Vlhčiace činidlo je fantastická vec - šetrí vodu aj energiu

Vlhčiace činidá pomáhajú udržať vlhkosť v koreňovej zóne a kontrolovať suché miesta v trávniku. Prispejú k maximálnemu využitiu vody - nevyhnutného, ale stále drahšieho zdroja.

Vlhčiace činidlá sa stali veľmi významným nástrojom pre course manažérov, hlavne v podmienkach kedy čelíme čoraz častejším reštrikciám v oblasti využívanie vody a v čoraz častejších obdobiach sucha, ktoré trápia rôzne časti krajiny.

Použitie vlhčiaceho činidla môže pomôcť manažérom maximalizovať využitie a v niektorých prípadoch aj limitovať potrebu vody - stále drahšieho ale nevyhnutného zdroja.

"Myslím, že v budúcnosti ich význam ešte vzrastie, budú hrať dôležitú úlohu v agronomických plánoch golfových ihrísk," hovorí Jeremy Hreban, superintendant v Indian Country Spring Club, Marlton, N.J.
"Pokiaľ ide o taký cenný zdroj akým voda bezpochyby je, nástroj, ktorý by umožnil s ňou lepšie hospodáriť bude nie výhodou, ale nutnosťou."

Zmáčadlá pomáhajú udržať vlhkosť v koreňovej zóne a významne pomôžu v kontrole suchých miest v trávniku. Bill Kistler, superintendant Tampa Palms Golf a Country Club v Tampe na Floride, je veľkým zástancom vlhčiacich činidiel.

Využíva ich rôznymi spôsobmi, napríklad na greenoch na udržanie vlhkosti v koreňovej zóne v obdobiach sucha, ku kontrole letnej škvrnitosti . Zmes činidiel a fungicídami pomáha kontrolovať aj výskyt chorôb a počas daždivých vlhkých období zase činidlá pomôžu k lepšiemu odvodneniu greenov. V zimných mesiacoch ich používa na greeny, ktoré neboli dosievané – zabraňujú námraze, ktorá by vznikla z rosy. Činidlá takisto aplikoval prostredníctvom fertigation (hnojenie cez závlahový systém)  fervejí a odpalísk počas obdobia sucha za účelom zvýšenia účinnosti údržby.

"Robil som to metódou pokus – omyl, ale na základe toho som zistil, ktoré zmáčadlo funguje v podmienkach môjho ihriska najlepšie. A hneď ako bolo jasné čo funguje najlepšie, začali sme to používať pravidelne. Dosiahnuť tento stav, tj. vedieť, ktoré zmáčadlo skutočne funguje najlepšie, môže byť trochu časovo náročné, keďže všetci výrobcovia prezentujú svoje výrobky ako najlepšie na trhu.“

„Niektoré z nich majú tendenciu povrch spáliť, ak nie ste dosť opatrní.  Niektoré zase účinkujú dlhšie ako ostatné. Treba skúšať, hovoriť s kolegami, pýtať sa čo použili a aké dosiahli výsledky. Pri správnom použití je vlhčiace činidlo fantastická vec – šetrí vodu aj elektrinu."

Kathy Conard, Kathy Conard Communications, konzultantka pôsobiaca v golfovom priemysle hovorí: "Napriek nepriaznivému počasiu v minulom roku som videla mnoho ihrísk vo skvelej kondícii. Zmáčadlá boli dôležitou súčasťou agronomických postupov a naozaj  pomohli ihriskám prežiť. Kľúčom je nájsť také, ktoré by bolo optimálne nielen pre podmienky golfového ihriska, ale hlavne pre spôsob riadenia údržby daného golfového ihriska.“

Treba však vedieť, že zmáčadlá  nefungujú na rovnakom princípe. Kathy  vždy pracuje s manažérmi individuálne, rieši všetky nejasnosti s cieľom vybrať skutočne ten správny produkt, ktorý bude optimálny pre potreby daného ihriska.

"Mnoho zmáčadiel nedosiahlo dobré výsledky, ale boli produkty, ktoré zvládli extrémne podmienky veľmi dobre a priniesli vynikajúce výsledky.“

Jej skúsenosti ukázali, najúčinnejšie boli produkty, ktoré obsahovali zložky, ktoré zabezpečovali  rovnomerné, úplné a efektívne prevlhčenie pôdy,  ďalej  zložky, ktoré zbavovali  pôdne častice hydrofóbnych vrstiev a zložky, ktoré  pomáhali vyrovnávať pH a upraviť tvrdosť vody.

"V golfovom priemysle sa pohybujem takmer 25 rokov. Vlhčiace činidlá sú moja špecializácia a ešte nikdy som sa nestretla s takýmito výsledkami," hovorí. "Všetky tieto komponenty spoločne vytvárajú vynikajúci efekt bez ohľadu na počasie alebo stresové podmienky. A to hovorím na základe výsledkov z mnohých ihrísk z roku 2010."

Takže, kam smerujeme v úžasnom svete zmáčadiel ?

Pokračovanie článku nájdete TU:

SORTIMENT vlhčiacich činidiel nájdete na www.engo.sk.

POROVNANIE výsledkov účinnosti TOURNAMENT READY  a Revolution nájdete TU: Testy realizovala University of Florida.

Máte otázky? Kontaktujte nás mailom