Boľavé svaly či kĺby? Vieme, ako si pomôcť.

Pravidelný pohyb je nevyhnutnou súčasťou zdravého životného štýlu v každom veku a tiež jedným z predpokladov k tomu, aby ste sa vo svojom tele cítili pohodlne a zdravo za každých okolností. Čo však v prípade, že vám pohyb spôsobuje ťažkosti v podobe nepríjemných bolestí svalov či kĺbov? Poradí vám úspešný kondičný tréner, Martin Šmahel.

Pohybové aktivity na mieru

„Je jasné, že každému z nás vyhovuje iný druh pohybu. Sledujte stopy, ktoré na vás rôzne športy zanechávajú a počúvajte svoje telo. Ak vás napríklad po squashi alebo bedmintone v hale na druhý deň pobolievajú kĺby, siahnite po miernejších verziách raketových športov, napríklad stolnom tenise. Ak ste skôr individualista, zostavte si svoj týždenný cyklus z aeróbne ladených aktivít. Napríklad beh, plávanie, bicykel alebo nordic walking,” hovorí Martin Šmahel.

Akútne versus chronické

Pri bolestiach svalov by sme mali rozlišovať, či ide o bolesť chronickú, ktorú pociťujeme v pravidelných intervaloch, či už vplyvom zmien počasia, dlhodobým sedením či státím, alebo sa jedná o akútny bolestivý stav spôsobený nadmernou záťažou, kedy sme neodhadli svoje sily a prehnali to so športovaním či pohybom. Vtedy sa snažíme boľavé miesta rýchlo schladiť a spôsobiť tak lokálne znecitlivenie postihnutých partií. Skúste kosodrevinový roztok Allga San s príjemne chladivým účinkom. 250 ml/ 9,95 eur.

allga san chladivy fluid

Naopak, pokiaľ trpíme skôr chronickou bolestivosťou svalov, napríklad šije, chrbta, alebo nôh, je potrebné tieto miesta prehriať a prekrviť, aby sa svalové napätie uvoľnilo. Ideálnou voľbou pre tieto prípady je Allga San Mobil Fluid, extra silný roztok s hrejivým účinkom s olejom z čili papriky, ktorý postihnuté miesta účinne prehreje a uvoľní bolesť. 250 ml/ 9,50 eur.

allga san - hrejivy fluid

Masáž ako liek

Trápi vás nepríjemná svalová horúčka? Asi ste to prehnali s jednostrannou záťažou. „Svalovica je odpoveďou organizmu na záťaž, ktorá pre telo a jeho momentálnu formu nie je adekvátna. Čiže buď je telo málo pripravené na záťaž, ktorá spôsobila svalovicu, alebo ste to iba prehnali,“ vysvetľuje Martin Šmahel a dodáva „svaly je potrebné po každej zvýšenej záťaži regenerovať a dopriať si dostatok odpočinku. Pomáha tiež uvoľňujúca masáž namáhaných svalov.“ Výsledkom masáže bude celkové uvoľnenie svalov a podporenie správneho prúdenia lymfy a krvného obehu. Ak si potrebujete pomôcť od bolesti akútne, nemusíte čakať na termín u maséra a môžete si pomôcť i v domácich podmienkach. Boľavé miesta rozmasírujte jemnými krúživými pohybmi, s použitím roztoku na báze prírodných zložiek, napríklad Allga San Mobil fluid proaktiv. 250 ml/ 9,95 eur.

allga san - masazny roztok

Spoločnosť Naturprodukt bola založená v roku 1993. Jej najväčším dodávateľom je firma Dr. Theiss Naturwaren, ktorá vyrába prípravky na báze extraktov liečivých bylín a kozmetiku s obsahom jedinečných látok získaných z rastlín. V sortimente nájdeme fytofarmaká, doplnky výživy, prípravky na starostlivosť o pokožku a vlasy, ako aj špeciálnu lekárenskú kozmetiku. Viac informácií o spoločnosti a produktoch sa dozviete na www.naturprodukt.sk

Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska

Ruské poklady sa dostali do hľadáčika cestovateľov nielen kvôli majstrovstvám.

Špeciálna príloha: Krížovky na leto

Prílohu pre všetkých, čo radi lúštia, nájdete už v piatok 20. júla v denníku SME.

Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia

Z autocentier AAA AUTO si zákazníci za prvých šesť mesiacov odviezli 41 000 vozidiel.

Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí

Dovolenka vo Vysokých Tatrách a v Liptove bude toto leto opäť výhodnejšia.