SME

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Tento rok si pripravte tradičné vianočné jedlá bez výčitiek

Naše klasické recepty sú lahodné, no často obsahujú veľa tuku, cukru či soli.

Tradičné recepty sú lahodné, no často obsahujú veľa tuku, cukru či soli, špeciálne tie vianočnéTradičné recepty sú lahodné, no často obsahujú veľa tuku, cukru či soli, špeciálne tie vianočné

Naši predkovia žili kedysi úplne inak. Vykonávali fyzicky náročné práce a počas dňa si sadli len málokedy. Staré kuchárske knihy preto obsahujú prevažne recepty bohaté na tuky a sacharidy, aby mali dostatok energie. Používala sa najmä bravčová masť, smotana, klobása, biela múka a cukor, jedli sa údeniny konzervované soľou a rôzne buchty, múčniky či koláče. Všetko mimoriadne chutné, no tiež výdatné a sýte.

Denne by sme mali zjesť 400 gramov ovocia alebo zeleniny Denne by sme mali zjesť 400 gramov ovocia alebo zeleniny

Nedostatok ovocia a zeleniny v slovenskej kuchyni

Šaláty nie sú pre našu gastro kultúru typické, no na to, aby ste jedli dostatok vlákniny a vitamínov, stačí pridať na svoj tanier okolo 400 gramov ovocia alebo zeleniny denne. To je napríklad jedna väčšia paprika a menšie jabĺčko.

Pravidelná konzumácia čerstvého ovocia a zeleniny sa okrem iného dáva aj do súvislosti s viacerými závažnými ochoreniami. V roku 2017 bolo na Slovensku diagnostikovaných okolo 4 500 prípadov rakoviny konečníka a hrubého čreva, v roku 2020 už vyše 4 800. Na zmenu stravovacích návykov je preto najvyšší čas – prichádzajú Vianoce, a tie sa v mnohých domácnostiach premenili na sviatky nekonečného jedenia.

Vianoce na tanieri

Pozrime sa trochu lepšie na naše typické sviatočné jedlá. Kapustnica síce obsahuje kapustu bohatú na vitamín C a probiotiká, jej chuť však zvýrazňuje údené mäso i klobása. Tieto ingrediencie vedia zaťažiť naše trávenie na niekoľko dní, navyše kvôli vysokému obsahu tuku a soli môžu zvyšovať riziko vysokého krvného tlaku a cholesterolu.

Vianoce si môžete vychutnať aj bez vyprážania Vianoce si môžete vychutnať aj bez vyprážania

Čo ešte nesmie na vianočnom menu chýbať? Kapor je sám o sebe zdravou rybou, no bežne sa obaľuje v trojobale z múky, vajec a strúhanky, aby sa následne vypražil v poriadnej dávke oleja alebo masti. Tradičný zemiakový šalát takisto nie je žiadne zeleninové neviniatko. Obsahuje majonézu, ktorá ho rýchlo premení na kalorickú bombu. Dobrou správou je, že pochutiť si na slovenskej klasike sa dá aj trochu inak.

Športovec Nathan vie, ako chutia zdravšie a tradičné Vianoce Športovec Nathan vie, ako chutia zdravšie a tradičné Vianoce

Chutné, tradičné a zdravšie podľa Nathana

Tejto téme sa venuje aj najnovší diel obľúbeného online seriálu Kaufland Za zdravú výživu. Nákupov a varenia sa tentokrát chopí moderátor a športovec Nathan Dzaba a svojou šikovnosťou a dobrými nápadmi presvedčí aj Docenta so Strýcom, že na vianočných jedlách si pochutíte, aj keď niektoré ingrediencie vymeníte za zdravšie alternatívy. Či sa dá nakupovať v niekoľkých pároch kuchárskych rukavíc a čo povie Docent Milan Sedliak na Nathanové čokoládové koláčiky, zistíte, keď si na youtube alebo webovej stránke www.kaufland.sk/zdrava-vyziva pozriete nový diel online seriálu Kaufland za Zdravú výživu. Máte sa na čo tešiť.

Načítavam video...

Kapustnica, kapor, šalát – doprajte si ich zdravšie

Nemusíte sa vzdávať nostalgie a radosti z jedál, ktoré k najkrajším sviatkom roka jednoducho patria. Dbajte však na umiernenosť, ustrážte si obsah tuku, cukru a soli a kombinujte ich so zdravšími pochutinami. „Kto by nemiloval klasický zemiakový šalát. Urobte si ho podľa rodinného receptu a časť majonézy nahraďte bielym jogurtom. Chuti to neublíži, no zredukujete obsah tuku,“ radí Martin Záhumenský.

Rezne a kapra vyprážajte do zlatista, nie do hneda, to by mohlo byť pre vaše zdravie škodlivé. „Vyprážať nemusíte vôbec. Skúste si pripraviť filety zo pstruha a upečte ich na panvici alebo v teplovzdušnej fritéze. Aby ste nepoužili priveľa tuku, klasický olej vymeňte sa variant v spreji,“ dodáva odborník.

Keď si koláče a zákusky upečiete doma, budete mať lepší prehľad o ich zložení. Tretinu múky môžete nahradiť celozrnnou s vyšším obsahom vlákniny. Ubrať časť cukru je vždy dobrý nápad, rovnako aj používať kvalitnú horkú čokoládu s obsahom antioxidantov či dosladiť koláče ovocím.

Vianočné medovníčky budú rovnako dobre chutiť aj bez cukrovej polevy, s vlašským orechom navrchu ako prospešnou ozdobou bohatou na zdravé tuky. Niekedy stačí naozaj málo, aby ste si tradičné vianočné maškrty vychutnali bez kompromisov na chuti, zato plní energie a s dobrým trávením.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  3. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  4. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  5. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  6. Čo bude toto leto in?
  7. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  8. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  1. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  2. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  3. LESY SR hostili prestížne udeľovanie cien CIC
  4. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  5. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo?
  6. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  7. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 8 503
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 7 889
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 031
  4. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo? 3 516
  5. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 3 033
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 031
  7. Čo bude toto leto in? 2 750
  8. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 2 652
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Podnikateľka Michaela König pomáha ženám cítiť sa dobre vo svojej koži.


INZERCIA 23 h

Peter Varga pripravil niečo špeciálne len a len pre všetkých „bezlepkáčov“.


INZERCIA 23 h

Pocta grófovi Lajosovi Károlyimu a slovenskému poľovníctvu.


26. máj

Zvyšné, nadštandardné byty v tretej etape Čerešní sú dostupné s limitovanými benefitmi.


INZERCIA 26. máj
SkryťZatvoriť reklamu