Zdravé ďasná = základ zdravého chrupu

Až 95% obyvateľstva trpí zubným kazom a mnohí považujú sčervenené vlákna zubnej kefky po čistení zubov za normálny jav.

Zubný kameň, krvácanie ďasien, alebo zápach z úst. To všetko sú nálezy nedokonalého, či neúplného čistenia zubov, ktoré sú bohužiaľ veľmi bežné. Až 95% obyvateľstva trpí zubným kazom a mnohí považujú sčervenené vlákna zubnej kefky po čistení zubov za normálny jav. Zanedbávajú svoje zapálené, krvácajúce ďasná, pretože ich nič nebolí a čakajú, že problém odznie sám od seba.

Znepokojivé fakty

Pokiaľ zápal ďasien nie je liečený, pokračuje zápalový proces do hĺbky pozdĺž koreňa a  poškodzuje väzivové vlákna a kosť. Výsledkom takéhoto zápalového procesu je postupná strata zubov. Pomer vytrhnutých zubov z dôvodu zubného kazu a zápalu ďasien je 4:6. A teda, kým v dôsledku zubného kazu prídeme o 4 zuby, pre zápal ďasien prídeme až o 6 zubov.

Niečo o ďasnách

Ďasno je  súčasťou závesného aparátu, ktorí drží Vaše zuby na svojom mieste. Ak sú ďasná zdravé, sú pevné, bledoružové a nekrvácajú ani pri čistení zubov. Ďasno, ktoré je začervenané, opuchnuté a ľahko sa rozkrváca, je zapálené, to znamená choré.  Takýto zápal je spôsobený jedovatými toxínmi z baktérii, ktoré žijú v neodstránenom povlaku na okrajoch ďasien a zubov, a zápal je vlastne obrannou reakciou nášho tela proti nim.

Súvislosť s ochoreniami

Základnou chybou je podceňovanie významu ústneho zdravia. Problémy s ďasnami priamo súvisia s chorobami ako je cukrovka, srdcovo-cievne ochorenia, zápalové ochorenia kĺbov, ochorenia dýchacích ciest a chronická obštrukčná choroba pľúc, predčasné pôrody, či nízka pôrodná hmotnosť.

Strašiak parodontitída

Na zápal ďasien a závesného aparátu - parodontitídy, nás upozornia nasledovné príznaky:

• krvácanie pri čistení zubov
  • tmavočervené, opuchnuté, citlivé ďasná
  • ústup ďasna smerom ku koreňu zuba
  • kývavosť zubov
  • zápach z úst
  • rozdielne uloženie zuba, jeho posun, väčšie medzery medzi zubami

Pri rozvoji parodontitídy hrá hlavnú úlohu náš imunitný systém. Existujú rizikové faktory, ktoré ovplyvňujú vznik a priebeh ochorenia. Patrí k nim zlá a nedostatočná hygiena dutiny ústnej, niektoré genetické faktory ovplyvňujúce imunitné reakcie, fajčenie, diabetes mellitus, stres, nevyhovujúca  výživa,  „menejcennosť“ imunitnej odpovede organizmu. Vyšší vek môžeme takisto zaradiť medzi rizikové faktory. Veľa systémových ochorení, ako napríklad vírusové infekcie, hematologické choroby, Crohnova choroba, či HIV môžu postihnúť aj parodontálne tkanivá. Parodontálne ochorenia na druhej strane môžu predstavovať rizikový faktor pre vznik alebo zhoršenie iných ochorení.

Riešenie na počkanie

Rôzne prípravky, ako sú zubné pasty, ústne vody, či antibakteriálne gély, problém so zápalom ďasien neriešia a neliečia,  iba prekrývajú prejavy zápalu. Príčinu zápalu, bakteriálny povlak neodstránia, sú iba pomocnými prostriedkami. V boji so zápalom ďasien a závesného aparátu zubov pomôže správna technika čistenia zubov a výber vhodných dentálnych pomôcok.

Prevencia nadovšetko

Ochrana Vašich zubov a ďasien je veľmi dôležitá pre celkové zdravie a preto pravidelné podstúpenie dentálnej hygieny nie je luxusom, ale nevyhnutnosťou. Dentálny hygienik vám pomôže zorientovať sa v neprebernom množstve dentálnych pomôcok na našom trhu. Poradí tie najvhodnejšie pomôcky pre vaše individuálne potreby, a správnu techniku čistenia zubov. Pozitívny efekt ošetrenia sa dostaví už o niekoľko dní. Pokiaľ sa spolupráca s dentálnou hygieničkou podarí, prestáva sa zubný kameň znovu vytvárať, krvácanie prestane a zápach z úst mizne. Dokonale čistý zub sa nekazí, jeho ďasno nekrváca a zápach z úst nie je prítomný.

lacalut_ herbal

Spoločnosť Naturprodukt bola založená v roku 1993. Jej najväčším dodávateľom je firma Dr. Theiss Naturwaren, ktorá vyrába prípravky na báze extraktov liečivých bylín a kozmetiku s obsahom jedinečných látok získaných z rastlín. V sortimente nájdeme fytofarmaká, doplnky výživy, prípravky na starostlivosť o pokožku a vlasy, ako aj špeciálnu lekárenskú kozmetiku. Viac informácií o spoločnosti a produktoch sa dozviete na www.naturprodukt.sk

Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva

Technologickí lídri už majú jasno v tom, čo bude vládnuť svetu IT v roku 2019.

Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny

Jarné prázdniny sú ideálne na spoločnú dovolenku so zábavou špeciálne pre deti.

Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018

13. ročník vyhodnotenia a udeľovania Ceny Združenia pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva ABF Slovakia Bakalár 2018

Jedli ste už ružovú čokoládu?

Do rodiny horkej, mliečnej a bielej čokolády pribúda po 80 rokoch nový člen