Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Spievať sa naučíte na tréningu, hovorí priekopník capoeiry

Ako prvý v Košiciach založil Richard Széplaki capoeiristickú skupinu, ktorá sa odvtedy rozrástla do 10 miest.

Rišo testuje IT softvér v Siemens Healthineers, po práci zasa testuje svoju kondičku v capoeire.Rišo testuje IT softvér v Siemens Healthineers, po práci zasa testuje svoju kondičku v capoeire.

Ako si sa dostal ku capoeire a ako dlho sa jej už venuješ?

Od roku 1994 sa aktívne venujem bojovým umeniam. Capoeira sa mi páčila dlho, ale v Košiciach sa vtedy netrénovala. V roku 2001 som sa ju naučil počas letnej brigády v USA a po návrate na Slovensko som založil skupinu Capoeira Oxumare.

Bol si teda prvý, kto priniesol capoeiru do Košíc?

Bol som aj pri začiatkoch skupiny Capoeira Amazonas v Chorvátsku, s ktorou dodnes spolupracujeme. Po návrate z USA som sa vydal k našim južným susedom do Maďarska, kde som stretol Mestre Pontapé a začal s ním spoluprácu. Pozval som Brazílčanov z okolitých krajín na Slovensko, aby sme sa mohli učiť capoeiru priamo od ľudí, ktorí s ňou vyrastali odmalička.

Capoeira je tanečno-bojové umenie. Ktorú súčasť máš na nej radšej? Boj alebo tanec?

Capoeira nie je tanec! :) Capoeira je afro-brazílske bojové umenie, ktoré pozostáva z boja, hudby, spevu, energie, tradície, rituálov a filozofie. Bolo vytvorené okolo roku 1500, keď africkí otroci v Brazílii bojovali proti útlaku otrokárov.

Veľa ľudí si pri slove capoeira ako prvé vybaví veľké bubny – patria k nej aj iné nástroje?

Capoeiru HRAJÚ dvaja capoeiristi za sprievodu tradičných hudobných nástrojov, ako berimbau, pandeiro, atabaque, agogo, reco-reco, a spevu ostatných capoeiristov, ktorí stoja v kruhu nazývanom RODA. Nástroje máme v každom meste a každý sa učí hrať na nástroje, spievať, vyrábať si nástroje aj sa o ne starať. Hudba je súčasťou tréningu capoeiry.

Čiže podmienkou tohto umenia je aj hudobný sluch?

Určite je hudobný sluch výhodou, ale nie je podmienkou. Spievať sa naučí každý a v skupine, kde spievajú všetci, sa pár falošných hlasov stratí. Dôležitá je energia, ktorá vzniká pre hudbe a speve. Túto energiu voláme AXE (čítaj aše). A z toho je aj capoeiristický pozdrav AXE CAPOEIRA.

Aktuálne sa objavuješ aj vo videu spoločnosti Siemens Healthineers , kde ťa môžeme vidieť v akcii – tu pracuješ s jedným zo spomínaných hudobných nástrojov...

Tento nástroj sa vola BERIMBAU. Je to hlavný nástroj v capoeire. Udáva rytmus, v ktorom hrajú capoeiristi v rode capoeiru. Je v tvare luku s tekvicou, ktorá slúži ako ozvučnica – reproduktor na zosilnenie zvuku. Na strunu sa udiera paličkou a kameňom alebo sa mincou mení výška tónu. Pre rôzne rytmy existujú rôzne typy hier.

Čo by som mal urobiť ako prvé, keď sa chcem tomuto umeniu venovať?

Prísť na tréning :)

Celý rozhovor nájdete tu .

Načítavam video...

V čase nakrúcania tohto videa bol Rišo AFK – na tréningu capoeiry.

Zdroj foto/video/gif: Siemens

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami

Každý z nás môže zlepšiť svet dobrými skutkami - to je filozofia, na ktorej Orange postavil svoju vianočnú ponuku.

O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh

Helske vyrába na Spiši stopercentný slovenský produkt.