Fair trade, bio, odrodovky, alebo o káve s úctou

Milióny ľudí, ktorí pracujú v kávovom odvetví si zaslúžia náš rešpekt.

Nie je káva ako káva

Zamýšľali ste sa už niekedy nad tým, odkiaľ pochádza káva, ktorú pijete? Možno viete, že sa káva pestuje na kávových plantážach v Brazílii, Indonézii, či Kolumbii. Kávový nápoj sa pripravuje z pomletých pražených zŕn kávovníka, označovaných aj ako kávové bôby. Obrovské množstvo kávy, ktoré sa pestuje a vyváža, pochádza od tisícok farmárov v najchudobnejších častiach sveta.

Povedali by ste, že za starostlivosť o kávovníkové plantáže, odkiaľ pochádza aj káva servírovaná až na váš stôl, by mala patriť poriadna odmena. Žiaľ, opak je pravdou. Nielen, že z ceny kávy patrí farmárom skutočne len zlomok, zároveň ich pracovné podmienky nespĺňajú ani základné štandardy. A tu prichádza na scénu fair trade.

cafepoint zrnková káva

Vyššie ceny, lepší život?

Odpoveď v štýle Wikipédie by vám prezradila, že fair trade je organizované sociálne hnutie a trhový prístup zameraný na pomoc farmárom získať lepšie ohodnotenie za ich produkty. Rozmeňme si túto odpoveď na drobné.

Fair trade proces sa začína už na kávovej farme, kde sa dohliada na to, aby boli splnené pracovné a sociálne štandardy farmárov. Potom, ako káva opustí farmu, ďalšie organizácie dohliadajú na to, ako sa kávové zrná spracovávajú, prevážajú a predávajú distribútorom vrátane toho, aby bolo jasné, odkiaľ káva prichádza a kto za ňu dostáva peniaze.

Ak teda pijete „férovú kávu“, máte zaručené, že vaše peniaze nezhrabne veľká korporácia s bohatým majiteľom na jachte, ale tí, ktorým odmena právom patrí.

Nie je všetko zlato, čo sa blyští

Ak máte zrazu chuť vyhodiť všetku kávu, ktorá na sebe nemá nálepku fair trade, pokračujte ďalej v čítaní. Myšlienka fair trade je totiž veľmi ušľachtilá, no nie vždy sa jej princípy dodržiavajú tak, ako by ste si predstavovali. Nielenže je takáto káva oveľa drahšia, ale aj v tomto prípade veľa platíte najmä „za značku“. Fair trade farmári síce dostanú za svoju prácu zaplatené viac a aj ich životná úroveň je vyššia, nie však priamoúmerne tomu, za akú cenu sa ich produkty predávajú. Zlatou strednou cestou sa zdá byť kúpa odrodovej kávy. Máme tak aspoň záruku, že káva pochádza z konkrétnej krajiny a často aj plantáže a do šálky sa nám dostáva produkt s originálnou geografickou identitou.

cafepoint káva a mlynček

Na prvý pohľad je fair trade významný hlavne pre farmárov. No nejde len o nejakú charitu. Tým, že je o kávu v procese jej výroby a spracovania dobre postarané, sa do vašich hrnčekov dostane omnoho kvalitnejšia káva, než na akú ste zvyknutí. A to je spolu s dobrým pocitom pomoci tým najchudobnejším celkom dobrou motiváciou, prečo nabudúce porozmýšľať o tom, akú kávu si kúpiť.

Odrodové kávy z celého sveta a kvalitné talianske kávové zmesi nájdete v špecializovaných kávových obchodoch Cafepoint, alebo si ich môžete objednať v spoľahlivom a zákazníkmi overenom eshope.

Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať

Strávte hlavné sviatky roka netradične - namiesto zimy si oddýchnite v exotike.

Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC

V dňoch 11. a ž 14. septembra sa na Stavebnej fakulte STU v Bratislave uskutočnila piata medzinárodná konferencia CSASC 2018

Cestárske kariérne dni 2018 na SvF

Takmer 30 stredoškolákov sa zúčastnilo Cestárskych kariérnych dní na pôde Stavebnej fakulty STU v Bratislave.

Najužitočnejšia appka

Uľahčí život všetkým rodičom i zábudlivcom