V botanickej záhrade kvitne nový hybrid orchidey

V Botanickej záhrade Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre kvitne nový hybrid orchidey.

V Botanickej záhrade Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre kvitne nový hybrid orchidey.

Tohtoročná zima dáva všetkým zabrať. Podpísala sa aj na niektorých rastlinách v skleníkoch Botanickej záhrady SPU v Nitre. No napriek zime v skleníkoch opäť kvitnú orchidey. A to aj zaujímavý nový hybrid, ktorý v Botanickej záhrade Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre vypestovali dlhoročnou starostlivosťou.

„V roku 2005 sme skrížili botanický druh papučky (Paphiopedilum spicerianum). Tento druh pochádza pôvodne z Himalájí a  v zbierkach sa nevyskytuje veľmi často. Kvitne jemným bielo-zeleným kvietkom s hybridom (P.Maudiae ´Coloratum´), ktoré má väčší výrazne červeno-biely pásikovaný kvet. Semeno sme vysiali v roku 2006 v našom laboratóriu. Asi po siedmich rokoch starostlivosti sme sa dočkali prvých kvitnúcich rastlín. Túto zimu rastliny bohato zakvitli, prvé kvety boli už v októbri a ešte sa objavujú nové púčiky,“ hovorí záhradníčka Ing. Margita Záhorská, z Úseku skleníkových kultúr a biotechnológií Botanickej záhrady Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.   uputavka-r428_res.jpg

Zaujímavé je, že krížením dvoch druhov, ktoré nesú na stopke jeden kvet, vzniknutý hybrid tvorí zväčša dva kvety. „Listy s výraznou kresbou, a tým aj odolnosť a farbu kvetu, získali rastliny po materskej rastline, tvar kvetov a ochotu pravidelne kvitnúť po otcovskej rastline,“ konštatuje M. Záhorská. Dodáva, že vo svete vzniká nepretržite množstvo nových hybridov rôznych druhov rastlín. „Zatiaľ sme však takýto hybrid orchidey na Slovensku, ani v iných krajinách nevypátrali.“

Prihláste sa a vložte PR článok

Eilat: Slnko, teplo a zábava

Izraelské letovisko pri Červenom mori láka Slovákov za teplom počas celého roka.

Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%

2M Interier začínala ako malá rodinná firma s výrobou kancelárskeho nábytku.

Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave

Exkurzia sa konala v rámci predmetu Progresívne stavebné materiály a konštrukcie.

Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur

Najväčší predajca ojazdených automobilov pripravil od piatku do nedele tohtoročné najvýraznejšie zníženie cien áut