Kyberšikana - nebezpečenstvo v elektronickej podobe

Združenie Informačných a poradenských centier mladých v SR (ZIPCeM)v spolupráci s občianskym združením e-Slovensko vydalo nový informačný materiál so zameraním na bezpečnosť mladých ľudí na internete.

Združenie Informačných a poradenských centier mladých v SR (ZIPCeM) vydalo nový informačný materiál nazvaný „Kyberšikana“ s podtitulom „Nebezpečenstvo v elektronickej podobe“. Vyšiel v spolupráci s občianskym združením „eSlovensko“, ktoré sa v rámci svojho projektu Zodpovedne.sk venuje práve bezpečnosti detí a mládeže na internete.

V dobe vyspelých technológií a najmä ich dostupnosti snáď už aj pre deti predškolského veku, by to mali byť v prvom rade dospelí, ktorí sú v tejto oblasti maximálne zorientovaní. Najmä z toho dôvodu, že deti a často ani dospievajúci mladí ľudia nevedia vždy rozpoznať hroziace nebezpečenstvo, či poradiť si s kritickou situáciou. Vtedy sú to rodičia, alebo pedagógovia, ktorí môžu zistiť, čo nie je v poriadku a v prípade potreby citlivo problém riešiť. Preto by si tento informačný materiál mali prečítať a priori oni. V každom prípade  je však dôležité, aby o nástrahách komunikácie na internete, či cez mobilný telefón vedeli čo najviac aj deti a mladí ľudia, preto je tento materiál v digitálnej podobe voľne dostupný na www.icm.sk pre každého záujemcu.

Materiál je zameraný na vysvetlenie pojmov, priblíženie problematiky kyberšikanovania a jeho porovnanie so šikanovaním, ale najmä na to, ako rozpoznať jeho príznaky a ako v prípade, že sa dieťa stane jeho obeťou, alebo tým, ktorý šikanuje iného, zakročiť. Súčasťou sú užitočné kontakty na miesta, kde je možné sa obrátiť buď pre viac informácií o probléme, alebo priamo o pomoc pri riešení kritickej situácie. Odporúčame ho teda predovšetkým rodičom, pedagógom a pracovníkom s mládežou, ale aj ohrozenej skupine – teda žiakom základných a študentom stredných škôl.

Informačný materiál bol vydaný len v digitálnej podobe. Ktokoľvek si ho môže bezplatne stiahnuť na: http://www.icm.sk/subory/Kybersikanovanie.pdf. Viac informácií poskytneme na adrese: icm@icm.sk.

Kontaktná osoba:

Lucia Macaláková

redakcia ICM.sk

E-mail: lucia@icm.sk

Tel: 0911 183 383

Združenie Informačných a poradenských centier mladých v SR je reprezentant organizácií aktívne pôsobiacich v oblasti Informačno-poradenskej činnosti vystupujúcich pod spoločným názvom Informačné centrum mladých. Informačné centrum mladých je mládežnícka organizácia, ktorej cieľom je poskytovanie informačných a poradenských služieb pre mladých ľudí z rôznych oblastí ich záujmov a potrieb. Viac informácií na: www.icm.sk a www.facebook.com/icmmladym

4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť

Nenechajte sa popliesť poverami či polopravdami o tepelnoizolačných materiáloch

Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva

V priestoroch Múzea dopravy v Bratislave 19. októbra 2018

XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry

XXIII. Seminár I. Poliačka s medzinárodnou účasťou – Rozvoj cestnej infraštruktúry.

Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania

S každým realizovaným projektom sa zvyšuje povedomie ľudí o firme.