Dentálna hygiena - rozmar, alebo nevyhnutnosť?

Okrem pravidelnej návštevy stomatológa je základom starostlivosti o zuby aj pravidelná návšteva dentálnej hygieničky, čo je dnes v západných krajinách už bežnou praxou.

Zuby Slovákov sú v čoraz horšom stave. Slovenské deti majú najhorší stav chrupu v Európskej únii. Namiesto bielych perličiek majú v ústach čierne kýptiky.

Väčšinu problémov so zubami spôsobuje mikrobiálny zubný povlak. Ak vieme povlak  správne odstrániť, môžeme predísť mnohým stomatologickým ochoreniam. Preto by súčasťou pravidelnej starostlivosti o zuby malo byť  správne a pravidelné čistenie zubov zubnou i medzizubnou kefkou a zubnou niťou. Je veľmi dôležité  venovať pozornosť medzizubným priestorom a výberu kefky, ktorá by mala byť podľa možnosti s mäkkými štetinami. Ak si pri bežnom čistení zubov nevyčistíme medzizubné priestory, ktoré  predstavujú takmer 40 – 50 % čistenej plochy, čistíme si  zuby iba z polovice.  Doplnkami pre čistenie zubov sú zubná pasta a ústna voda. Samozrejmosťou by malo byť používanie správnej zubnej pasty, ktorá najviac vyhovuje našim požiadavkám, resp. zabraňuje problémom so zubami.

pasta-r466_res.jpg

Lekár spravidla rieši problémy, ktoré už nastali.  Dentálna hygienička vám pomôže a poradí ako týmto problémom predísť.  Hlavným dôvodom, prečo chodiť  na dentálnu hygienu, je fakt, že správne čistený zub býva zdravý. Stav vášho  chrupu pritom ovplyvňuje i  vaše celkové zdravie. Najnovšie štúdie preukázali priamu súvislosť medzi zubnými kazmi, zápalom ďasien a infarktom. Srdcovocievne ochorenia patria medzi hlavné príčiny úmrtí na celom svete. Zväčša sú spojené s aterosklerózou, ktorá sa vyskytuje u ľudí s chronickou infekciou. Najrozšírenejšou a najčastejšie sa vyskytujúcou chronickou infekciou sú zápalové ochorenia v ústach – parodontitída. Bakteriálny zubný povlak  predstavuje významné riziko aj pri iných ochoreniach, akými sú ischemická choroba srdca, zápal obličiek či ochorenia kĺbov. Zvyšuje riziko náhlej cievnej príhody a infarktu myokardu, prispieva k predčasným pôrodom a nízkej pôrodnej hmotnosti.  Štatistiky sú hrozivé! Vo veku 18 rokov netrpí zápalmi v ústach iba  18% dospievajúcich. Vekom toto percento ešte klesá. Vo veku 35 až 44 rokov  je to už iba necelých 7%.

Kto z nás má rád zvuk zubnej vŕtačky? Sme presvedčení, že asi nikto. A práve preto, že zdravé zuby sa nekazia, je potrebné robiť všetko pre zachovanie ich zdravia  už od detstva. Základom je pravidelné a správne čistenie doma a minimálne  dvakrát ročne absolvovanie profesionálnej dentálnej hygieny. Zanedbateľná nie je ani finančná stránka. Malé zákroky znamenajú aj nižšie výdavky, menej času a zbytočnej bolesti.

Spoločnosť Naturprodukt bola založená v roku 1993. Jej najväčším dodávateľom je firma Dr. Theiss Naturwaren, ktorá vyrába prípravky na báze extraktov liečivých bylín a kozmetiku s obsahom jedinečných látok získaných z rastlín. V sortimente nájdeme fytofarmaká, doplnky výživy, prípravky na starostlivosť o pokožku a vlasy, ako aj špeciálnu lekárenskú kozmetiku. Viac informácií o spoločnosti a produktoch sa dozviete na www.naturprodukt.sk

Prečo kupovať first moment na exotické destinácie už teraz?

Lepší výber odletu, ubytovania aj vychytených termínov a cenový bonus.

Pivovarníci rozdeľujú peniaze

Rozhodnite, komu pôjde tisíc eur.

Najkrajšie americké národné parky

Neostávajte iba v slávnych mestách USA. Vydajte sa na západ do národných parkov.

Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí

Správna skúšobná jazda môže odhaliť, že vybrané vozidlo pre vás nie je to pravé.