Zbavte sa raz a navždy nepokojného spánku počas choroby

Únava, bolesť hlavy, upchatý nos, pocit zimy, zapálené hrdlo a horúčka sú sprievodnými znakmi chladnejšieho obdobia zaťažujúceho imunitný systém.

Únava, bolesť hlavy, upchatý nos, pocit zimy, zapálené hrdlo a horúčka sú sprievodnými znakmi chladnejšieho obdobia zaťažujúceho imunitný systém.  Práve počas choroby by sme si mali dopriať veľa spánku, aby sa naše telo bolo schopné regenerovať a boli sme fit čo najrýchlejšie. Sami však určite poznáte aj vy ten pocit beznádeje, keď ležíte v posteli  malátni s  boľavým telom a spánok nie a nie prísť? Prinášame vám pár tipov ako prekabátiť chorobu a dopriať oslabenému organizmu potrebný odpočinok.

Na čo je nám spánok?

Človek prespí priemerne až tretinu života. Za zlatý stred dĺžky trvania spánku pre dospelého jedinca sa považuje 7 hodín. Novorodenec si vyžaduje 16 hodín spánku, u dvojročného dieťaťa sa doba znižuje na 9-12 hodín a u seniorov nie je výnimočný 6 hodinový spánok. Spanie je dôležitým procesom pre regeneráciu duševných a telesných síl organizmu, ale aj našu imunitu. Vyžaduje si stav maximálnej relaxácie, ktorá je častokrát pri chorobe                 a dnešnom životnom tempe ťažko dosiahnuteľnou métou. Prechodenie nádchy vám môže spôsobiť zápal mozgových blán a nevyležanou chrípkou si dokonca v najhorších prípadoch môžete privodiť hluchotu alebo  poškodenie srdcového svalu.

Vetrať, vetrať a ešte raz vetrať

Výskyt a šírenie viróz sú často mylne pripisované chladnému počasiu. Tou pravou príčinou však skôr bývajú  prekúrené miestnosti, či prudké zmeny teplôt, ktoré pôsobia na organizmus pri prechodoch z exteriéru do interiéru a naopak. Všeobecne sa v teplých priestoroch sústreďuje viac vírusov a baktérii. Priemerná teplota v miestnosti určenej na spanie by mala byť aj v zime 16 stupňov, (u novorodencov to má byť 20 stupňov). Pamätajte si, vyvetraná izba napomáha pokojnému spánku nielen počas choroby, ale aj vtedy, ak mávate problém so zaspávaním. V zimných mesiacoch vetrajte takzvane nárazovo. Otvorte okno dokorán na niekoľko minút, nech sa vzduch v miestnosti „vymení“ a okno vzápätí zatvorte. Opakujte niekoľkokrát denne podľa potreby.

Sila liečivých bylín

Príjem potravy s vysokým obsahom vitamínov a minerálov a pravidelné umývanie rúk je základom prevencie vírusových ochorení.  Samozrejme, aj v tomto prípade platí, že všetkého veľa škodí. Netreba to teda preháňať s konzumáciou plodín a tabliet s vitamínom C. Naše telo si totiž aj tak vezme len toľko, koľko potrebuje. Zvyšok vitamínu bez úžitku vylúči. Odporúčaná denná dávka je medzi 60 a 100 mg. Nezabúdajte do svojho pitného režimu zaraďovať liečivé byliny ako tymian, skorocel, rumanček, či medovka. V čase oslabenia organizmu nachladnutím, či chrípkovými stavmi konzumujte tieto byliny buď vo forme výluhov, či sirupov. Sú obzvlášť vhodné na navodenie pokojného spánku.

Dôležitá pravidelnosť

Je samozrejmé, že nie vždy je možné ísť spať v rovnakom čase. Môžeme sa však o to aspoň pokúsiť. Pravidelný spánkový režim je pre organizmus dôležitý najmä v čase, keď na nás vonku útočia vírusové ochorenia, ktoré sa všemožne snažia oslabiť našu imunitu. Organizmus sa najviac regeneruje v čase medzi 22:00 a 2:00. Snažte sa preto príliš neponocovať, pokiaľ chcete zo spánku pre seba vyťažiť maximum. Ak už ochorenie u vás prepuklo, prejaví sa to zvýšenou potrebou spánku. Počúvajte svoje telo a doprajte mu ho, keď si ho vyžiada. Urýchlite tak liečebný proces a keď ochorenie podchytíte hneď na začiatku, môžete sa účinne vyhnúť zbytočnej konzumácii antibiotík. Tak teda nazdravie a – dobrú noc!

mucoplant sirup na dobrú noc

Spoločnosť Naturprodukt bola založená v roku 1993. Jej najväčším dodávateľom je firma Dr. Theiss Naturwaren, ktorá vyrába prípravky na báze extraktov liečivých bylín a kozmetiku s obsahom jedinečných látok získaných z rastlín. V sortimente nájdeme fytofarmaká, doplnky výživy, prípravky na starostlivosť o pokožku a vlasy, ako aj špeciálnu lekárenskú kozmetiku. Viac informácií o spoločnosti a produktoch sa dozviete na www.naturprodukt.sk

3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy

Zateplenie šikmej strechy môže pokaziť aj profesionál, ak nedodržiava niekoľko zásadných pravidiel. Pozrite sa, ktoré to sú.

EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa

Ekonomická univerzita v Bratislave udelila čestnú vedeckú hodnosť doctor honoris causa Andreasovi Wörgötterovi

Company´s autumn in the High Tatras

A good teambuilding or a good training should fulfil four main points that determine its success.

V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli

Stanicu sme chceli zrekonštruovať za milión korún, stálo to desať.