Dentálna hygiena - rozmar, alebo nevyhnutnosť?

Okrem pravidelnej návštevy stomatológa je základom starostlivosti o zuby aj pravidelná návšteva dentálnej hygieničky, čo je dnes v západných krajinách už bežnou praxou.

Zuby Slovákov sú v čoraz horšom stave. Slovenské deti majú najhorší stav chrupu v Európskej únii. Namiesto bielych perličiek majú v ústach čierne kýptiky.

Väčšinu problémov so zubami spôsobuje mikrobiálny zubný povlak. Ak vieme povlak  správne odstrániť, môžeme predísť mnohým stomatologickým ochoreniam. Preto by súčasťou pravidelnej starostlivosti o zuby malo byť  správne a pravidelné čistenie zubov zubnou i medzizubnou kefkou a zubnou niťou. Je veľmi dôležité  venovať pozornosť medzizubným priestorom a výberu kefky, ktorá by mala byť podľa možnosti s mäkkými štetinami. Ak si pri bežnom čistení zubov nevyčistíme medzizubné priestory, ktoré  predstavujú takmer 40 – 50 % čistenej plochy, čistíme si  zuby iba z polovice.  Doplnkami pre čistenie zubov sú zubná pasta a ústna voda. Samozrejmosťou by malo byť používanie správnej zubnej pasty, ktorá najviac vyhovuje našim požiadavkám, resp. zabraňuje problémom so zubami.

pasta-r466_res.jpg

Lekár spravidla rieši problémy, ktoré už nastali.  Dentálna hygienička vám pomôže a poradí ako týmto problémom predísť.  Hlavným dôvodom, prečo chodiť  na dentálnu hygienu, je fakt, že správne čistený zub býva zdravý. Stav vášho  chrupu pritom ovplyvňuje i  vaše celkové zdravie. Najnovšie štúdie preukázali priamu súvislosť medzi zubnými kazmi, zápalom ďasien a infarktom. Srdcovocievne ochorenia patria medzi hlavné príčiny úmrtí na celom svete. Zväčša sú spojené s aterosklerózou, ktorá sa vyskytuje u ľudí s chronickou infekciou. Najrozšírenejšou a najčastejšie sa vyskytujúcou chronickou infekciou sú zápalové ochorenia v ústach – parodontitída. Bakteriálny zubný povlak  predstavuje významné riziko aj pri iných ochoreniach, akými sú ischemická choroba srdca, zápal obličiek či ochorenia kĺbov. Zvyšuje riziko náhlej cievnej príhody a infarktu myokardu, prispieva k predčasným pôrodom a nízkej pôrodnej hmotnosti.  Štatistiky sú hrozivé! Vo veku 18 rokov netrpí zápalmi v ústach iba  18% dospievajúcich. Vekom toto percento ešte klesá. Vo veku 35 až 44 rokov  je to už iba necelých 7%.

Kto z nás má rád zvuk zubnej vŕtačky? Sme presvedčení, že asi nikto. A práve preto, že zdravé zuby sa nekazia, je potrebné robiť všetko pre zachovanie ich zdravia  už od detstva. Základom je pravidelné a správne čistenie doma a minimálne  dvakrát ročne absolvovanie profesionálnej dentálnej hygieny. Zanedbateľná nie je ani finančná stránka. Malé zákroky znamenajú aj nižšie výdavky, menej času a zbytočnej bolesti.

Spoločnosť Naturprodukt bola založená v roku 1993. Jej najväčším dodávateľom je firma Dr. Theiss Naturwaren, ktorá vyrába prípravky na báze extraktov liečivých bylín a kozmetiku s obsahom jedinečných látok získaných z rastlín. V sortimente nájdeme fytofarmaká, doplnky výživy, prípravky na starostlivosť o pokožku a vlasy, ako aj špeciálnu lekárenskú kozmetiku. Viac informácií o spoločnosti a produktoch sa dozviete na www.naturprodukt.sk

V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli

Stanicu sme chceli zrekonštruovať za milión korún, stálo to desať.

Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s

Používajú kvalitné mäso?

322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse

Najväčší z bytov projektu Jarabinky Grande láka náročných záujemcov nielen svojou grandióznosťou, ale aj unikátnosťou priestoru.

Dva rekordy na druhý pokus

Druhé narodeniny PSK Arény sa budú niesť v znamení pokusu o slovenský rekord.