Kuba má záujem o spoluprácu s SPU v Nitre

Vedenie SPU v Nitre privítalo na pôde univerzity delegáciu, vedenú veľvyslankyňou Kuby na Slovensku, Yamilou Soniou Pita Montes.

Počas návštevy Výskumného centra AgroBiotech sa kubánska veľvyslankyňa  živo zaujímala o projekty, ktoré riešia výskumní pracovníci Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v NitrePočas návštevy Výskumného centra AgroBiotech sa kubánska veľvyslankyňa živo zaujímala o projekty, ktoré riešia výskumní pracovníci Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre

Zástupcovia vedenia Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre prijali 17. apríla na pôde špičkového výskumného centra AgroBioTech delegáciu, vedenú veľvyslankyňou Kuby na Slovensku, J. E. Yamilou Soniou Pita Montes. Boli v nej zástupcovia spoločnosti PROXENTA Cuban Investments, a. s., na čele s jej majiteľom a konateľom Pavlom Kožíkom a predstavitelia kubánskej spoločnosti CORALSA. Hostia informovali, že plánujú vytvoriť spoločný podnik na výrobu cukroviniek, pričom kubánski investori prejavili záujem navštíviť SPU v Nitre a prediskutovať možnosti spolupráce na akademickej úrovni, a to najmä v súvislosti s prípravou kubánskych odborníkov pre poľnohospodársku a potravinársku prax.

Prorektorka SPU v Nitre Zdenka Gálová predstavila hosťom históriu aj súčasnosť univerzity s osobitným zreteľom na medzinárodnú spoluprácu, ktorá je veľmi rozsiahla a mnohostranná. Zahraniční hostia si so záujmom vypočuli prezentáciu o SPU i o výskumnom centre AgroBioTech. Podľa slov veľvyslankyne Yamily Sonia Pita Montes, Kuba disponuje okrem iného potenciálom nevyužitej pôdy, pretože nemá ľudí, ktorí by na nej hospodárili. Preto je v záujme Kuby, ktorá bola po dlhé desaťročia izolovaná, podporovať vzdelávanie odborníkov v oblasti agrosektora a potravinárstva. Ďalšie možnosti spolupráce budú zamerané na globálnu problematiku klimatickej zmeny, sucho, ktoré čoraz viac postihuje aj mnohé oblasti Kuby.

Veľvyslankyňa si v sprievode hostí, riaditeľky Výskumného centra AgroBioTech Tatiany Bojňanskej a prorektora SPU v Nitre Jána Gaduša prezrela laboratóriá tohto výskumného pracoviska, živo sa zaujímala o projekty, ktoré sa v ňom riešia. Zároveň pozvala predstaviteľov univerzity, aj výskumných pracovníkov, na návštevu Kuby, v snahe využiť skúsenosti pre obojstrannú spoluprácu, a to v oblasti vzdelávania, aj praxe.

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov spomedzi ostatných krajín

Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?

Atos pripravil úspešnú online platformu pre dobrovoľníkov, ktorí sa chcú podieľať na organizácii OH 2020 v Tokiu.

Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.

Proxenta vydáva nové emisie, k dispozícii budú o niekoľko dní

Štefánka by Pulitzer

Čo spája legendárnu bratislavskú kaviareň s Pulitzerom.