zemina alebo rašelina je zdrojom živín a pôsobí ako  stabilizátor. Na svoje častice viaže vodu aj živiny, takže nedochádza k nadmernému vysychaniu ani vyplavovaniu živín.
Polymérne vlákna  predstavujú trojrozmerné zosilnenie a stabilizovanie koreňového profilu. Vlákna sa nerozkladajú, tvoria nezničiteľný systém. Ich prítomnosť v pôdnom profile nie je voľným okom vôbec viditeľná. Nie sú ovplyvňované používaním hnojív  a pesticídov a ani na ich aplikáciu nemajú žiadny vplyv.  Významne stabilizujú pôdny profil a povrch trávnika.

Stabilnejší povrch znesie až o 75 % vyššiu záťaž ako povrch bez pridaných polymérnych vlákien.

Zabraňujú tvorbe nerovností v trávniku – zmes sa prepojí s koreňovým systémom trávnika a vytvorí rovný a pevný povrch. Na vrstvu Fibreturf možno štandardne vysievať alebo položiť trávny koberec. Povrch sa potom udržuje bežným spôsobom.

Výhody systému Fibresand:

•    poskytuje funkčnú drenáž - systém vlákien sa vyznačuje vysokým stupňom priepustnosti vody. Aj po dlhotrvajúcich a výdatných dažďoch zostáva povrch relatívne suchý a dostatočne pevný na hru. Nevznikajú nerovnosti po prechode ťažkých mechanizmov
•    zníženie hutnosti -  systém vlákien vytvára prirodzené a žiadúce prevzdušnenie pôdneho profilu. Nedochádza teda k zhutňovaniu a sú zabezpečené ideálne podmienky pre rast koreňov
•    stabilita - povrch je veľmi pevný a stabilný, vykopnúť pri hre trs trávy je prakticky nemožné. Odpadá tak práca na priebežnú rekultiváciu a renováciu povrchu a úpravy plôch poškodených pri hre hrotmi kopačiek
•    prirodzenosť prostredia - aj keď je trávnik prepojený s umelými vláknami, toto prepojenie je len v mieste koreňov a prirodzené vlastnosti trávnika zostávajú v plnej miere zachované
•    vyššia možnosť záťaže – tým , že je povrch veľmi stabilný, znesie oveľa vyššiu záťaž
•    vyššia multifunkcionalita štadióna – trávnik s vláknom lepšie znesie záťaž počas koncertov, či iných podujatí

Viac o najnovších technológiách pre výstavbu profesionálnych športových povrchov sa dozviete TU:

ENGO - váš parter pre výstavbu profesionálnych športových trávnikov

REFERENCIE GOLF & FUTBAL

Zamestnanci nestrážia svoje heslá dostatočne

Firmy môžu využiť nové technológie na správu hesiel, radia odborníci. Príkladom je Secret Server od firmy Thycotic.

Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe

Čo znamená tento projekt? Z akého impulzu pramení myšlienka rozvoja bežeckého projektu Ružomberok v pohybe? Prečítaj si náš príbeh

OMV ponúkne svojim zákazníkom chute známeho šéfkuchára

Na čerpacích staniciach OMV si teraz môžete vychutnať kvalitné a zdravé novinky.

OMV ponúkne zákazníkom chute známeho šéfkuchára Braňa Križana

Na čerpacích staniciach OMV Slovensko pribudne občerstvenie vytvorené Braňom Križanom.