Sobota, 25. jún, 2022 | Meniny má Tadeáš

Každú štrnástu škodu na aute spôsobí zver

Poisťovňa Wüstenrot zostavila rebríček najčastejších poistných udalostí na autách

Najčastejšou poistnou udalosťou z havarijného poistenia je poškodenie čelného alebo iného skla vozidla. Takmer najmenej sú hlásené poškodenia áut vandalmi. Piate najčastejšie riziko pre slovenských motoristov predstavuje stret so zverou.

Slovenskí motoristi hlásia škody spôsobené stretom so zverou dvakrát častejšie ako poškodenie vozidla živlami a trikrát častejšie ako vandalizmom. Vyplýva to zo zastúpenia škôd, ktoré so svojimi klientami rieši poisťovňa Wüstenrot. Podľa výsledkov analýzy až sedem percent všetkých škôd na autách bolo spôsobených práve kolíziou vozidla so zverou.

„Stret so zverou predstavuje riziko pre vodiča a rovnako tak pre vozidlo. Ak sa nebodaj auto stretne so vzácnym alebo chráneným živočíchom, hovoríme aj o obrovskej spoločenskej škode,“ hovorí Zuzana Adamcová, analytička skupiny Wüstenrot.

Podľa jej slov jedným z možných riešení predstavuje vyššie zastúpenie takzvaných ekoduktov. Teda prírodných prechodov určených na bezpečnú migráciu zveri nad cestou alebo diaľnicou. Pri ich vhodnom umiestnení, by sa v danej lokalite mohlo významne znížiť riziko zrážky. V roku 2020 však boli podľa dostupných informácií na Slovensku dobudované len tri ekodukty.

Suverénne najčastejšími škodami na aute však zostáva poškodenie čelného či iného skla alebo náraz s vozidlom do pevnej prekážky. Poškodenia skla predstavuje až 28 percent všetkých škôd a nabúranie do zábradlí, stĺpov či iných stabilných prekážok len o čosi menej - 26 percent. Tretiu pozíciu v rebríčku rizík predstavuje stret s iným účastníkom cestnej premávky, celkovo 18 percent.

„Uvedený rebríček je za posledné roky v princípe konštantný. Len počas pandémie bolo možné evidovať drobné zníženie počtu poistných udalostí, ktoré vznikli prostredníctvom stretu s iným účastníkom cestnej premávky,“ pokračuje Zuzana Adamcová.

Prečítajte si aj: Motoristi: Viete, na čo máte nárok pri PZP?

Podľa jej slov protipandemické obmedzenia znížili mobilitu obyvateľstva a klesla nehodovosť najmä na vyťažených cestách. To potvrdzuje aj skutočnosť, že tento rok s uvoľnením opatrení opäť začína stúpať počet hlásených poistných udalostí.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Prerastená tráva, veľký pozemok, svahovitý terén. Takéto podmienky nezvládne akákoľvek kosačka, no s bubnovou to bude hračka.

INZERCIA 21 h

V Základnej škole na Drábovej ulici sa bude od budúceho roka vzdelávať 41 zdravotne znevýhodnených detí.

24 h

Vyjadril sa prednosta Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Peter Polan, PhD., MPH