Keď mladí prestávajú odchádzať za prácou do zahraničia

V EU a v zámorí v súčasnosti žije cca 230000 Slovákov tzv. pracovných emigrantov.

Siemens na Slovensku v súčastnosti zamestnáva viac ako 1500 odborníkov a do ich vzdelávania investuje ročne až 700 tisíc eur. Zároveň poskytol 12 510 osobohodin školení svojím obch. partnerom

Ďalších 30 tisíc v zahraničí študuje. Podľa prieskumu Podnikateľskej aliancie Slovenska sa len 7 % z nich chystá vrátiť. Tretina plánuje zotrvať v zahraničí niekoľko rokov a vyše polovica tam chce ostať natrvalo. Hoci neexistujú štatistiky o tom, aká je štruktúra Slovákov, ktorí žijú a pracujú mimo domoviny, niet pochýb, že desiatky tisíc z nich sú kvalifikovaní a vzdelaní ľudia. Únik mozgov má samozrejme negatívny dopad na ekonomiku. Slovenská akadémia vied v minulosti vyrátala, že každoročný odchod siedmych tisíc vysokoškolsky vzdelaných ľudí v priebehu ôsmych rokov znamenal zníženie tempa rastu hrubého domáceho produktu krajiny v priemere o 0,6 percentuálneho bodu ročne.Personálne agentúry potvrdzujú, že Slováci čoraz viac vyhľadávajú v zahraničí prácu v oblasti IT a na inžinierskych pozíciach v oblasti výskumu a vývoja, preto, lebo doma nenašli dostatočne zaujímavé a inšpiratívne výzvy.

Siemens na Slovensku v súčasnosti zamestnáva viac ako 1500 odborníkov, ktorí pracujú na ambicióznych projektoch pre celý svet. Do ich vzdelávania investuje ročne až 700 tisíc eur. Neustále rastie počet ľudí, ktorí pracujú v 8 kompetenčných centrách. Vlani pracovala v oblasti technologického vývoja a inžinieringu Siemens takmer polovica zamestnancov (47 %) a očakáva sa ďalší rast.

Prispievať k vzdelávaniu a dávať ľuďom zaujímavú prácu, patrí v Siemense k jednému z hlavných poslaní, ktoré je vyjadrené v slogane Ingenuity for life, ktorý nevyjadruje iba šikovnosť, originalitu a inovatívnosť pri riešení veľkých projektov. Znamená to robiť veci, na ktorých skutočne záleží a sú pre krajinu dôležité.

Nedostatok technicky zručných a vzdelaných ľudí sa Siemens snaží zmenšiť školeniami a tréningami pre obchodných partnerov ale aj podporou školstva na úrovni stredných a vysokých škôl. Zákazníkom v oblasti zdravotníctva iba minulý rok poskytol Siemens v rámci inštalácii a servisu 1766 hodín aplikačných školení. V oblasti priemyslu poskytli zamestnanci a partneri Siemens za rok 10 400 osobohodín školení a v oblasti technológii budov to bolo za rok 350 hodín.

Rozsiahla podpora slovenského školstva zahŕňa rozličné projekty, dary a dotácie. S podporou spoločnosti Siemens bola dokončená modernizácia jednej z najväčších ául Žilinskej univerzity s kapacitou 180 študentov, ktorá na základe toho dostala pomenovanie po vynálezcovi Wernerovi von Siemens. V minulosti Žilinskej univerzite spoločnosť darovala aj priemyselný softvér v hodnote 1,3 mil. eur. Na viacerých technických vysokých školách boli tiež na zavedené nové predmety týkajúce sa automatizácie, ktoré Siemens podporuje aj finančne.

Prispievať k vzdelávaniu a dávať ľuďom zaujímavú prácu, to je Ingenuity for life.

Prihláste sa a vložte PR článok

4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku

Ľudské telo sa v priebehu života vyvíja. Najväčšie zmeny sú viditeľné u detí, ktoré sa menia doslova každým dňom.

Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien

„Dnes je Magda šťastná. Podarilo sa jej rozviesť, žije v byte, ktorý je v jej výlučnom vlastníctve.

Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek

Vianočné trhy na námestí pred košickým Auparkom otvorí v sobotu 25. novembra známa slovenská poprocková skupina Vidiek.

Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky

Už ich dostanete dokonca aj v Kauflande.