Zamestnanci nestrážia svoje heslá dostatočne

Firmy môžu využiť nové technológie na správu hesiel, radia odborníci. Príkladom je Secret Server od firmy Thycotic.

Objednávkový systém, email, firemný internetbanking či databáza zákazníkov. Zamestnanci majú prístup do mnohých pracovných aplikácií s citlivými údajmi. A časť z nich nestráži heslá dostatočne. Podľa prieskumu si viac ako štvrtina heslá niekam zaznamenáva, čo pre firmu predstavuje veľkú hrozbu.

„To je ako keby ste nechali kľúče od bytu aj s adresou nestrážené niekde na verejnosti,“ prirovnáva odborník na kybernetickú bezpečnosť spoločnosti ALEF Distribution SK Ondrej Kis. Najčastejšie si zamestnanci píšu heslá do diára, na osobitný papierik, či do mobilu.

Na trhu je však dnes dostupný softvér Secret Server od firmy Thycotic, ktorý si všetky heslá „pamätá“ namiesto zamestnancov. Tým už bude stačiť iba jediné heslo, ktoré im automaticky odomkne všetky aplikácie a súbory povolené pre ich pracovné zaradenie. Softvér zároveň pravidelne mení heslá do jednotlivých aplikácií, pričom zamestnanec o tom ani nevie.

„Thycotic nám pomohol skonsolidovať prístupy na jednotlivé zariadenia, či interné alebo pre externých partnerov. Takmer 30% prístupov nebolo využívaných, čo predstavovalo zbytočné bezpečnostné riziko, ktoré sme odstránili,“ opisuje efekt softvéru spoločnosť Soitron na Slovensku.

Secret Server nainštalujete už aj do jednej hodiny. „Verzia pre 25 užívateľských kont a 250 hesiel je dokonca úplne bezplatná. Je to teda ideálne riešenie už aj pre menšie firmy,“ ozrejmuje Kis. Softvér odhalí pripojené zariadenia aj mimo domény. Na zariadeniach pomocou privilegovaného prístupu zistí všetky lokálne účty a prístupy. Softvér slúži na auditovanú správu hesiel pre IT adminov a manažmentu poskytuje report všetkých prístupov k aplikáciám a súborom. V prípade, že dôjde k úniku dát, môže firma vďaka tomu veľmi jednoducho zistiť, ktorý prístup bol zneužitý.

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.

Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii

Rektor EU v Bratislave podpísal zmluvu o dvojitom diplome s Univerzitou národného a svetového hospodárstva v Sofii.

Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave

V utorok 19. júna 2018 sa uskutočnilo ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Kreditná karta – áno alebo nie

Názory na „kreditky“ sú dvojaké – priaznivci kreditnej karty by bez nej ani nevyšli z domu, no mnohí jej na chuť ešte neprišli.