Streda, 16. jún, 2021 | Meniny má Blanka, BiankaKrížovkyKrížovky

Prvýkrát za osem rokov stúpol počet vlámaní do obchodov

Zákazy vychádzania zásadne neobmedzili počet vykradnutých bytov

Bytových zlodejov zákazy vychádzania nezastavili. Minulý rok tak na Slovensku došlo k 951 prípadov vlámania do bytu alebo rekreačnej chaty. Napriek všetkým obmedzeniam roku 2020 sa situácia medziročne zásadne nezmenila. Pri bytoch a chatách klesol počet vlámaní o 41. Pri obchodoch či výkladných skriniach obchodov dokonca prvýkrát za posledných osem rokov stúpol o 39 prípadov.

„Podľa zverejnených údajov ministerstva vnútra pandémia tento typ kriminality zásadne neutlmila. Pri vlámaní do bytov hovoríme o poklese len na úrovni pár desiatok prípadov. Ak sa na toto číslo pozrieme v kontexte nárastu práce z domu, rušenia dovoleniek a pandemických OČR, tak nemožno hovoriť o zásadnej zmene,“ podotýka Erika Fischerová, vedúca oddelenia underwritingu a likvidácie neživotného poistenia poisťovne Wüstenrot.

Na druhej strane, v roku 2020 sa len mierne potvrdili obavy z nárastu počtu prípadov vlámaní do obchodov či obchodných výkladov. Práve maloobchodné prevádzky boli v dôsledku protipandemických opatrení neraz zatvorené a mohli tak pre zlodejov predstavovať väčšie lákadlo.

„Počas minulého roka prvýkrát za osem rokov stúpol počet vlámaní do maloobchodných prevádzok. Pri obchodoch a výkladných skriniach však počet krádeží vlámaním medziročne stúpol o 39 prípadov. Opäť tak hovoríme skôr o porovnateľných číslach ako o konkrétnom trende,“ pokračuje Erika Fischerová.

Minuloročné údaje poistných udalostí poisťovne Wüstenrot plne korešpondujú so štatistikami kriminality ministerstva vnútra. Wüstenrot sa v rámci poistenia bývania síce zaoberal mierne vyšším počtom vlámaní, no rozdiel v porovnaní s rokom 2019 bol len minimálny.

Jedným z prípadov bola napríklad krádež niekoľkých drahých bicyklov zo samostatne stojacej garáže pri rodinnom dome, do ktorej páchateľ vnikol vypáčením okenného rámu. Práve v takýchto situáciách sa ukazuje význam poistenia domácnosti, ktoré v kombinácii s poistením nehnuteľnosti predstavuje komplexnú ochranu klienta pre prípad krádeže vlámaním.

„Zároveň by klient v prípade kúpy cennejších vecí mal prehodnotiť aj výšku poistného krytia. V prípade, že má doma vyššie množstvo cenností, tak v minulosti dohodnutá výška poistného krytia nemusí byť dostatočná na pokrytie ich odcudzenia,“ uzatvára Erika Fischerová.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Leto je skvelá príležitosť pre rodičov, ako naučiť deti finančnej zodpovednosti.

11 h

Ovocné šťavy sa stali obľúbenou súčasťou ranných rituálov mnohých z nás.

13 h

Pracovať v Silicon Valley je snom každého "ajťáka". Určite vás zaujme možnosť pracovať na svetových projektoch aj na Slovensku.

21 h