SME

Jesenné MUST-TRY dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky

Tekvica, škorica či slaný karamel. Tieto dobroty si túto sezónu nenechajte ujsť.

(Zdroj: shutterstock)

Sladká tekvica, jemná vanilka, štipka škorice či slaný karamel – tieto jesenné ikony sa objavujú v našich obľúbených nápojoch aj dezertoch. Ktoré dobroty by ste si túto sezónu rozhodne nemali nechať ujsť?

Pumpkin Spice Latte

Zrejme najikonickejší nápoj jesene. Kombinácia espressa, napeneného mlieka, tekvicového pyré a zmesi korenín (škorica, muškátový oriešok, zázvor, klinček) vytvára chuť, ktorá sa stala symbolom sezóny. Je jemne sladké, no zároveň korenisté. Pumpkin Spice Latte, ktoré dnes poznáme ako „Instagram drink“, sa prvýkrát objavilo v ponuke Starbucks začiatkom 2000-ich rokov. Odvtedy sa stalo takmer kultúrnym fenoménom. Dnes ho nájdete aj v lokálnych kaviarňach alebo si ho jednoducho pripravíte doma.

 (zdroj: shutterstock) (zdroj: shutterstock)

Jablkový crumble

Crumble vznikol počas druhej svetovej vojny vo Veľkej Británii, keď bol nedostatok surovín na klasické koláče. Kúsky jabĺk sa zasypali jednoduchou drobenkou z vločiek, múky, masla a cukru. Výsledkom je dezert, ktorý je zvonka chrumkavý a vo vnútri šťavnatý. Dnes ho nájdeme aj v moderných verziách – so slaným karamelom, orechmi či štipkou škorice.

 (zdroj: shutterstock) (zdroj: shutterstock)

Slaný karamel

Slaný karamel sa stal za posledné roky hitom – a niet sa čomu čudovať. Je to chuťová rovnováha medzi sladkým a slaným, ktorá funguje v mnohých kombináciách – v muffinoch, čokoládach, koláčoch a dokonca aj v káve. Vymyslel ho francúzsky cukrár Pierre Hermé a odvtedy sa stal globálnym hitom. Jeho tajomstvo je v jemnej rovnováhe sladkosti cukru, krémovej chuti masla a štipky morskej soli, ktorá zvýrazní všetky tóny. Skvelo sa hodí k jablkovému crumble či do šálky latte.

 (zdroj: shutterstock) (zdroj: shutterstock)

Tekvicový cheesecake

Cheesecake má pôvod v starovekom Grécku, no tekvicová verzia je typická pre Severnú Ameriku, kde sa tekvica využíva nielen v koláčoch, ale aj v krémových dezertoch. Tekvicové pyré dodá cheesecaku jemnú sladkosť a vláčnosť, zatiaľ čo koreniny mu pridajú hrejivý jesenný charakter. Má sýtu oranžovú farbu a dokonale zapadá do jesennej atmosféry. A keď ho prelejete slaným karamelom, vznikne dezert, ktorý vás doslova rozmazná. Túto jeseň ho rozhodne nemôžete vynechať.

 (zdroj: shutterstock) (zdroj: shutterstock)

Chai Latte

Pochádza z Indie, kde sa tradičný „masala chai“ pripravuje z čierneho čaju, mlieka, cukru a aromatických korenín ako kardamóm, škorica, zázvor či klinčeky. V západnej verzii sa chai latte spája s napeneným mliekom, čo vytvára jemný, krémový nápoj. Okrem skvelej chuti je známy aj svojimi povzbudzujúcimi a hrejivými účinkami – ideálny spoločník do jesenných dní.

 (zdroj: shutterstock) (zdroj: shutterstock)

Nezabudnite aj na svoje zuby

Jeseň je plná chutí, vôní a sladkých pokušení, no pre naše zuby môže byť toto obdobie poriadnou záťažou. Cukry, kyseliny a farbivá v káve či čaji môžu narušiť zubnú sklovinu a zanechať škvrny. Preto je dôležité myslieť aj na každodennú ochranu.

Skvelým pomocníkom môže byť bieliaca zubná pasta od slovenského výrobcu biela perla® MAX protect, ktorá vďaka obsahu fluoridov chráni pred vznikom zubného kazu a demineralizáciou zubnej skloviny. Zároveň obsahuje probiotiká Lactobacillus paracasei, ktoré udržujú prirodzený mikrobióm ústnej dutiny a chránia pred zápalom ďasien. Prítomnosť aloe vera, harmančeka, mäty a klinčekov zas pôsobí antibakteriálne, protizápalovo a regeneračne. Prirodzene bieli zuby a je vhodná pre každého, kto má problémy so zubným kazom, oslabenou zubnou sklovinou či nadmernou tvorbou zubného povlaku.

Nájdete ju na e-shope bielaperla.sk aj v DM drogériách.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich
  2. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  3. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  4. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  5. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  6. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  7. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  8. Keď sa z brigády stane kariéra
  1. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  2. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich
  3. Najprv rozhadzovali, teraz drancujú. Koľko vám vzali?
  4. Fejtón o móde od Emmy Tekelyovej a TOP trendy na jeseň a zimu
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  6. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  7. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú.
  8. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 13 212
  2. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 11 983
  3. Keď sa z brigády stane kariéra 6 087
  4. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 4 050
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 3 607
  6. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 2 407
  7. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok 2 234
  8. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti 1 424
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Program digiPEERS podporuje u mladých ľudí kritické myslenie a odolnosť.

Podľa odborníčok z digiQ sa už hranica medzi online a offline zotrela.


INZERCIA 11 h

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


INZERCIA 11 h

Októbrové číslo magazínu Index je už v predaji. Aké články si v ňom prečítate?


INZERCIA 11 h

Za firmou Riso-R stojí zohraná rodina Demeterovcov.


INZERCIA 11 h
SkryťZatvoriť reklamu