Pondelok, 16. máj, 2022 | Meniny má Svetozár

Slováci si chceli vynahradiť minuloročné obmedzenia

O 65 % stúpol záujem o celoročné cestovné poistenie a predĺžili sa krátkodobé pobyty

Kým na minuloročnej dovolenkovej sezóne sa dramaticky podpísala pandémia, tento rok dovolenkári zo Slovenska chceli dobehnúť zameškané. Potvrdzuje to analýza cestovných poistení za mesiace jún, júl, august a september uzatvorených online. Počas tohto obdobia vzrástol záujem o celoročné cestovné poistenie a predĺžilo sa trvanie krátkodobých pobytov.

„Počet celoročných poistení uzatvorených online medziročne stúpol o viac ako 65 percent. V absolútnych číslach sa záujem o dlhodobé poistenie dostal takmer až na predpandemickú úroveň v roku 2019. Z toho vyplýva, že klienti nepočítali len s jednou letnou dovolenku, ale plánovali vycestovať za rekreáciou do zahraničia aj mimo hlavnej dovolenkovej sezóny,“ hovorí Zuzana Adamcová, analytička skupiny Wüstenrot.

Celoročné cestovné poistenie totiž podľa analytičky preferujú klienti, ktorí plánujú v roku minimálne dva pobyty v zahraničí. Vtedy je pre nich dlhodobé poistenie výhodnejšie a pohodlnejšie riešenie ako viacero krátkodobých, uzatvorených napríklad pred odchodom k moru.

„Nárast záujmu o celoročné poistenie ilustruje aj jeho percentuálne zastúpenie. Kým túto dovolenkovú sezónu tvorilo dlhodobé poistenie až štvrtinu zo všetkých cestovných poistení, minulú sezónu to bolo len 17 percent. Z tohto hľadiska dokonca rok 2021 predbehol aj rok pred pandémiou. V roku 2019 celoročné poistenie predstavovalo 21 percent zo všetkých cestovných poistení,“ pokračuje Zuzana Adamcová.

Záujem časti verejnosti vynahradiť si minulý rok je možné evidovať aj pri krátkodobých cestovných poisteniach uzatvorených online. Kým v roku 2020 bol najvýraznejší záujem o jednodňové cestovné poistenie, v aktuálnom roku sa záujem klientov zameriaval hlavne na týždňové a dlhšie časové obdobie. V tomto prípade však ide skôr o návrat do stavu pred rokom 2020.

„Čísla nám hovoria, že tento rok sa veľká časť dovolenkárov rozhodla vykompenzovať si minuloročné obdobie, ísť za morom alebo prípadne za exotikou. No stále platí, že ani táto dovolenková sezóna nebude patriť medzi rekordné, skôr ide o postupný návrat k normálu. Zároveň treba podčiarknuť, že cestovné poistenie uzatvárajú Slováci pri ceste do zahraničia, takže nemá výpovednú hodnotu pre domáci turizmus,“ uzatvára Adamcová.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

AlpexaVit PROBIO ponúka v každej kapsule vyvážený pomer vitamínov, minerálov a probiotík špecificky pre jednotlivé vekové skupiny.

INZERCIA 10 h

Ceny za stavebné materiály či energie rastú závratným tempom.

INZERCIA 10 h

Župné dni už tri piatky v rade ukazujú rôznorodosť Košického samosprávneho kraja v jeho najrôznejších podobách.

11 h
SkryťZatvoriť reklamu