Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Práca z domu nedokáže nahradiť živé firemné prostredie

O kancelárie, ktoré zodpovedajú vysokým nárokom firiem, je stále veľký záujem. Príkladom sú priestory prihlásené do Office roka.

Martin Marko, obchodný riaditeľ spoločnosti ImmocapMartin Marko, obchodný riaditeľ spoločnosti Immocap

„Záujem o administratívne priestory, ktoré zodpovedajú vysokým nárokom, naďalej pretrváva. Práca z domu totiž nikdy nedokáže nahradiť živé a motivujúce firemné prostredie. Navyše takéto prostredie formuje firemnú kultúru,“ tvrdí v rozhovore Martin Marko, obchodný riaditeľ spoločnosti Immocap, ktorá je generálny partner 5. ročníka súťaže OFFICE ROKA.

Aká je aktuálna situácia na trhu s kancelárskymi priestormi? Ako sa protipandemické opatrenia a práca na diaľku pretavujú do dopytu a ponuky?

Súčasné požiadavky na dizajn a vybavenie administratívnych priestorov stavajú ich tvorcov pred náročné výzvy. Od vypuknutia pandémie sú na trhu kancelárií nájomcovia opatrnejší, majú zvýšené nároky a modifikujú koncept rozloženia pracovných priestorov. V realitnom segmente prišlo, aj zo strany bánk, k sprísneniu podmienok financovania pre komerčné projekty. Sme preto veľmi radi, že sa nám v minulom roku podarilo, aj napriek tomu, získať na náš administratívny projekt Lakeside Park 02 stavebné a investičné financovanie od Slovenskej sporiteľne vo výške 24 miliónov eur. Napriek tomu, že sa trh práce vzhľadom na aktuálnu situáciu mení, záujem o administratívne priestory, ktoré zodpovedajú vysokým nárokom, naďalej pretrváva. Denne sledujeme jeho vývoj a naše projekty sa snažíme od začiatku nastaviť tak, aby sme za každých okolností vedeli flexibilne reagovať na požiadavky a potreby budúcich nájomcov.

„Projekty sa snažíme od začiatku nastaviť tak, aby sme za každých okolností vedeli flexibilne reagovať na požiadavky a potreby budúcich nájomcov.“

S akými požiadavkami sa stretávate u terajších a budúcich potenciálnych nájomníkov?

Ich požiadavky pozorne počúvame a snažíme sa im vyjsť v ústrety nielen poskytnutím nadštandardných riešení v súvislosti s hygienickými opatreniami, ale aj v efektivite a v inovatívnom prístupe pri navrhovaní pracovných priestorov, s ohľadom na ich technologické zabezpečenie a výbornú dopravnú dostupnosť. Okrem týchto klasických benefitov je však dôležité ponúknuť budúcim užívateľom ešte niečo navyše, aby mali dôvod na návrat a zotrvanie v práci. Práca z domu totiž nikdy nedokáže nahradiť živé firemné prostredie, ktoré je kľúčové pre produktivitu a budovanie sociálnych kontaktov.

Ktoré faktory motivujú firmy a ľudí naďalej využívať kancelárie? Chýbajú už ľuďom socializácia a osobná spolupráca?

Home office síce ľuďom poskytuje pocit bezpečia, no zároveň im chýba kontakt s kolegami. Vyplýva to z marketingového prieskumu, ktorý sme realizovali v spolupráci s agentúrou IPSOS v januári 2021. Najmä rodičov neprekvapí fakt, že podľa prieskumu sú zamestnanci pri práci z domu najviac vyrušovaní deťmi. Medzi faktory, ktoré by podľa prieskumu motivovali ľudí vrátiť sa späť do kancelárií, patrí napríklad bezpečná vzduchotechnika, dezinfekcia a vetranie priestorov, ale aj rozdelenie priestoru do menších kancelárií. Okrem zvýšených nárokov na hygienické opatrenia je rovnako kľúčový aj fyzický kontakt, ktorý je v prvom rade dôležitý pre budovanie a zachovanie firemnej kultúry. Motivujúce pracovné prostredie, každodenné interakcie s kolegami či spoločná energia, ktorá vytvára spomínaný pocit lojality k zamestnávateľovi sú pre mnohých ľudí hnacou silou, ktorú im práca z domu nikdy nezabezpečí.

Aké budú kancelárie v nových administratívnych projektoch v tzv. „novom normále“ z pohľadu developera a majiteľa nehnuteľností?

