Kyberšikana - nebezpečenstvo v elektronickej podobe

Združenie Informačných a poradenských centier mladých v SR (ZIPCeM)v spolupráci s občianskym združením e-Slovensko vydalo nový informačný materiál so zameraním na bezpečnosť mladých ľudí na internete.

Združenie Informačných a poradenských centier mladých v SR (ZIPCeM) vydalo nový informačný materiál nazvaný „Kyberšikana“ s podtitulom „Nebezpečenstvo v elektronickej podobe“. Vyšiel v spolupráci s občianskym združením „eSlovensko“, ktoré sa v rámci svojho projektu Zodpovedne.sk venuje práve bezpečnosti detí a mládeže na internete.

V dobe vyspelých technológií a najmä ich dostupnosti snáď už aj pre deti predškolského veku, by to mali byť v prvom rade dospelí, ktorí sú v tejto oblasti maximálne zorientovaní. Najmä z toho dôvodu, že deti a často ani dospievajúci mladí ľudia nevedia vždy rozpoznať hroziace nebezpečenstvo, či poradiť si s kritickou situáciou. Vtedy sú to rodičia, alebo pedagógovia, ktorí môžu zistiť, čo nie je v poriadku a v prípade potreby citlivo problém riešiť. Preto by si tento informačný materiál mali prečítať a priori oni. V každom prípade  je však dôležité, aby o nástrahách komunikácie na internete, či cez mobilný telefón vedeli čo najviac aj deti a mladí ľudia, preto je tento materiál v digitálnej podobe voľne dostupný na www.icm.sk pre každého záujemcu.

Materiál je zameraný na vysvetlenie pojmov, priblíženie problematiky kyberšikanovania a jeho porovnanie so šikanovaním, ale najmä na to, ako rozpoznať jeho príznaky a ako v prípade, že sa dieťa stane jeho obeťou, alebo tým, ktorý šikanuje iného, zakročiť. Súčasťou sú užitočné kontakty na miesta, kde je možné sa obrátiť buď pre viac informácií o probléme, alebo priamo o pomoc pri riešení kritickej situácie. Odporúčame ho teda predovšetkým rodičom, pedagógom a pracovníkom s mládežou, ale aj ohrozenej skupine – teda žiakom základných a študentom stredných škôl.

Informačný materiál bol vydaný len v digitálnej podobe. Ktokoľvek si ho môže bezplatne stiahnuť na: http://www.icm.sk/subory/Kybersikanovanie.pdf. Viac informácií poskytneme na adrese: icm@icm.sk.

Kontaktná osoba:

Lucia Macaláková

redakcia ICM.sk

E-mail: lucia@icm.sk

Tel: 0911 183 383

Združenie Informačných a poradenských centier mladých v SR je reprezentant organizácií aktívne pôsobiacich v oblasti Informačno-poradenskej činnosti vystupujúcich pod spoločným názvom Informačné centrum mladých. Informačné centrum mladých je mládežnícka organizácia, ktorej cieľom je poskytovanie informačných a poradenských služieb pre mladých ľudí z rôznych oblastí ich záujmov a potrieb. Viac informácií na: www.icm.sk a www.facebook.com/icmmladym

Prihláste sa a vložte PR článok

Ako sa zmenili autá za štvrťstoročie?

Airbag má dnes už 99 % vozidiel, štandardom je aj klimatizácia či ABS

Accessible Urban Living

Urban Residence is a multi-use building geared towards renters with a love for urban living in a peaceful environment.

RPSP – A good intention ruined by execution

Almost ten months have lapsed since the Act concerning the Register of Public Sector Partners came into force.

Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní

Realitný trh na Slovensku v posledných rokoch prekvitá a tiež pomaly „dospieva“.