Objavte príbehy výnimočných rizlingov z troch svetadielov

Keď dvaja robia to isté, nie je to to isté. Všetci poznáme túto okrídlenú vetu, za ktorou veru málokedy nasleduje nejaký kompliment. No skutoční fajnšmekri vedia, že pokiaľ ide o víno, tak je to, naopak, to najlepšie znamenie. Štvrtkové degustácie vo Vinotéke sv. Urbana už majú svoju tradíciu, a vino.sme.sk vám aj tentokrát odporúča naozaj kvalitný zážitok - vstúpte a zamilujte sa do rizlingov.

Víno, ktoré je pri správnej archivácii aj po viac ako 100 rokoch obdivuhodnou lahôdkou. Jedna z najstarších, najušľachtilejších a najobľúbenejších odrôd na svete, ktorej rozmanité chute a vône dokážu oceniť aj menej skúsení milovníci vína.

Prvé písomné zmienky o rizlingoch sa datujú až do 15. storočia a u nás sa pestuje už úctyhodných zhruba štyristo rokov. Jeho domovom je údolie Rýna, kde ešte aj dnes vládne takmer 75-tim percentám vinohradov. Táto odroda sa oberá medzi poslednými, keďže svoju typickú arómu získava vďaka striedaniu chladných nocí a slnečných dní, a práve v jej rodnom Nemecku nie je zriedkavosťou ani Mikulášsky, či dokonca až Trojkráľový Rizling.

Existuje iba jediný spôsob, ako naozaj zistiť, koľko rôznych chutí, vôní a charakterov sa skrýva v ôsmich výnimočných rizlingoch zo 6 krajín a z 3 svetadielov. A kto iný by vás mal zasvätiť do ich tajomstiev, ako someliér, pre ktorého je to tá najobľúbenejšia biela odroda?

„Rizlingy si ma získali hlavne svojou variabilitou a obrovskou škálou možností. Sú to nielen svieže a ľahké mladé vína, ale aj krásne vyzreté a bohaté staršie ročníky, v ktorých vyniknú ovocné, medové a kvetinové chute, mineralita a dokonca aj typické petrolejové tóny. A keď už spomínam ovocie, tak v Rizlingu nájdete nielen našu klasiku, ako broskyne, marhule alebo jablká, ale aj exotiku, počnúc ananásom, cez zelený citrón až po zrelé grepy. Z našej degustácie sa veľmi teším napríklad na legendárnu Eroicu, za ktorej názvom sa skrýva aj výnimočný príbeh. Ten sa však dozviete až vo štvrtok,“ napína našu zvedavosť someliér Róbert Nagy.

Za zmienku a ochutnanie však určite stojí aj biodynamická lahôdka z vinárstva Zind Humbrecht, kde medzi hroznom nájdete nielen sliepky a stovky zámerne vypustených lienok, ale aj ruže, ktoré sú spoľahlivým indikátorom škodcov. Títo vinári sa netaja ani tým, že postrekujú pomarančovým olejom či kypriacim práškom a riadia sa nielen hviezdami, ale aj lunárnym kalendárom. A keď sme už pri vyššej moci, tak samozrejmosťou je obrad so zakopaním byvolej hlavy do zeme, ktorý je prejavom vďaky a úcty vinohradu, pôde a zvieratám, ktoré na nej celý rok robili.

Ešte stále si lámete hlavu nad tajomnou Eroicou? Tak nech sa páči, niekoľko indícií – Beethoven, Napoleon, nemecký kráľ rizlingov Ernst Loosen a Washington. Že sme vám vôbec nepomohli? Tak si nielen tento zaujímavý príbeh príďte vypočuť do Vinotéky sv. Urbana. Mimochodom, vo štvrtok vám tam bude robiť spoločnosť aj osem naozaj výnimočných rizlingov.

Rezervujte si miesta na degustáciu tu !

Atos a Google Cloud nadviazali globálne partnerstvo

Podnikom vďaka tomu poskytnú bezpečný hybridný cloud, riešenia pre spoluprácu i strojové učenie

Košice majú svoju prvú Kozlovnu s najdlhším výčapom

Majestátna socha kozla pozerajúceho sa na všetkých naokolo, kovový reliéf s kopýtkami na stenách či jeden z najdlhších výčapov.

V špeciálnom kole sú vyčlenené 4 milióny € pre kotly a čerpadlá

Ak chcete príspevok z projektu Zelená domácnostiam, o poukážku žiadajte v máji.

NBS od leta opäť sprísňuje hypotéky. Viete čo vás čaká?

Od 1. júla 2018 sa opäť sprísňujú pravidlá hypoték. Ak ste doteraz váhali, či kúpiť nehnuteľnosť, rozhodnite sa čím skôr.