Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Starostlivosť o seniorov – ide to aj na diaľku?

Osamelo žijúci seniori patria k najzraniteľnejšej skupine populácie. Ich krehkosť sa naplno ukazuje aj v súvislosti s COVID-19.

Z prognóz Európskej komisie vyplýva, že v roku 2060 stúpne podiel ľudí vo veku 65 rokov až na neuveriteľných 60 %.Z prognóz Európskej komisie vyplýva, že v roku 2060 stúpne podiel ľudí vo veku 65 rokov až na neuveriteľných 60 %.

Mnohí seniori zostávajú na niekoľko týždňov bez priameho kontaktu s rodinnými príslušníkmi, priateľmi a susedmi. Otázka, či je možné postarať sa o nich v určitej miere aj na diaľku, rezonuje v mnohých rodinách. A vzhľadom na demografický vývoj, sa stane čoraz aktuálnejšou.

Počet osamelo žijúcich seniorov bude narastať

V mnohých prípadoch seniori zostávajú bývať sami. Ľudia starší ako 65 rokov sú najväčšou skupinou, ktorá žije osamote, z dvoch zásadných dôvodov. Väčšina z nich už odchovala deti, ktoré aktuálne žijú vlastné životy na inom mieste, mimo rodičovského hniezda.

Druhým dôvodom je, že mnohí seniori už stratili svojich životných partnerov. Podľa prognostikov bude o desať rokov až 40 % domácností tvorených osamelo žijúcimi jednotlivcami.

Otázka, ako bdieť nad osamelo žijúcimi seniormi v ich domácom prostredí a byť s nimi na diaľku, zaujímala aj Petra Dostála, CEO spoločnosti Aliter Technologies. Sám sa ocitol v súkromnom živote pred podobnou výzvou. Preto sa rozhodol obohatiť trh o monitorovací systém MONSE, ktorý poskytuje nepretržitý dohľad nad seniorom 24 hodín denne.

Jednoduché riešenie s bezdrôtovou inštaláciou

Systém MONSE tvoria bezdrôtové senzory, ktoré sú nainštalované v každej miestnosti bez zbytočných káblov a vŕtania. Zbierajú informácie o správaní osoby a v prípade odklonu od normálneho (senior nevstane ráno z postele v obvyklý čas, nechá dlhšiu dobu otvorené vchodové dvere alebo sa bude po domácnosti pohybovať menej ako zvyčajne).

Veľkou výhodou systému je, že nie je závislý na osobe, ktorej má pomáhať a vyhýba sa nedostatkom, ktoré majú už existujúce riešenia na trhu. Funguje bez kamerových záznamov a zvukových odposluchov a zároveň dáva možnosť vyslať SOS signál. A to aj mimo domova!

Starostlivosť na diaľku

Všetci sa zhodneme na tom, že pre psychickú pohodu seniorov je vždy lepšie, ak žijú vo svojom prirodzenom prostredí, ktoré roky poznajú a v ktorom sa cítia dobre. MONSE v tomto prípade prináša na jednej strane pocit bezpečia zo strany seniora, že pomoc je poruke ; na druhej strane pocit pohody rodinám, že na rizikové situácie v domácnosti starého rodiča budú upozornené v reálnom čase a môžu na ne okamžite reagovať. Jediné, čo k nemu treba, je internetové pripojenie.

Viac informácií o systéme získate na stránke www.monse.sk, kde si ho môžete aj objednať.

Načítavam video...

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie

Chladné jesenné dni a hrozba infekcie nás zaháňajú dovnútra, kde by malo byť teplo a bezpečne.

Bezbariérové vozidlo

Bezbariérové vozidlo je ideálnym riešením pre rodiny, taxislužby, rôzne združenia, ktoré potrebujú prevážať vozičkára.

Bezbariérové vozidlo – Citroën Berlingo

Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19

O tejto ponuke dnes ráno NFŠ, a.s. informovala listom ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

Ilustračná vizualizácia.