Zbavte sa rozšírených cievok prírodnou cestou

Výskyt rozšírených cievok spôsobuje nielen genetická predispozícia, ale aj nevhodná kozmetika. Ak ste si mysleli, že sa tento problém týka staršej pleti po päťdesiatke, ste na omyle. Rozšírené cievky sa objavia väčšinou okolo tridsiatky. Čo je vhodné a naopak, čomu by sme sa mali pri tomto kožnom probléme vyhýbať, sme sa spýtali  doktorky farmácie PharmDr. Hany Kollegovej z Naturproduktu a dermatologičky MUDr. Nadeždy Suchej.

Rozšírené cievky netreba podceňovať

Rozšírené cievky, odborne rosacea je chronické kožné ochorenie u dospelých, ktoré postihuje centrálnu časť tváre, t.j. nos, oblasť líc, bradu a čelo. „Rosacea alebo inak povedané ružovka súvisí so zvýšenou reaktivitou kapilár, teda vlásočníc, na teplo s nasledujúcim trvalým začervenaním a tvorbou rozšírených cievok,“ upresňuje dermatologička a dodáva: „V prvom štádiu ochorenia sa vyskytuje prechodné začervenanie, ktoré sa neskôr stáva trvalým a vyskytujú sa aj rozšírené cievky. Druhé štádium sprevádzajú papuly (pupence) a sterilné pustuly (hnisavé pľuzgieriky), v treťom štádiu sa vyskytujú uzlovité prejavy, infiltrované ložiská, zhrubnutie mazových žliaz, napríklad na nose známe karfiolovité zdurenie, rinofýma. Pri ružovke sa môže vyskytnúť aj očné postihnutie, práve kvôli tomu by sme toto ochorenie nemali brať na ľahkú váhu a zvoliť správnu liečbu.“

Čomu sa treba vyhýbať?

1.  Prudkým zmenám teplôt a sálavému teplu (sauna, solárium a pod.).
  2. Opakovanému spáleniu na slnku. Pokožku si pred slnkom chráňte UV faktorom, neskôr sa vám za túto opateru určite poďakuje.
  3. Fajčeniu. „Fajčenie totiž  oslabuje cievne steny,“ hovorí odborníčka.
  4. Horúcemu a pálivému jedlu a nápojom.
  5. Chemickým peelingom, pleťovým vodám s obsahom alkoholu a hrejivým pleťovým maskám.

Čo naopak vyhľadať?

1. Extrakt z nechtíka lekárskeho – „Regeneruje pokožku a podporuje bunečný metabolizmus. Navyše má protizápalový a hojivý účinok,“ radí Hana Kollegová z Naturproduktu.
  2. Živica z kadidlovníka Účinne redukuje začervenanie. Pôsobí protizápalovo a upokojujúco na pleť.
  3. Extrakt z červených rias – Stimuluje produkciu kolagénu, regeneruje pleťové bunky a zmierňuje podráždenie.
  4. Hadinec skorocelový – Obsahuje vysoký podiel kyseliny stearidónovej, ktorá inhibuje vznik zápalových procesov.
  5. Balónovec – Zmierňuje svrbenie a má zároveň silne protizápalový účinok,“ dodáva Hana Kollegová
  6. Kyselina citrónová – Zrýchľuje obnovu kožných buniek a zlepšuje kvalitu elastických vlákien a hydratáciu kože. Znižuje produkciu mazu a upravuje abnormálne rohovatenie.
  7. Chlorela – Ošetruje a upokojuje podráždenú pokožku.skin in balance coupeliac.jpg

Pomoc z prírody

V boji proti rozšíreným cievkam nastupuje prírodná zbraň Skin in Balance Coupeliac, ktorá vďaka obsahu účinných látok zmierňuje začervenanie, znižuje viditeľnosť malých cievok a zabraňuje vzniku nových začervenaní. Skin in Balance Coupeliac špeciálny gél 19,95€/20 ml zmierňuje pocit tepla v začervenaných oblastiach a viditeľnosť malých cievok. Neobsahuje parfumy, konzervačné látky, farbivá, parabény, parafín a silikónové oleje. Účinok gélu je klinicky preukázaný. Skin in Balance Coupeliac upokojujúci denný krém plus proti vráskam 14,95€/50 ml vďaka obsahu účinných látok ako extraktu z nechtíka lekárskeho, balónovca a oleja zo semien hadinca posilňuje ochrannú bariéru pokožky a viditeľne zmierňuje začervenanie. Navyše chráni pleť pred UV poškodením.

skin in balance coupeliac.jpg

Skin in Balance, kozmetická starostlivosť z lekárne, obsahuje produkty na ošetrenie problematickej pleti. Pomáha účinne redukovať problémy ako pigmentové škvrny, akné, rozšírené cievky a iné. Na výrobu produktov sa používa tradične spracovaný panenský olivový olej z Toskánska, extrakty liečivých bylín, urea, či mikrostriebro. Spoločnosť Pharmatheiss Cosmetics ponúka kozmetické prípravky vyvinuté dermatológmi. Viac informácii nájdete na stránke www.naturprodukt.sk.

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.

Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii

Rektor EU v Bratislave podpísal zmluvu o dvojitom diplome s Univerzitou národného a svetového hospodárstva v Sofii.

Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave

V utorok 19. júna 2018 sa uskutočnilo ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Kreditná karta – áno alebo nie

Názory na „kreditky“ sú dvojaké – priaznivci kreditnej karty by bez nej ani nevyšli z domu, no mnohí jej na chuť ešte neprišli.