Síce malí, no výnimoční regionálni dodávatelia. Poznáte ich?

Týmto menším regionálnym dodávateľom sa podarilo zaujať nielen svoje okolie, ale aj Kaufland. Určite si ich obľúbite aj vy.

FantastiCo: pečivo vytvorené rukami remeselníkov

Makový či orechový rožok je pre Bratislavu typickou pochúťkou. Ich príbeh sa začal písať koncom 16. storočia. Špecializovaná remeselná pekáreň FantastiCo sa rozhodla v tejto tradícii pokračovať a dodnes zachováva rokmi overenú receptúru pri ich výrobe. „Cesto musí obsahovať najmenej 30% tuku alebo masla na množstvo múky. Náplň môže byť len orechová alebo maková a obsahuje 40% hmotnosti. Podľa druhu náplne tvarujeme výrobok do tvaru podkovičky alebo písmena C. Povrch musí byť lesklý a mramorovaný. Bratislavský rožok vyrábame ručne a nepridávame do neho žiadne chemické prípravky,“ prezrádza Ján Šimunek zo spoločnosti FantastiCo.

FROMAX: poctivé lupienky priamo od farmára

Ochutnali ste už chipsy vyrobené zo 100% kvalitných zemiakov a bez „éčok“? Presne také vám ponúka firma Fromax. „Je to už vyše 24 rokov, čo sme začali s poľnohospodárskou výrobou. Pestovali sme zemiaky, tekvicové jadierka, ale aj iné komodity. V roku 2014 sme sa rozhodli založiť firmu Fromax. Začali sme práve výrobou zemiakových lupienkov. Nazvali sme ich Farmárske lupienky kvôli tomu, že pochádzajú priamo od farmára. Zemiaky na ich výrobu si pestujeme sami, z odrôd na to určených,“ opisuje Ľubomíra Sarázová z firmy Fromax.

Venas Group: návrat k staro-novej plodine plnej zdravia

Poznáte repku olejnú a vyskúšali ste niekedy aj olej z nej? Ide o veľmi zdravú plodinu a Slovensko má na jej pestovanie výborné podmienky. Na trhu sa však tento olej objavuje zriedka. Povedomie o tejto plodine obnovuje firma Venas Group. „Olej zo semien repky olejnej a reďkvy siatej lisujeme pod prísnym dohľadom pri teplote max. 40 °C bez pridania chemikálií. Olej si tak v sebe zachováva vzácne omega 3 mastné kyseliny, ale aj iné, zdraviu prospešné látky. V našom, za studena lisovanom oleji, je až trojnásobne väčší obsah vitamínu E, než v iných, bežne používaných olejoch,“ vysvetľuje Iryna Lešová z Venas Group.

Zdravo A chutne: kvalita vo forme jabĺk

Čerstvé jablkové šťavy sú, okrem iných produktov, súčasťou portfólia firmy Zdravo a chutne. Skrýva sa za ňou rodinná tradícia a sad preberaný z generácie na generáciu. Filozofiu pestovania a produkovania výrobkov nám vysvetlil Henrich Sobotovič zo Zdravo a chutne. „Na výrobu využívame prirodzene rezistentné odrody jabĺk, ktoré nám dovoľujú minimalizovať chemickú ochranu sadu. Keďže nepoužívame chémiu, podiel jabĺk s vadou krásy je vyšší, no podľa nás je lepšie spracovať neštandardné ovocie, ako používať chémiu. Jablká zbierame v konzumnej zrelosti, takže nedozrievajú v skladoch ako býva zvykom. Rýchlou technológiou spracovania bez konzervačných látok, sladidiel, umelých prísad a farbív docielime, že šťava si zachováva vitamíny, vôňu, farbu a chuť ako pri čerstvých jablkách.“

ADC Poprad: cestoviny, ktoré kričia kvalitou a farbami

Nie sú cestoviny ako cestoviny. Od tejto myšlienky sa odrazili aj dve priateľky, ktoré sa rozhodli priniesť na trh niečo nové. Akou cestou sa vybrali nám prezradila Anna Duranková. „Peknú, no zároveň poctivú farbu našim výrobkom dodávajú jedine suroviny ako sušené vajcia a paradajky, kurkuma, špenát, bazalka, cvikla, chilli či kakao. Nenájdete v nich žiadne potravinárske farbivá, ani prídavné látky. Svoju podmienku vyrábať dobré a kvalitné výrobky sme dodržali,“ vysvetľuje.

Ochutnajte aj vy menších regionálnych dodávateľov. Ponuka klasických, no o to výnimočnejších potravín z výberových surovín od týchto dodávateľov nájdete od 17.5. – 24.5. na vo všetkých predajniach Kauflandu. Nájdete tu 100% jablkovú Sobošťavu, Farmárske lupienky, Bratislavské rožky, repkovo-reďkvový olej či rezance s príchuťou špenátu, chilli alebo bazalky.

Moderný hotel, kde sa cítite ako doma

Obľúbený štvorhviezdičkový Hotel Impozant vo Valčianskej doline prešiel v tomto roku rozsiahlou rekonštrukciou.

Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave

Vedecká rada k 80. výročiu začatia výučby v stavebníctve a geodézii

Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu

Spoločnosť Penta Real Estate odovzdala Stavebnej fakulte STUv Bratislave 3D tlačiarne a zariadenia virtuálnej reality

Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?

Každé zastavenie výroby spôsobuje stratu. Ako predísť nečakaným výpadkom na výrobných linkách? Riešenie = prediktívna údržba.