Prvýkrát za osem rokov stúpol počet vlámaní do obchodov

Zákazy vychádzania zásadne neobmedzili počet vykradnutých bytov

Bytových zlodejov zákazy vychádzania nezastavili. Minulý rok tak na Slovensku došlo k 951 prípadov vlámania do bytu alebo rekreačnej chaty. Napriek všetkým obmedzeniam roku 2020 sa situácia medziročne zásadne nezmenila. Pri bytoch a chatách klesol počet vlámaní o 41. Pri obchodoch či výkladných skriniach obchodov dokonca prvýkrát za posledných osem rokov stúpol o 39 prípadov.

„Podľa zverejnených údajov ministerstva vnútra pandémia tento typ kriminality zásadne neutlmila. Pri vlámaní do bytov hovoríme o poklese len na úrovni pár desiatok prípadov. Ak sa na toto číslo pozrieme v kontexte nárastu práce z domu, rušenia dovoleniek a pandemických OČR, tak nemožno hovoriť o zásadnej zmene,“ podotýka Erika Fischerová, vedúca oddelenia underwritingu a likvidácie neživotného poistenia poisťovne Wüstenrot.

Na druhej strane, v roku 2020 sa len mierne potvrdili obavy z nárastu počtu prípadov vlámaní do obchodov či obchodných výkladov. Práve maloobchodné prevádzky boli v dôsledku protipandemických opatrení neraz zatvorené a mohli tak pre zlodejov predstavovať väčšie lákadlo.

„Počas minulého roka prvýkrát za osem rokov stúpol počet vlámaní do maloobchodných prevádzok. Pri obchodoch a výkladných skriniach však počet krádeží vlámaním medziročne stúpol o 39 prípadov. Opäť tak hovoríme skôr o porovnateľných číslach ako o konkrétnom trende,“ pokračuje Erika Fischerová.

Minuloročné údaje poistných udalostí poisťovne Wüstenrot plne korešpondujú so štatistikami kriminality ministerstva vnútra. Wüstenrot sa v rámci poistenia bývania síce zaoberal mierne vyšším počtom vlámaní, no rozdiel v porovnaní s rokom 2019 bol len minimálny.

Jedným z prípadov bola napríklad krádež niekoľkých drahých bicyklov zo samostatne stojacej garáže pri rodinnom dome, do ktorej páchateľ vnikol vypáčením okenného rámu. Práve v takýchto situáciách sa ukazuje význam poistenia domácnosti, ktoré v kombinácii s poistením nehnuteľnosti predstavuje komplexnú ochranu klienta pre prípad krádeže vlámaním.

„Zároveň by klient v prípade kúpy cennejších vecí mal prehodnotiť aj výšku poistného krytia. V prípade, že má doma vyššie množstvo cenností, tak v minulosti dohodnutá výška poistného krytia nemusí byť dostatočná na pokrytie ich odcudzenia,“ uzatvára Erika Fischerová.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 704
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 528
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 053
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 744
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 004
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 822
  7. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 7 938
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 539
SkryťVypnúť reklamu

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.

INZERCIA 44m

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.

INZERCIA 14 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.

23 h
SkryťZatvoriť reklamu