Golfové ihrisko a nehnuteľnosti – kamaráti či nepriatelia?

Trh nehnuteľností v USA a Európe od roku 2008 čelil veľkým problémom. Mnoho projektov dostalo stopku. Stalo sa takmer módou tvrdiť, že tento developerský biznis model nefunguje a nemá budúcnosť.

Adam Lawrence (www.golfcoursearchitecture.net)  je toho názoru, že golfoví architekti, tvorcovia master plánov a developeri by mohli nájsť lepší spôsob ako riešiť rezidenčné golfové projekty.

Ja sa pozerám na vec inou optikou. Pre mňa sú golfové ihrisko a nehnuteľnosti kamaráti.
Čo sa týka master planningu, každý, kto sa pohybuje v golfovom biznise vie, že nehnuteľnosti naplánovane po obidvoch stranách každej jamky sú síce veľmi výhodné pre developera, ale ide o krátkodobé víťazstvo.  Veľké množstvo domov síce znamená veľké príjmy z ich predaja, ale ihrisko z pohľadu priemerného človeka často končí ako odsúdené k záhube.

Je oveľa lepšie nehnuteľnosti naplánovať do skupiniek, pomôže to vytvoriť aj istý pocit komunity, a celý projekt naplánovať tak aby bol „pedestrian-friendly“, aby bolo možné ho prejsť pešo. Aby golfové ihrisko bolo viac integrované a kompaktné. Je to dobré z hľadiska udržateľnosti a motivuje to hráčov k pešej chôdzi miesto použitia golfových autíčok, čo má prirodzene nezanedbateľný zdravotný aspekt.

Podľa vyjadrenia Briana Curleyho je väčšina jeho súčasných projektov v Číne čisto golfových. To je iste pozitívna správa. Golfové ihriská v rámci rezidenčných projektov  však tiež potrebujú zmenu prístupu.

Aj keď sú developeri presvedčení o tom, že zákazníci očakávajú a vyžadujú akre a akre zeleného a udržovaného trávnika navôkol, v časoch, kedy je voda stále drahšia, jej použitie viac a viac limitované a rozpočty ihrísk pod veľkým tlakom,  je znižovanej plochy, ktorá vyžaduje pravidelné kosenie, zavlažovanie a hnojenie absolútne nevyhnutné. Navyše, existujú tu stále tendencie navrhovať ihriská čo najdlhšie (a to aj také, ktoré ani zďaleka nemajú ambíciu hostiť profesionálne ani významnejšie amatérske turnaje), len kvôli tomu, aby sa maximalizovala plocha pre nehnuteľnosti v tesnej blízkosti jamiek.  Dá sa to pochopiť, ale treba si uvedomiť, že najlepším ťahákom developerského projektu je príjemné, ekonomicky udržateľné ihrisko,  hrateľné pre širokú masu hráčov.

Obhajcovia dlhých ihrísk väčšinou oponujú, že ak ihrisko disponuje rôznymi odpaliskami, hrať na ňom môžu všetci. Uniká im však podstata problému. Dĺžka je totiž najväčším nepriateľom udržateľnosti. Dlhšie ihriská majú vyššie náklady na údržbu, hráči potrebujú dlhší čas na to aby ich zahrali ( aj keď hrajú z bližších odpalísk) a je na ne potreba väčšie pozemky.  Kampaň Tee It Forward a iné prieskumné projekty ukázali, že inteligentne naplánované 5km dlhé ihrisko je absolútne postačujúce pre väčšinu bežných hráčov.

Vo svete je veľa destinácií,  kde sú pre rezidenčné golfové projekty obrovské príležitosti, kde je to skutočne spôsob ako podporiť rozvoj golfu ako športu. V krajinách ako  India, Nigéria, Brazília, kde rýchlo sa rozrastajúca stredná vrstva obyvateľstva hľadá lepšie a bezpečnejšie bývanie, čaká takéto projekty boom. A golf sa bude rozvíjať s nimi, ak sa developeri a  architekti  naučia spolupracovať a nájdu rozumný kompromis.

Autor: Adam Lawrence, www.golfcoursearchitecture.net

Viac článkov z oblasti golfového priemyslu nájdete na www.golfonline.sk

Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou

Spoznajte kráľovské mestá a neobjavený vidiek Maroka s pôsobivou atmosférou.

MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu

Spoločnosti MiddleCap Equity Partners, a.s. a Mayfair Assets Ltd. oficiálne zmluvne uzatvorili 10 mesiacov trvajúci proces fúzie.

Súboj olympionikov na Malom Dunaji

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš a úspešní zjazdoví lyžiari Adam Žampa a Andreas Žampa si zmerali svoje sily na malom Dunaji.

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.