SME

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

K letu patrí slnko, teplo a čerešne: Tie zo Slovenska

Dievčatá si z nich robia náušnice a nechýbajú ani v predajniach Kauflandu.

Čerešne kvitnú skoro, a tak úrodu môžu zničiť jarné mrazyČerešne kvitnú skoro, a tak úrodu môžu zničiť jarné mrazy (Zdroj: Kaufland)

Sú sladké, šťavnaté a predovšetkým zdravé. Oveľa zdravšie, než si myslíte. Vedeli ste, že konzumácia tohto ovocia znižuje riziko srdcových ochorení a že sa stará o lepší spánok? Štúdia z roku 2013 publikovaná v časopise Journal of Nutrition, ktorá sa zamerala na výskum sladkých čerešní, dokonca zistila, že majú schopnosť znižovať zápalové procesy v tele. Bodaj by nie, keď sú doslova nadopované vitamínmi A (betakarotén) a C, ale obsahujú aj množstvo vlákniny a vďaka obsahu antioxiodantu antokyanín pomáhajú zlepšovať hladinu inzulínu. A to stále nie je všetko, čerešne majú omladzujúce účinky a zlepšujú kvalitu pokožky, no pomáhajú aj pri paradentóze. Telo určite ocení, ak im dáte šancu.

Vedeli ste, že väčšina zásob zostáva doma a do zahraničia sa takmer nevyvážajú?  (zdroj: Kaufland) Vedeli ste, že väčšina zásob zostáva doma a do zahraničia sa takmer nevyvážajú? (zdroj: Kaufland)

Zásoby ostávajú doma

„Kedysi sa naše čerešne exportovali do sveta, najčastejšie do Škandinávie, Anglicka či dokonca do Hong Kongu, no dnes patria k plodinám, ktoré sa zo Slovenska takmer vôbec nevyvážajú. Väčšina našich zásob končí u domácich zákazníkov, " hovorí Martin Dokupil, marketingový manažér spoločnosti Dobrý ježko, ktorá spája slovenských pestovateľov a do predajní dodáva najmä plody vypestované na Žitnom ostrove a v oblasti hornej Nitry. Hoci existuje takmer 600 odrôd, naši ovocinári sa najčastejšie spoliehajú na druhy Kordia, Korvik, Grace Star, Lapins či Summit a u slovenských spotrebiteľov v obľúbenosti suverénne vyhráva tmavočervená a chrumkavá Kordia. Priniesť na naše stoly chutné a šťavnaté čerešne je však doslova celá veda, lebo stromy sú náročné nielen na kvalitnú pôdu, ale potrebujú aj veľa závlahy. Najlepšie sa im darí v sadoch v blízkosti riek, špeciálne okolo Žitavy.

Keď sa v sadoch kúri

Vrásky na čele však pestovateľom spôsobuje aj počasie, najmä časté dažde a jarné mrazy. Ak príliš často prší, čerešňa popraská a potom rýchlo stráca trvanlivosť, takže počas daždivých dní ovocinári nad sadmi stavajú provizórne strechy, ktoré stromy chránia. „Tým najväčším problémom sú nízke teploty,“ konštatuje Martin Dokupil. Čerešne kvitnú skoro a keď udrú prvé jarné mrazy, čo sa stáva dosť často, môžu doslova zničiť úrodu. Vtedy poľnohospodári medzi stromami zakladajú piecky, v ktorých kúria aj celé noci alebo používajú sviečky, aby vonkajšiu teplotu zvýšili. Na miešanie vzduchu dokonca využívajú aj vrtuľníky.“

Stromy čerešní potrebujú kvalitnú pôdu a veľa závlahy, najlepšie sa im darí v okolí riek  (zdroj: Kaufland) Stromy čerešní potrebujú kvalitnú pôdu a veľa závlahy, najlepšie sa im darí v okolí riek (zdroj: Kaufland)

Pestovateľov je málo

A ako je na tom Slovensko so sebestačnosťou pri pestovaní čerešní? Aktuálne v našich sadoch rastú na rozlohe približne 16O hektárov a domáci ovocinári dodajú na pulty vyše 600 ton, zvyšok dopĺňa dovoz zo Španielska či Turecka. „Hoci záujem zákazníkov o toto ovocie stúpa, pestovateľov je u nás stále málo. Môže za to veľká potreba ručnej práce nielen pri pestovaní a zbere, ale tiež pri balení a triedení. Ide o náročnú plodinu, ktorá je citlivá aj na prevozy či otlačenie," ozrejmuje Jozef Šumichrast, predseda Zemiakárskeho a zeleninárskeho zväzu.

Prečo nesmú byť v páre?

Keď nabudúce budete v obchodnom reťazci prechádzať oddelením s čerstvým ovocím a zeleninou , pri čerešniach si môžete všimnúť zaujímavý detail. Že v regáloch nie sú zostopkované v páre tak, ako ich kedysi dievčatá nosili namiesto náušníc. „Zber začína skoro ráno, kým je vonku chladnejšie a plody sa oberajú ručne. Ihneď po zbere putujú do hydrochladiča, ktorý každý kus obleje studenou vodou, lebo vďaka chladu si udrží vysokú kvalitu. Prístroj zároveň jemným fúknutím vzduchu triedi čerešne podľa veľkosti, preto ich treba z párov alebo trsov oddeliť. Po roztriedení sa vážia, balia a odvezú do logistického centra, aby na druhý deň mohli byť v predajni," pokračuje Martin Dokupil. „Kedysi sme boli zvyknutí, že toto ovocie bolo lacné a rástlo doslova na každom kroku, dnes sa však trh trošku zmenil. Hoci sa pestuje u nás, to množstvo ručnej práce a náročné pestovanie sa prejavuje aj v ich cene,“ hovorí o slovenských čerešniach, ktoré sa v predajniach Kauflandu objavia koncom júna a ich sezóna trvá približne mesiac. Nezabudnite si ich preto vložiť do nákupného košíka a urobiť z nich lahodný koláč, sladký džem alebo sa do nich len tak s chuťou zahryznúť. K letu predsa nepatrí len slnko, kúpaliská a dovolenková atmosféra, ale aj čerešne. Šťavnaté, chrumkavé a plné vitamínov.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  5. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  6. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  7. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Musí veda odpovedať na všetky naše otázky?
  4. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  5. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  6. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 17 974
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 10 377
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 7 967
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 3 945
  5. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 3 037
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 750
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 377
  8. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt 1 603
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Na riešenia Norberta Schillinga sa spoliehajú nemocnice, banky i výrobné závody.


INZERCIA 9 h

Overené spôsoby, ako znížiť spotrebu energie v domácnosti


INZERCIA 9 h

Knižná novinka Obyčajný hviezdny prach je dojímavý príbeh plný nádeje.


INZERCIA 21. apr

Historicky sa viac otváralo severu. Dodnes nesie jeho vizuálnu i mentálnu stopu.


INZERCIA 18. apr
SkryťZatvoriť reklamu