V tejto situácii nie je jednoduché predvídať budúcnosť. Vnímame, že spoločnosti aktuálne hľadajú riešenia ako zabezpečiť prácu v hygienickom prostredí a veľmi citlivo vnímajú jeho funkčnosť, najmä čo sa týka vzduchotechnických zariadení. Aj napriek tomu, že dnes mnohé firmy využívajú prevažne prácu z domu, uvedomujú si, že toto krízové obdobie pominie. Nové priestory preto pripravujeme tak, aby im dokázali poskytnúť väčší komfort, zdravé a čisté pracovné podmienky či inšpiratívnu sociálnu interakciu. Takéto priestory majú zásadný vplyv na produktivitu, a zároveň sú motivujúcimi faktormi na návrat do práce. Spomínané faktory už zohľadňujeme v príprave našich aktuálnych projektov Lakeside Park 02, The Mill a Nový Istropolis, ktoré sú vo výborných lokalitách, čo potvrdzuje aj záujem zo strany nájomcov a rezidenčných klientov. Snažíme sa rýchlo reagovať na požiadavky a zmeny v ich potrebách a maximálne im vyjsť v ústrety.

Vzhľadom na to, že projekty sa budujú tak, aby užívateľom slúžili na celé desaťročia, ako bude vyzerať office budúcnosti?

Vo vyspelom svete je momentálne nastolený trend vytvárania príjemného pracovného prostredia, s dôrazom kladeným na moderné digitálne a technologické riešenia. Tie prispievajú k výkonnosti zamestnancov, a zároveň dbajú aj o ich duševnú pohodu a zdravie. Nemenej dôležité sú flexibilita a efektivita priestorov, ktoré sú už v súčasnosti nevyhnutnými parametrami, rovnako ako rozvoj a podpora komunitného spôsobu života.

Mnoho trendov prichádza zo zahraničia. Keďže spolupracujete aj so zahraničnými architektami, aké prvky a benefity prinášajú do vašich projektov?

Spolupráca so zahraničnými ateliérmi býva vždy veľmi inšpiratívna a prínosná, nielen pre nás ako tvorcov, ale aj pre samotných obyvateľov už v samotnej realizácii. Dôkazom je návrh Nového Istropolisu z dielne holandského ateliéru KCAP, ktorý vytvoril v spolupráci s nemeckým štúdiom Cityförster a reprezentuje tie najmodernejšie európske trendy v architektúre. Sú priekopníkmi v modernom urbanizme, s dôrazom kladeným na optimálny mix funkcií a veľkorysí verejný priestor, ktorý je v súčasnosti pri rozvoji miest absolútnou prioritou. Holandská škola, z ktorej tvorcovia Nového Istropolisu vychádzajú, je zelená, otvorená a automaticky pracuje so všetkými environmentálnymi princípmi. Príklad si z nej berie celý svet. Pri navrhovaní sály budúceho Kultúrno-kongresového centra spolupracujeme zase s britským expertným štúdiom Charcoalblue, ktoré má svoje realizácie po všetkých kontinentoch a do projektu vnášajú zahraničné know-how v oblasti technologického a akustického dizajnu. Je to obrovský prínos, pretože kultúrne zariadenie takýchto parametrov a veľkosti sa na Slovensku doteraz ešte nepostavilo.

„Holandská škola, z ktorej tvorcovia Nového Istropolisu vychádzajú, je zelená, otvorená a pracuje so všetkými environmentálnymi princípmi. Príklad si z nej berie celý svet.“

Môžete načrtnúť plány spoločnosti Immocap na nasledujúcich päť rokov?

Immocap má aktuálne v realizácii dva developerské projekty a ďalších päť v príprave. Polyfunkčný projekt Lakeside Park 02 v obľúbenej lokalite jazera Kuchajda sa aktuálne nachádza vo fáze výstavby a jej ukončenie je plánované v prvom kvartáli 2022. Projekt ponúkne 15 000 m², dispozične aj energeticky efektívnych kancelárskych plôch a je výsledkom spolupráce spoločností Immocap a WOOD & Company. Druhým projektom je administratívna budova The Mill v lukratívnej zóne Central Business District na ulici Mlynské nivy, ktorá sa stane centrálou významnej zahraničnej spoločnosti. Jeho realizáciu plánujeme ukončiť v 2. kvartáli 2023. Kľúčovým je pre nás vyššie uvedený projekt vitálnej štvrte Nový Istropolis s moderným kultúrno-kongresovým centrom. Ten by sme chceli obyvateľom Bratislavy priniesť v roku 2025.

Viac informácií nájdete na www.officeroka.sk a www.immocap.sk.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Štart Driveramy prichádza vo chvíli, kedy predaje ojazdených vozidiel lámu rekordy.

4 h

Čo je správne jesť pred tréningom a čo jesť po cvičení? Poradíme vám, prečo by ste mali siahnuť po 100 % smoothie a šťavách.

5 h

Malým zázrakom by sa na Slovensku dala nazvať už samotná novopostavená škola v Banskej Štiavnici. Táto má však oveľa viac divov.

9 h