Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy

(Zdroj: BILLA)

Vianoce sú nielen kresťanským sviatkom, ale aj časom pre rodinnú pohodu, odpočinok a v neposlednom rade aj dobré jedlá. Práve počas nich je priestor predostrieť na stôl pokrmy, ktoré sa bežne počas roka v našom jedálničku nenachádzajú a sú určené na špeciálne príležitosti. Okrem tých tradičných sa postupne na slovenské štedrovečerné stoly vkrádajú aj menej obvyklé novinky.

Slováci patria medzi národy, ktoré venujú veľkú pozornosť tradíciám. Inak tomu nie je ani v prípade najkrajších sviatkov v roku, Vianoc. Pri tomto sviatku si potrpíme na všetko to, k čomu nás viedli naši rodičia, starí rodičia či dokonca prarodičia. Netýka sa to iba jedál, ale aj iných zvykov. Upevňujeme tak rodinné väzby. Vianoce sú predsa obdobím, počas ktorého trávime najviac času s našimi najbližšími. Ponuka na štedrovečernom stole sa síce môže od rodiny k rodine líšiť, avšak vo väčšine prípadov ide o obmenu tradičného vianočného menu pozostávajúceho z podobných jedál. Vo väčšine domácností nesmie na stole chýbať kapustnica, ktorá sa niekde podáva aj s kúskom mäsa, inde zásadne vo vegetariánskej verzii. V niektorých rodinách zase preferujú rybaciu polievku alebo rybu ako samostatný druhý chod. Klasickému kaprovi už dlhšiu dobu konkurujú rybie filety a na štedrovečernom stole sa udomácňujú aj iné druhy rýb, ako napríklad pstruh či losos. Za symbol Vianoc je stále považovaný aj majonézový či zemiakový šalát.

Veľkej obľube sa každý rok tešia potraviny, ktoré tradične navodzujú tú pravú vianočnú atmosféru. „V predvianočnom období sa popri štandardnom pečive, ktoré hrá prím každý deň, jednoznačne najviac nakupujú mandarínky, banány a pomaranče,“ upresňuje Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa spoločnosti BILLA, a dopĺňa, „toto tropické ovocie sa stalo akýmsi novodobým symbolom Vianoc. V posledných dňoch pred Štedrým večerom sa len mandarínok predá trikrát viac ako jabĺk. Z roka na rok rastie aj záujem o nápoje, pričom aj v tomto zimnom období je najviac vyhľadávané pivo.“

Vianoce však nie sú iba o štedrovečernej hostine, ale aj intenzívnych prípravách pred ňou. Piecť sa často začína už pár týždňov pred dňom D. Domácnosť vyvoniava medovníkmi, lineckými koláčikmi alebo iným druhom sladkého pečiva. Zdobenie v kruhu rodiny a prvé ochutnávky so sebou prinášajú tú správnu atmosféru. „Pečenie je stále veľmi populárne, aj keď naň ľudia majú čoraz menej času. Tento rastúci trend výraznejšie vnímam ako cukrárka už niekoľko rokov. Obľuba sladkého pečiva je stále veľmi vysoká a najviac to pociťujeme práve v predvianočnom období. Ľudia si tento rok najčastejšie žiadajú makrónky,“ upresňuje Lucia Gažová, majiteľka značky Lulus' Bakery.

Aj napriek tomu, že Vianoce sú sviatkami pohody a pokoja, v obchodoch sa práve v týchto dňoch stretávajú zákazníci, ktorí si svoje nákupy nechávajú na poslednú chvíľu. „Odporúčame zákazníkom, aby s nákupmi potravín nečakali do poslednej chvíle a väčšinu zásob si zabezpečili už vopred. Najväčší nápor zákazníkov očakávame v posledné dva dni pred Vianocami. Minulý rok bol pre predajne najsilnejším posledný deň pred sviatkami, teda 23.12. V tomto roku pripadnú posledné predvianočné dni na víkend. Najväčší záujem zákazníkov preto očakávame práve v sobotu, 22.12. a v nedeľu, 23.12. V predvianočné dni posilníme naše tímy na predajniach, aby sme vedeli uspokojiť zvýšený záujem zákazníkov a zabezpečili pre nich čo najväčší komfort. Z toho dôvodu budú predĺžené aj otváracie hodiny v ranných i podvečerných hodinách,“ vysvetľuje Kvetoslava Kirchnerová.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria

Podniková mobilita rieši základné potreby firmy aj to, akým spôsobom bude spravovať dopravnú politiku i politiku vozového parku.

Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov

K svojim 10. narodeninám dostal aj darček: až 3 ocenenia zo 14. ročníka ASB Gala.

Milan Murcko pri preberaní ceny verejnosti

Pomáhajte čítaním

Kúpou predplatného SME.sk podporíte projekt OMAMA.