Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Bezkontaktne v obchode po novom zaplatíte až do 50 eur

Vláda po dohode s bankami zaviedla ďalšie zmeny, ktoré zjednodušujú fungovanie v čase pandémie.

Kým o odklad splátok za nových podmienok môžu klienti bánk požiadať už od 9.apríla, na nové limity pre bezkontaktné platby sme si museli chvíľu počkať a sú dostupné od tohto týždňa. Táto zmena si totiž vyžiadala viaceré technické úpravy na strane bánk z pohľadu prijímania aj vydávania platobných kariet. Pôvodný limit – 20 eur pre jednu platbu sa zvýšil na 50 eur a kumulatívny limit pre platby je po novom 150 eur.

V praxi to znamená, že ak za nákup platíte kartou alebo mobilom menej ako 50 eur, zaplatíte bezkontaktne. Takýchto nákupov môžete realizovať po sebe niekoľko, až kým nedosiahnete kumulatívnu sumu 150 eur. Po jej dosiahnutí vás POS terminál pri ďalšom nákupe vyzve zadať PIN, bez ohľadu na výšku platby a tým sa kumulatívny limit karty obnoví.

V súvislosti so zvýšením limitu bezkontaktných platieb myslia banky aj na bezpečnosť. „Bezpečnosť je pre nás prvoradá a klienti Tatra banky májú možnosť prostredníctvom mobilnej aplikácie kartu zablokovať pri akomkoľvek náznaku podozrenia z jej straty alebo krádeže/ a tým úplne znemožniť prístup k svojim peniazom. Samozrejme klient si na svojej karte môže bezkontaktný limit úplne vypnúť na 0, znamená to, že každú transakciu bude potom potvrdzovať cez svoj PIN kód,“ informoval v súvislosti so zmenou limitov hovorca Tatra banky, Boris Fojtík.

O tom, že Slováci majú bezkontaktné platby v obľube a väčšina z nás využíva pri nákupoch práve túto možnosť svedčí aj fakt, že v Tatra banke až 72% platieb kartou alebo mobilom je realizovaných bezkontaktne. Priemerná výška bezkontaktnej platby sa v dnešných „korona časoch“ pohybuje okolo 25 eur.

Tatra banka však zaznamenala výrazný pokles v počte aj objeme platieb kartou. „Počet platieb v kamenných obchodoch počas pandémie klesol o takmer 40 %,“ doplnil Fojtík.
Spôsobené je to predovšetkým tým, že donedávna bolo otvorených len málo kamenných obchodov a s nástupom 1. fázy uvoľňovania opatrení sa tento stav pravdepodobne upraví smerom nahor.

Naopak, nárast Tatra banka zaznamenala pri platbách mobilnými zariadeniami na internete. Týždenný počet online transakcií stúpol o 11 % a týždenný objem až o 29 %. Tento nárast je spôsobený najmä zvýšeným využívaním jednorazových čísel karty pre platbu na internete z aplikácie MobilePay ktorých objem stúpol za posledné obdobie až o 30 % v porovnaní s obdobím pred pandémiou.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Úprava osobného motorového vozidla

Zníženie podlahy v osobnom automobile je ideálnou úpravou pre prepravu telesne postihnutých osôb sediacich na invalidnom vozíku.

Bezbariérové vozidlo pre vozičkára Fiat Doblo

Important information for Brazilians living in Slovakia

Take action to receive information about the elections in Brazil and the Embassy of Brazil's activities.

Prečo sú dnes ryby také dôležité?

Vitamín D je pre ľudský organizmus prospešný na viacerých frontoch.