Slovenskí umelci s hnutím Transform Today menia verejný priestor

Pouličný koncert, graffiti na univerzite, či neštandardné umenie "tape drawing" na stanici: Slovenskí umelci s Absolut hnutím Transform Today menia verejný priestor.

Celosvetová brandová iniciatíva Transform Today po štvorici globálnych umelcov odovzdala štafetu umeleckej spolupráce s Absolut aj slovenským osobnostiam. Odkaz projektu tak naši umelci pretavili do unikátnych zásahov, ktoré rozozvučali ulicu či dali novú tvár vstupnej bráne Tatier.

„Spolu s nastupujúcimi umelcami z celého sveta prinášame v Transform Today odkaz o tom, že zajtrajšok nie je daný, ale je tým, čo z neho sami vytvoríme. Kreatívnymi live akciami naši umelci ukázali, ako je možné i malými nápadmi meniť svet naokolo k lepšiemu. Veľmi nás pritom potešila najmä ochota slovenských inštitúcií spolupracovať a dať mladej generácii priestor na vyjadrenie. Návrhy umelcov s otvorenou mysľou privítali na bratislavskej i nitrianskej univerzite, ale aj vo vedení železníc,“ hovorí Lenka Bačková, brand manager Absolut.

Umelci, ktorí majú k mladej generácii najbližšie, tak v rámci projektu prišli aj na Slovensku s troma originálnymi zásahmi vylepšujúcimi verejný priestor:

• Najúspešnejšia slovenská elektro-popová kapela Puding Pani Elvisovej si „strihla“ improvizované vystúpenie priamo na schodoch Právnickej fakulty UK na bratislavskom Šafárikovom námestí a študentom i ľuďom smerujúcim do práce premenila sychravé jesenné ráno na nevšedný koncertný zážitok.

• Mladá grafická dizajnérka Miša Chmelíčková prišla až zo svojho aktuálneho pôsobiska v v Londýne, aby železničnej stanici Poprad-Tatry dala pred prichádzajúcou zimnou sezónou futuristický „šmrnc“ originálnou výzdobou. Tradičné tatranské motívy na stenách pritom vytvorila vlastnou technikou tzv. tape drawingu, teda kreslením pomocou čiernej izolačnej pásky.

• Animo, jedna z najvýraznejších osobností slovenskej streetartovej scény, sa spojil s vedením Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a starý múr vedľa novozrekonštruovaných internátov na Akademickej ulici pomohol pretvoriť na umelecké dielo nesúce odkaz o harmonickom spolužití rôznych generácií.

Navyše v januári a februári 2014 sa PPE, Miša aj Animo spoločne vydajú na šnúru interaktívnych eventov, aby svoju tvorbu predstavili na parties po celom Slovensku. Živými umeleckými vystúpeniami a transformáciou svojej vlastnej tvorby na každom evente predvedú niečo nové a spontánne. Prvá party sa uskutoční 16. januára 2014 v KC Dunaj v Bratislave. Viac informácií o projekte Transform Today, ale aj možnosť vyskúšať si umenie slovenského tria tvorcov nájdete na inšpiratívnej microsite www.transformtoday.sk.

Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu

Nič neuhasí smäd lepšie, ako správne načapované pivo!

Rezidenčná štvrť bez betónových plotov

Viete si predstaviť bývanie, v ktorom pri prechádzaní sa neuvidíte betónový plot len zeleň? Nielen o tom sa dočítate v rozhovore.

Equal treatment is a must for successful companies of the future

Many talented people believe they need to leave the country to pursue an international career.

Aj v Poluse chránime vaše srdcia

29. septembra si v Polus City Center budete môcť dať bezplatne zmerať vaše BMI (index telesnej hmotnosti) a krvný tlak