Polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky

Odborníci, ktorých volajú na opravu šikmých striech, tvrdia, že takmer polovica našich striech má vážne poruchy.

Chyba strechy sa môže prejaviť už po niekoľkých mesiacoch(Zdroj: Knauf Insulation)

Šikmá strecha nie je len strešná krytina, je to súvrstvie, v ktorom má každá zložka svoju osobitú funkciu a spolu tvoria zohratý mechanizmus, ktorý má fungovať ako hodinky. Stačí jedna chyba a už po pár mesiacoch pocítime následky. Odborníci, ktorých volajú na ich opravu, tvrdia, že takmer polovica našich striech má vážne poruchy. Ako sa prejavujú?

Tohtoročná zima s tuhšími mrazmi, na aké sme zvyknutí, preverila aj strechy na Slovensku. Odborníci z Cechu strechárov boli privolaní na obhliadku desiatok striech od Bratislavy až po Liptov, väčšinou nie starších ako 5 rokov. Minimálne pri polovici z nich museli odporučiť strechy rozobrať a rekonštruovať. Príčinou boli práve nevhodné materiály a chybné detaily. Poruchy striech sa prejavujú rôzne, viete, čo nám signalizujú?

1. V zime chladno, v lete horúco

Ak nás šikmá strecha nedokáže ochrániť pred chladom a horúčavou, príčinou býva väčšinou príliš tenká alebo nesúvislá vrstva tepelnej izolácie. Pre tepelnú izoláciu strechy sa najčastejšie využívajú pružné vláknité materiály, akými sú produkty z minerálnej vlny, ktoré najlepšie vypĺňajú medzikrokvový priestor „natesno“. Treba ju správne uložiť, pri ukladaní treba dbať na to, aby nevznikli medzery medzi izoláciou a krokvami, ktoré by následne vytvorili tepelné mosty. „Keďže výška krokiev býva v rodinných domoch štandardne okolo 14 až 18 cm a takáto hrúbka izolácie už dnes nezodpovedá tepelným požiadavkám, sú potrebné minimálne 2 vrstvy tepelnej izolácie,“ upozorňuje Karol Tužinský, aplikačný manažér Knauf Insulation. Podľa nových noriem platných od 1.1.2016 si strecha vyžaduje hrúbku izolácie aspoň 26 cm, v závislosti od tepelnoizolačných vlastností, teda lambdy ƛ. Je potrebné uvažovať aj nad rozložením celkovej hrúbky izolácie z vnútornej i vonkajšej strany a tiež nad izoláciou s lepšími tepelnoizolačnými vlastnosťami, teda nižším parametrom lambda ƛ, ktorá zabezpečí lepšiu izoláciu pri menšej hrúbke. Osvedčený výrobca minerálnych izolácií Knauf Insulation teraz ponúka za výhodnú cenu ekologické produkty z minerálnych vlákien vyrobené s ECOSE® Technology Unifit , ktoré dosahujú súčiniteľ tepelnej vodivosti – lambdu od 0,037 až po 0,032. Vyrátať spotrebu vám pomôže naša kalkulačka.

1. Vlhké stropy a plesne

Izolácia zo strany interiéru musí byť prekrytá neporušenou parotesnou zábranou a práve tu sa majstri dopúšťajú chyby najčastejšie. „Keď je parozábrana narušená na viac ako 5 % plochy, prestáva byť účinnou,“ vystríha Karol Tužinský, aplikačný manažér Knauf Insulation. Pary z interiéru preniknú do konštrukcie, znehodnotia tepelnú izoláciu a začnú sa prejavovať vážne dôsledky kondenzácie. Stavbári by sa mali vyvarovať aj nahrádzaniu odporúčaných parozábran lacnými stavebnými fóliami. Takéto materiály nemajú požadované vlastnosti a nenávratne poškodia strechu. Špeciálna parozábrana s premenlivým difúznym odporom Homeseal LDS FlexPlus, ktorú ponúka Ecose balík dokonale zabezpečí funkčnosť šikmej strechy po celú dobu používania stavby.

1. Fľaky a čierne kúty

Dokonalý parotesný systém musí dobre držať pokope a byť súvisle napojený na okolité konštrukcie. Parozábranové fólie musia tesne a trvalo priľnúť k stene, veľmi citlivými miestami sú aj rohy, prechody a opracované hrany jednotlivých stavebných prvkov strechy. Toto všetko by mali zabezpečiť kvalitné pásky a tmel, ktoré by navyše nemali uvoľňovať do interiéru výpary rozpúšťadla ani zápach. Vhodnou voľbou sú páska HOMESEAL LDS Solifit-1 a špeciálny elastický tmel HOMESEAL LDS Solimur.

Viac informácií na www.ecose.sk, www.knaufinsulation.sk

Prihláste sa a vložte PR článok

4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku

Ľudské telo sa v priebehu života vyvíja. Najväčšie zmeny sú viditeľné u detí, ktoré sa menia doslova každým dňom.

Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien

„Dnes je Magda šťastná. Podarilo sa jej rozviesť, žije v byte, ktorý je v jej výlučnom vlastníctve.

Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek

Vianočné trhy na námestí pred košickým Auparkom otvorí v sobotu 25. novembra známa slovenská poprocková skupina Vidiek.

Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky

Už ich dostanete dokonca aj v Kauflande.