Staré mobily môžu ohroziť vaše zdravie – viete kam s nimi?

Nehromaďte doma starú elektroniku, je čas začať s jej postupnou likvidáciou.

Mobil nepatrí do koša

Na Slovensku je v domácnostiach odhadom niekoľko desiatok miliónov odložených zariadení, ktoré vytvárajú niekoľko tisíc ton elektronického odpadu. Mobilné zariadenia obsahujú toxické látky, a to najmä ťažké kovy a ich zlúčeniny. Ak skončia spolu so zvyškami večere v odpadkovom koši, na smetisku zapadnú do veľkej kopy odpadu. Z odhodeného telefónu sa postupne začnú uvoľňovať toxické látky, dokážu kontaminovať okolitú pôdu a spodnú vodu. Tú potom pijú ľudia a hospodárske zvieratá, používa sa aj na zavlažovanie ovocia a zeleniny. Vyhodený telefón je tak na ceste späť, a to v podobe, ktorú si nikto z nás neželá.

Nový mobil nie je hriech, ale...

... treba sa postarať aj o tie nepotrebné. Ekologická likvidácia vyradených mobilov je nesmierne dôležitá, a pritom úplne jednoduchá. Všetko, čo musíte urobiť, je zaniesť ich na zberné miesto alebo späť do predajne. O ostatné sa postarajú za vás – odborne ich zrecyklujú a telefón sa vráti naspäť do výroby, ako druhotná surovina. Tú ďalej využívajú napríklad aj šperkári. V mobiloch a elektronike sa využívajú aj drahé kovy.

Aj nepotrebný telefón môže pomôcť

Najväčšiu zbierku mobilov robí na Slovensku už šiesty rok Orange. Tento rok sa spojil s Múzeom Mobilov v Dobšinej a aj váš starý kúsok tak môže obohatiť unikátnu kolekciu múzea. Poškodené modely, ktoré má múzeum v archíve, zase odovzdá Orangeu na recykláciu. Za každý odovzdaný kus Orange prispeje sumou 0,50 eur neziskovej organizácii, tentokrát Lige proti rakovine. Každým starým telefónom tak pomáhate trikrát – životnému prostrediu, kultúrnemu dedičstvu a tiež dobrej veci. Zároveň ste zaradení do žrebovania o Samsung Galaxy A5 black. Viac informácií nájdete na webovej stránke Orangeu v časti Spoločenská zodpovednosť.

Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike

Najobľúbenejšiu slovenskú bagetu, debrecínsku, vyrábajú na strednom Slovensku.

Bayer posilňuje svoju značku

Dynamické, otvorené, osobné...To sú aktuálne atribúty inovovaného loga spoločnosti Bayer.

Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka

Advokátska kancelária Ružička Csekes sa za viac ako 25 rokov vyprofilovala na jednu z najväčších kancelárií na Slovensku.

O2 a Matej Tóth otvárajú druhý ročník O2 Športovej akadémie

O2 tak tento rok nadväzuje na úspešné projekty z minulého roka a spája ich pod spoločnú platformu O2 Dobrá vec.