Kuba má záujem o spoluprácu s SPU v Nitre

Vedenie SPU v Nitre privítalo na pôde univerzity delegáciu, vedenú veľvyslankyňou Kuby na Slovensku, Yamilou Soniou Pita Montes.

Počas návštevy Výskumného centra AgroBiotech sa kubánska veľvyslankyňa živo zaujímala o projekty, ktoré riešia výskumní pracovníci Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre

Zástupcovia vedenia Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre prijali 17. apríla na pôde špičkového výskumného centra AgroBioTech delegáciu, vedenú veľvyslankyňou Kuby na Slovensku, J. E. Yamilou Soniou Pita Montes. Boli v nej zástupcovia spoločnosti PROXENTA Cuban Investments, a. s., na čele s jej majiteľom a konateľom Pavlom Kožíkom a predstavitelia kubánskej spoločnosti CORALSA. Hostia informovali, že plánujú vytvoriť spoločný podnik na výrobu cukroviniek, pričom kubánski investori prejavili záujem navštíviť SPU v Nitre a prediskutovať možnosti spolupráce na akademickej úrovni, a to najmä v súvislosti s prípravou kubánskych odborníkov pre poľnohospodársku a potravinársku prax.

Prorektorka SPU v Nitre Zdenka Gálová predstavila hosťom históriu aj súčasnosť univerzity s osobitným zreteľom na medzinárodnú spoluprácu, ktorá je veľmi rozsiahla a mnohostranná. Zahraniční hostia si so záujmom vypočuli prezentáciu o SPU i o výskumnom centre AgroBioTech. Podľa slov veľvyslankyne Yamily Sonia Pita Montes, Kuba disponuje okrem iného potenciálom nevyužitej pôdy, pretože nemá ľudí, ktorí by na nej hospodárili. Preto je v záujme Kuby, ktorá bola po dlhé desaťročia izolovaná, podporovať vzdelávanie odborníkov v oblasti agrosektora a potravinárstva. Ďalšie možnosti spolupráce budú zamerané na globálnu problematiku klimatickej zmeny, sucho, ktoré čoraz viac postihuje aj mnohé oblasti Kuby.

Veľvyslankyňa si v sprievode hostí, riaditeľky Výskumného centra AgroBioTech Tatiany Bojňanskej a prorektora SPU v Nitre Jána Gaduša prezrela laboratóriá tohto výskumného pracoviska, živo sa zaujímala o projekty, ktoré sa v ňom riešia. Zároveň pozvala predstaviteľov univerzity, aj výskumných pracovníkov, na návštevu Kuby, v snahe využiť skúsenosti pre obojstrannú spoluprácu, a to v oblasti vzdelávania, aj praxe.

Manažment a svet v pohybe, výzvy, príležitosti a hrozby

Opäť vyše 150 odborníkov zo 4 svetadielov z 20 štátov sa zišlo na ďalšej pravidelnej vedeckej konferencii Fakulty manažmentu PU.

Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!

O2 ďakuje ľuďom, ktorí pre nás v Novembri 89 vybojovali slobodu.

4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť

Nenechajte sa popliesť poverami či polopravdami o tepelnoizolačných materiáloch

Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva

V priestoroch Múzea dopravy v Bratislave 19. októbra 2018