Golfové ihrisko a nehnuteľnosti – kamaráti či nepriatelia?

Trh nehnuteľností v USA a Európe od roku 2008 čelil veľkým problémom. Mnoho projektov dostalo stopku. Stalo sa takmer módou tvrdiť, že tento developerský biznis model nefunguje a nemá budúcnosť.

Adam Lawrence (www.golfcoursearchitecture.net)  je toho názoru, že golfoví architekti, tvorcovia master plánov a developeri by mohli nájsť lepší spôsob ako riešiť rezidenčné golfové projekty.

Ja sa pozerám na vec inou optikou. Pre mňa sú golfové ihrisko a nehnuteľnosti kamaráti.
Čo sa týka master planningu, každý, kto sa pohybuje v golfovom biznise vie, že nehnuteľnosti naplánovane po obidvoch stranách každej jamky sú síce veľmi výhodné pre developera, ale ide o krátkodobé víťazstvo.  Veľké množstvo domov síce znamená veľké príjmy z ich predaja, ale ihrisko z pohľadu priemerného človeka často končí ako odsúdené k záhube.

Je oveľa lepšie nehnuteľnosti naplánovať do skupiniek, pomôže to vytvoriť aj istý pocit komunity, a celý projekt naplánovať tak aby bol „pedestrian-friendly“, aby bolo možné ho prejsť pešo. Aby golfové ihrisko bolo viac integrované a kompaktné. Je to dobré z hľadiska udržateľnosti a motivuje to hráčov k pešej chôdzi miesto použitia golfových autíčok, čo má prirodzene nezanedbateľný zdravotný aspekt.

Podľa vyjadrenia Briana Curleyho je väčšina jeho súčasných projektov v Číne čisto golfových. To je iste pozitívna správa. Golfové ihriská v rámci rezidenčných projektov  však tiež potrebujú zmenu prístupu.

Aj keď sú developeri presvedčení o tom, že zákazníci očakávajú a vyžadujú akre a akre zeleného a udržovaného trávnika navôkol, v časoch, kedy je voda stále drahšia, jej použitie viac a viac limitované a rozpočty ihrísk pod veľkým tlakom,  je znižovanej plochy, ktorá vyžaduje pravidelné kosenie, zavlažovanie a hnojenie absolútne nevyhnutné. Navyše, existujú tu stále tendencie navrhovať ihriská čo najdlhšie (a to aj také, ktoré ani zďaleka nemajú ambíciu hostiť profesionálne ani významnejšie amatérske turnaje), len kvôli tomu, aby sa maximalizovala plocha pre nehnuteľnosti v tesnej blízkosti jamiek.  Dá sa to pochopiť, ale treba si uvedomiť, že najlepším ťahákom developerského projektu je príjemné, ekonomicky udržateľné ihrisko,  hrateľné pre širokú masu hráčov.

Obhajcovia dlhých ihrísk väčšinou oponujú, že ak ihrisko disponuje rôznymi odpaliskami, hrať na ňom môžu všetci. Uniká im však podstata problému. Dĺžka je totiž najväčším nepriateľom udržateľnosti. Dlhšie ihriská majú vyššie náklady na údržbu, hráči potrebujú dlhší čas na to aby ich zahrali ( aj keď hrajú z bližších odpalísk) a je na ne potreba väčšie pozemky.  Kampaň Tee It Forward a iné prieskumné projekty ukázali, že inteligentne naplánované 5km dlhé ihrisko je absolútne postačujúce pre väčšinu bežných hráčov.

Vo svete je veľa destinácií,  kde sú pre rezidenčné golfové projekty obrovské príležitosti, kde je to skutočne spôsob ako podporiť rozvoj golfu ako športu. V krajinách ako  India, Nigéria, Brazília, kde rýchlo sa rozrastajúca stredná vrstva obyvateľstva hľadá lepšie a bezpečnejšie bývanie, čaká takéto projekty boom. A golf sa bude rozvíjať s nimi, ak sa developeri a  architekti  naučia spolupracovať a nájdu rozumný kompromis.

Autor: Adam Lawrence, www.golfcoursearchitecture.net

Viac článkov z oblasti golfového priemyslu nájdete na www.golfonline.sk

Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár

Hlavné mesto SR Bratislava spolu s investorom HB Reavis pokračuje v revitalizácii ulice Mlynské nivy.

DEXIS SLOVAKIA má nového generálneho riaditeľa

Po zlúčení DELUX a SLS-TECHNACO, kde sa právnym nástupcom stala firma DEXIS SLOVAKIA, dochádza k výmene na strategickej pozícii.

Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať

Strávte hlavné sviatky roka netradične - namiesto zimy si oddýchnite v exotike.

Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC

V dňoch 11. a ž 14. septembra sa na Stavebnej fakulte STU v Bratislave uskutočnila piata medzinárodná konferencia CSASC 2018