V botanickej záhrade kvitne nový hybrid orchidey

V Botanickej záhrade Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre kvitne nový hybrid orchidey.

V Botanickej záhrade Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre kvitne nový hybrid orchidey.

Tohtoročná zima dáva všetkým zabrať. Podpísala sa aj na niektorých rastlinách v skleníkoch Botanickej záhrady SPU v Nitre. No napriek zime v skleníkoch opäť kvitnú orchidey. A to aj zaujímavý nový hybrid, ktorý v Botanickej záhrade Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre vypestovali dlhoročnou starostlivosťou.

„V roku 2005 sme skrížili botanický druh papučky (Paphiopedilum spicerianum). Tento druh pochádza pôvodne z Himalájí a  v zbierkach sa nevyskytuje veľmi často. Kvitne jemným bielo-zeleným kvietkom s hybridom (P.Maudiae ´Coloratum´), ktoré má väčší výrazne červeno-biely pásikovaný kvet. Semeno sme vysiali v roku 2006 v našom laboratóriu. Asi po siedmich rokoch starostlivosti sme sa dočkali prvých kvitnúcich rastlín. Túto zimu rastliny bohato zakvitli, prvé kvety boli už v októbri a ešte sa objavujú nové púčiky,“ hovorí záhradníčka Ing. Margita Záhorská, z Úseku skleníkových kultúr a biotechnológií Botanickej záhrady Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.   uputavka-r428_res.jpg

Zaujímavé je, že krížením dvoch druhov, ktoré nesú na stopke jeden kvet, vzniknutý hybrid tvorí zväčša dva kvety. „Listy s výraznou kresbou, a tým aj odolnosť a farbu kvetu, získali rastliny po materskej rastline, tvar kvetov a ochotu pravidelne kvitnúť po otcovskej rastline,“ konštatuje M. Záhorská. Dodáva, že vo svete vzniká nepretržite množstvo nových hybridov rôznych druhov rastlín. „Zatiaľ sme však takýto hybrid orchidey na Slovensku, ani v iných krajinách nevypátrali.“

Virtuálne sídlo v Bratislave

Cenové porovnanie virtuálneho sídla a prenájmu kancelárií a analýza výhod a benefitov. Upozornenie na riziká a nevýhody.

Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA

BILLA tento rok oslavuje svoje 25-ročné pôsobenie na Slovensku, svojim zákazníkom sa rozhodla venovať ceny v hodnote 1 milión EUR.

Bardejov by mal byť konečne nezávislý

Nikdy som sa nemiešal do politiky viac, ako bolo nutné.

Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom

Luxusné európske a zaoceánske plavby sú oveľa dostupnejšie vďaka letenke v cene.