Bezkontaktne v obchode po novom zaplatíte až do 50 eur

Vláda po dohode s bankami zaviedla ďalšie zmeny, ktoré zjednodušujú fungovanie v čase pandémie.

Kým o odklad splátok za nových podmienok môžu klienti bánk požiadať už od 9.apríla, na nové limity pre bezkontaktné platby sme si museli chvíľu počkať a sú dostupné od tohto týždňa. Táto zmena si totiž vyžiadala viaceré technické úpravy na strane bánk z pohľadu prijímania aj vydávania platobných kariet. Pôvodný limit – 20 eur pre jednu platbu sa zvýšil na 50 eur a kumulatívny limit pre platby je po novom 150 eur.

V praxi to znamená, že ak za nákup platíte kartou alebo mobilom menej ako 50 eur, zaplatíte bezkontaktne. Takýchto nákupov môžete realizovať po sebe niekoľko, až kým nedosiahnete kumulatívnu sumu 150 eur. Po jej dosiahnutí vás POS terminál pri ďalšom nákupe vyzve zadať PIN, bez ohľadu na výšku platby a tým sa kumulatívny limit karty obnoví.

V súvislosti so zvýšením limitu bezkontaktných platieb myslia banky aj na bezpečnosť. „Bezpečnosť je pre nás prvoradá a klienti Tatra banky májú možnosť prostredníctvom mobilnej aplikácie kartu zablokovať pri akomkoľvek náznaku podozrenia z jej straty alebo krádeže/ a tým úplne znemožniť prístup k svojim peniazom. Samozrejme klient si na svojej karte môže bezkontaktný limit úplne vypnúť na 0, znamená to, že každú transakciu bude potom potvrdzovať cez svoj PIN kód,“ informoval v súvislosti so zmenou limitov hovorca Tatra banky, Boris Fojtík.

O tom, že Slováci majú bezkontaktné platby v obľube a väčšina z nás využíva pri nákupoch práve túto možnosť svedčí aj fakt, že v Tatra banke až 72% platieb kartou alebo mobilom je realizovaných bezkontaktne. Priemerná výška bezkontaktnej platby sa v dnešných „korona časoch“ pohybuje okolo 25 eur.

Tatra banka však zaznamenala výrazný pokles v počte aj objeme platieb kartou. „Počet platieb v kamenných obchodoch počas pandémie klesol o takmer 40 %,“ doplnil Fojtík.
Spôsobené je to predovšetkým tým, že donedávna bolo otvorených len málo kamenných obchodov a s nástupom 1. fázy uvoľňovania opatrení sa tento stav pravdepodobne upraví smerom nahor.

Naopak, nárast Tatra banka zaznamenala pri platbách mobilnými zariadeniami na internete. Týždenný počet online transakcií stúpol o 11 % a týždenný objem až o 29 %. Tento nárast je spôsobený najmä zvýšeným využívaním jednorazových čísel karty pre platbu na internete z aplikácie MobilePay ktorých objem stúpol za posledné obdobie až o 30 % v porovnaní s obdobím pred pandémiou.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 694
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 525
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 287
  4. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 13 030
  5. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 655
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 980
  7. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 590
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 352
SkryťVypnúť reklamu

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.

INZERCIA 9 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.

18 h

Tatra banka prináša novú aplikáciu TABI určenú pre najmladších klientov.

18 h
SkryťZatvoriť reklamu