Staré mobily môžu ohroziť vaše zdravie – viete kam s nimi?

Nehromaďte doma starú elektroniku, je čas začať s jej postupnou likvidáciou.

Mobil nepatrí do koša

Na Slovensku je v domácnostiach odhadom niekoľko desiatok miliónov odložených zariadení, ktoré vytvárajú niekoľko tisíc ton elektronického odpadu. Mobilné zariadenia obsahujú toxické látky, a to najmä ťažké kovy a ich zlúčeniny. Ak skončia spolu so zvyškami večere v odpadkovom koši, na smetisku zapadnú do veľkej kopy odpadu. Z odhodeného telefónu sa postupne začnú uvoľňovať toxické látky, dokážu kontaminovať okolitú pôdu a spodnú vodu. Tú potom pijú ľudia a hospodárske zvieratá, používa sa aj na zavlažovanie ovocia a zeleniny. Vyhodený telefón je tak na ceste späť, a to v podobe, ktorú si nikto z nás neželá.

Nový mobil nie je hriech, ale...

... treba sa postarať aj o tie nepotrebné. Ekologická likvidácia vyradených mobilov je nesmierne dôležitá, a pritom úplne jednoduchá. Všetko, čo musíte urobiť, je zaniesť ich na zberné miesto alebo späť do predajne. O ostatné sa postarajú za vás – odborne ich zrecyklujú a telefón sa vráti naspäť do výroby, ako druhotná surovina. Tú ďalej využívajú napríklad aj šperkári. V mobiloch a elektronike sa využívajú aj drahé kovy.

Aj nepotrebný telefón môže pomôcť

Najväčšiu zbierku mobilov robí na Slovensku už šiesty rok Orange. Tento rok sa spojil s Múzeom Mobilov v Dobšinej a aj váš starý kúsok tak môže obohatiť unikátnu kolekciu múzea. Poškodené modely, ktoré má múzeum v archíve, zase odovzdá Orangeu na recykláciu. Za každý odovzdaný kus Orange prispeje sumou 0,50 eur neziskovej organizácii, tentokrát Lige proti rakovine. Každým starým telefónom tak pomáhate trikrát – životnému prostrediu, kultúrnemu dedičstvu a tiež dobrej veci. Zároveň ste zaradení do žrebovania o Samsung Galaxy A5 black. Viac informácií nájdete na webovej stránke Orangeu v časti Spoločenská zodpovednosť.

Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami

Rektor EU v Bratislave podpísal 7.6.2018 memorandum o porozumení so Shanghai University of International Business and Economics.

Šariš obliekol svoje pivá do unikátneho šatu

Originálny dizajn plechoviek piva Šariš milujú obchodníci, jedinečnú chuť zas svetoví odborníci.

Chcete zažiť skvelú dovolenku 2018? Na toto netreba zabudnúť!

Asi jedným z najčastejších letných problémov sú tráviace ťažkosti.

Events you should not miss during your visit in Bratislava

For anyone looking to spend their summer in Bratislava, there is a great time to be had.