Užívajte si lyžovačku bez vážnejších komplikácií

Na tému nepríjemných poranení sme sa porozprávali s trénerom PaedDr. Branislavom Križákom a ortopédom MUDr. Štefanom Petriščákom, PhD

Ortuť v teplomeroch tomu síce nenasvedčuje, ale čas lyžovačiek  a zimných športov sa blíži. Tak ako pri každej športovej aktivite, aj na svahu môžete prísť k nepríjemnému pomliaždeniu alebo podvrtnutiu. Nezabudnite si preto do batožiny pribaliť prvú pomoc z radu Allga San. V taške vám nezaberie veľa miesta a verte, že v prípade potreby budete vďační za to, že ju máte. Na tému nepríjemných poranení  sme sa porozprávali s trénerom PaedDr. Branislavom Križákom a ortopédom MUDr. Štefanom Petriščákom, PhD. z kliniky ArtroPro.

Šport a jeho nepríjemné nástrahy

Pravdepodobnosť, že si poraníte končatiny pri športovej aktivite, je veľmi vysoká. Tým vás nechceme samozrejme nabádať k tomu, aby ste sa prestali venovať milovanej športovej aktivite a  ostali doma s ovládačom v ruke. Pozor, aj pri prepínaní programov si môžete presiliť prst na ruke. „Osobne mám množstvo klientov aktívne sa venujúcich športu, či už kvôli zlepšeniu kondičky, potrebe byť vo forme, či odfiltrovaniu každodenných pracovných povinností. Športové aktivity človeka nabudia tou správnou energiou, ale ak napríklad podceníme strečing, môžeme si spôsobiť zranenia,“ hovorí tréner PaedDr. Branislav Križák. „Osobne sa aktívne venujem fitnessu a v zime nesmiem chýbať na svahu. Pri lyžovaní sa mi už neraz podarilo podvrtnúť nohu, ale vďaka anestetickému spreju a arnikovému roztoku sa mi to podarilo v rýchlej dobe rozchodiť,“ dodáva.

allga san_arnikovy roztok

Účinné riešenie pri podvrtnutiach, podliatinách a pomliaždeninách

Podvrtnutie, podliatinu a pomliaždeninu okúsil každý z nás a môže súhlasne potvrdiť, že to nie je nič príjemné a hlavne hojenie zaberie veľa času. „Podvrtnutie pramení z nadmerného natiahnutia a natrhnutia malých väzív. Často počujete lupnutie alebo prasknutie, ktoré je dôkazom poškodenia väziva. Následne prichádza bolesť a zranená oblasť opuchne. Pomliaždenie, zvané tiež kontúzia vzniká pri údere alebo páde, pri ktorom malé cievky prasknú alebo sa roztrhnú “ hovorí ortopéd MUDr. Štefan Petriščák, PhD. z kliniky ArtroPro. „ Ak sa röntgenom vylúči zlomenina, odporúčam používať produkty s obsahom arnikového extraktu, ktorý zlepšuje prekrvenie pokožky a odvod splodín. Na zmiernenie akútnej bolesti odporúčam studené obklady alebo praktickejšie riešenie v podobe sprejov, ktoré spôsobia lokálne znecitlivenie,“ dodáva. Arnika horská je už po stáročia používaná ako prostriedok na pomliaždeniny, podvrtnutia a výrony a má protizápalové účinky. Allga San Arnikový gél 100ml/6,35€ navyše nemastí a rýchlo sa vstrebáva. Tak ako arnikový gél, aj Allga San Arnikový roztok 100ml/4,95€ okrem iného pomáha predchádzať svalovej horúčke a natiahnutiu svalov i šliach. Okamžité zmiernenie a ochladenie akútnej tupej bolesti pri podvrtnutiach a pomliaždeninách dosiahnete použitím Allga San Mobil Eisspray Akut 150ml/4,99€.

allga san - arnikovy gel

Zásady prvej pomoci

1.     poranený kĺb znehybnite pomocou elastického obväzu, k znehybneniu môžete použiť aj dlahu

2.    priložte ľadový obklad alebo aplikujte Allga San Mobil Eisspray Akut čo najskôr po vzniku poranenia

3.     nikdy sa nepokúšajte s kĺbom manipulovať a nenapravujte si ho!

4.     poranený kĺb nenamáhajte, nechoďte, alebo využívajte oporu barie

5.     poranenú končatinu udržujte vo zvýšenej polohe nad úrovňou srdca

6.     pri poranení kĺbov, dopravte postihnutého bezodkladne k lekárovi

allga san- mobil eisspray akut

Moderný hotel, kde sa cítite ako doma

Obľúbený štvorhviezdičkový Hotel Impozant vo Valčianskej doline prešiel v tomto roku rozsiahlou rekonštrukciou.

Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave

Vedecká rada k 80. výročiu začatia výučby v stavebníctve a geodézii

Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu

Spoločnosť Penta Real Estate odovzdala Stavebnej fakulte STUv Bratislave 3D tlačiarne a zariadenia virtuálnej reality

Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?

Každé zastavenie výroby spôsobuje stratu. Ako predísť nečakaným výpadkom na výrobných linkách? Riešenie = prediktívna údržba.