Projekt RECARE a Medzinárodný rok pôdy 2015

Slovensko sa prostredníctvom riešiteľského kolektívu Katedry vodného hospodárstva krajiny SvF STU v Bratislave zapojilo do projektu RECARE.

Pôdy sú na celom svete vystavené rozličným hrozbám, ktoré môžu narušiť spôsob nášho súčasného života. V súčasnosti Európu postihujú povodne, ktoré dramaticky a tragicky demonštrujú, aký vplyv môžu mať podobné hrozby na majetok a dokonca na ľudské životy. Nedostatočný manažment pôd môže zvýšiť ako povodňové riziko, tak aj iné druhy ohrozenia pôdy. Dôležitosť problému ohrozenia pôdy uznala aj OSN, ktorá vyhlásila práve rok 2015 za  „Medzinárodný rok pôdy“, so zameraním na zvýšenie verejného povedomia o hrozbách pre pôdu, ako aj ich následkov pre spoločnosť. Začiatok „Medzinárodného roku pôdy“ je stanovený na Svetový deň pôdy  5. decembra 2014.

Slovensko sa prostredníctvom riešiteľského kolektívu Katedry vodného hospodárstva krajiny SvF STU v Bratislave zapojilo do projektu RECARE (Prevencia pred degradáciou pôd v Európe a obnova ich kvality starostlivosťou o krajinu), podporovaného EÚ v rámci 7. Rámcového programu. V projektebude medzinárodný vedecký tím, zložený z konzorcia 27 riešiteľských organizáciív najbližších 4 rokoch nielen zvyšovať verejné povedomie o probléme ohrozenia pôdy, ale aj veľmi úzko spolupracovať s farmármi, projektantmi, vodohospodármi a zákonodarcami, s cieľom navrhnúť opatrenia nielen na zastavenie týchto hrozieb, ale aj na zlepšenie celkového stavu pôd v Európe. Riešitelia projektu pracujú na 17 prípadových štúdiách po celej Európe, od Islandu až po Cyprus, a vyvíjajú riešeniana ochranu pôd pred ich ohrozením povodňami a zosuvmi, dezertifikáciou, eróziou pôdy, zhutňovaním, kontamináciou, stratou biodiverzity a organickej hmoty, zasoľovaním a znepriepustňovaním.

Zástupca koordinátorskej organizácie projektu z univerzity Wageningen Rudi Hessel povedal: “Veľmi často počujeme o problémoch, ktoré sú späté so životným prostredím. Avšak dobrou správou je, že vďaka projektom ako je aj projekt RECARE nevyvíjame len riešenia, ale spolupracujeme aj priamo s ľuďmi, ktorí obhospodarujú pôdu, aby sme tieto riešenia mohli implementovať do praxe. Veľa z nás považuje pôdu za samozrejmosť, až pokiaľ sa nestane niečo zlé a až vtedy hľadáme vhodné riešenia problému. Jednou z našich úloh v projekte RECARE je v prvom rade pomôcťa zabrániť tomu, aby sa niečo zlé nestalo.“

Pôda nepozná národné hranice, fyzikálne a biologické procesy v pôde sú na celom svete rovnaké. Spolupráca s kolegami z celej Európy nám umožňuje zdieľať poznatky a skúsenosti. To znamená, že za pomoci tejto spolupráce môžeme pri riešení problémov uplatniť len tie najlepšie metódy a poznatky.

Po celý rok 2015, označovaný ako “Medzinárodný rok pôdy” sa bude projekt RECARE podieľať na mnohých podujatiach na podporu znalostí a povedomia o ohrozeniach pôd,rovnako ako aj na manažmente a technologických riešeniach týchto problémov. Riešiteľský kolektív Katedry vodného hospodárstva krajiny SvF STU v Bratislave sa bude v rámci riešenia projektu sústreďovať najmä na otázky ochrany pôdy pred ich ohrozovaním povodňami a zosuvmi, so zameraním najmä na pilotné povodie Myjavy.

Viac o projekte RECARE nájdete na:

www.recare-project.eu

www.recare-hub.eu

alebo @RECARE_EU

Poskytovanie a šírenie výsledkov projektu RECARE ako aj jeho progres je spravovaný Výskumným inštitútom vidieka a spoločnosti (Countryside and Community Research Institute) – pre viac informácii kontaktujte:

Jane Mills.

Jmills@glos.ac.ukalebo +44 (0)1242 714137

Prihláste sa a vložte PR článok

Energetici predávajú nevyužívaný majetok

Dve spomedzi najvýznamnejších spoločností zo stredného Slovenska chystajú veľký výpredaj desiatok nevyužívaných nehnuteľností.

Posledných 30 r. cena fotovoltických panelov klesla 100 násobne

V roku 1977 stál 1 Watt fotovoltického panelu 76 dolárov, dnes stojí 0,31 dolára...

Trendy udržateľnej architektúry

Katedra architektúry zo Stavebnej fakulty STU v Bratislave bola tento víkend na Design days 2017 v obchodnom dome Styla!

Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV

Volkswagen T-Roc chce preraziť v segmente vďaka svojej Roc(k)ovej povahe.